Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

3vv2btrhv

a vaacum asztal szerintem meg igazán jó

bmejdz9nu

000000000

000000000

Na pontosan ilyet szeretnék Servo teszt padnak (mármint a mozgatására gondolok az X tengelynél)!

dg8n4i8x

És Macgayver mart magának kulcsot a pinceajtóhoz ahová bezárták a rosszfiúk... :)

bmejdz9nu

Nem vagyok "szíjjas" párti (sem :)... és szerintem az elkészült "géparányokból" következtetve más sem...
kb. 100 gépből egy "szíjas"... tehát én egy  szervó tesztet nem tudnák "szíjason" érdemben értékelni... azaz a fejembe pozicionálni...
Mi lenne az előnye egy "szíjjas" próbapadnak?
Bemutatni egy szervóhajtást szerintem "menetes" megoldáson kellene... azaz közelebb áll a felhasználokhoz...
kb. a gépek kb. fele-fele arányban trapézmenettel vagy golyósorsóval készülnek... (Mindegyinek meg van az előnye és hátránya)

000000000

Mint ahogyan megírtam levélben is, ezzel a meghajtással lehet a legjobban asszimetrikus terhelést szimulálni (ha felállítom függőbe és sullyokkal terhelem). A menetesszár messze nem eléggé terhel vissza, mivel önzáró! Ez a megoldás hasonlít a legjobban a "madzagos" tesztre (ami remek teszt).
Egy servo hajtás (Vezérlő+motor), ha ilyen tesztben jól szerepel, akkor menetes orsóval csak jobb lehet (gondold el itt a teljes terhet a motor gerjesztés tartja meg és le-fel mozgatva teljesen más állapotok vannak)! Ezt vízszintbe rakva szimetrikus teszteket is lehet végezni (az már hasonlít a menetesorsóra).
Ezzel a módszerrel a tartóágat és a PWM+PID "mozgási" tartományát, felbontását lehet vizsgálni. Ettől durvább üzemi állapotok nem nagyon lesznek egy CNC gépben (még ilyenek sem)! A menetesszárral "csak" a lendületet lehet vizsgálni (azt meg "olcsóbban" is tudom tanulmányozni (már van lendkerekes fékpadom). Ez viszont alkalmatlan az asszimetrikus tesztekre...

bmejdz9nu

Mit írjak... hogy nem vagyok még mindíg "meggyőzve"... kb. értem... de a rendszer a végén csak egy orsót fog hajtani 97%-ban, (2%-ban Harmonic Drive-ot :)
Akkor kettő féle is el kellene... vagy a szíjjas helyett a madzagos nem teszi meg...?

Én is 20-as emelkedésű majd egy méteres orsóval akartam a tesztpadomat (hogy a hibák jól kijöjjenek:) de lett egy teljesen azonos párja az orsómnak :) (és nagyon jók) ezért "beraktározásra" kerültek...

Gondoltam a tesztpad az ellenkező felére egy generátort is... (akár BL is jó lenne) és egy áramgenerátor jellegű (mű)terhelés... (esetleg teljesítmény kijelzővel)
Persze egy lineáris encoder is jól jöhetne rá... mérésre (vagy a különböző motorokra nem kellene mindíg encoder...)

De ha megterheled a menetest "úgy rendesen" a tengelyt függőlegesen... kb. 50Kg-al...(Z-teszt)... lemegy az magától is... :) Beáll az "idilli" állapot :)

000000000

A Te álltalad írt "módszer" nekem nem elég asszimetrikus (persze 5t-val az, de akkor meg nem "szobatiszta")![#vigyor5]
Nem Demo padot akarok, hanem tesztpadot! Ráadásul egy 3. emeleti kisszobában kell használnom... az 50kg-ot szerintem az alattamlakó "földrengésnek" élné meg és pánikot keltene az egész házban![#lookaround]
Marketing célra a Te megoldásod lenne jó (majd azt később...)!

svejk

Sziasztok!
Egy 30mm széles 400 mm hosszú 6mm-es polikarbonát lemezből kellene egy hengerpalástot hajlítani és az összeillesztésnél összeragasztani.
Milyen ragasztó alkalmas erre, illetve mekkora hőmérsékleten kellene a műanyagot hajlítani hogy aránylag öntartó legyen de a felülete ne mattuljon be.
Amit eddig találtam hogy hidegen az anygvastagság 160-szorosánál kisebb átmérőre nem hajtható, illetve csak szálirányban szabad hajlítani.  
Hogy állapítom meg a szálirányát a polikarbonát lemeznek?
(A plexit annak idején gözben hajlítottuk és a kloroform az ideális ragasztója. Ezek közül még ha alkalmas is a dolog egyik sem kivitelezhető ebben az esetben számomra)

2vkx6unz

Cső nem jó? Vagy nincs a kívánt méretben?

svejk

Hogyne lenne jó..:)
Merre keresgéljek ahol levágnának nekem pl.50mm-t? 140mm külső átmérő kellene.

7vpav5d32

Szia! tetrahidrofurán-nal ragasztom a plexit. A polikarbonátot nem ismerem, talán ahhoz is jó lehet. Hajlitni a plexit pedig ugy szoktam, hogy hőlégfuvóval teljesen lágyra melegitem fűggőlegesen, mikor teljesen hajlékony mindenhol akkor sima hideg levegővel a két oldalát kicsit meghűtöm(ezzel elérem, hogy hajlitható is és nem sérül a felülete). Ha kész ráfektetem az elkészitett formára és valami rugalmas pl. gumilappal ráfeszitem és hagyom hülni. Kissebb karcok sérülések visszamelegitéssel eltüntethetők.
 Szerintem csak két félből fogod tudni pontosra megcsinálni. Jó szórakozást hozzá(nagyon látványos tud lenni az eredmény).            üdv. csiki

2vkx6unz

Érdeklődj az aplast kft-nél www.aplast.hu vagy Balatonfűzfőn a a NIKE-nél ott kívánságra bármilyen formát készítenek minta alapján pl. motorokra szélvédőt.