Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Idézetet írta: Jozs Dátum 2025 szeptember 02, 08:00Régebben biztos Ti is ismertétek ill. használtátok azt a bizonyos EpoRapid kétkomponensű ragasztót...

Az epoxi ragasztók általában nem tartalmaznak veszélyes anyagokat egészségkárosító mennyiségben. Persze megenni vagy magadra kenni nem kell  ;)
"B" komponensük (a büdös) tartalmaz bizonyos mennyiségű illó anyagot, tehát azzal sem kell inhalálni.
A kis, tubusos kiszrelésűeket nyugodtan használhatod akár a lakásban is, persze egy jól szellőzött helyiség előnyösebb és célszerű a védőkesztyű használata.

A bőrre került "A" komponens oldószerrel (pl lakkbenzin + szappanos kézmosás) eltávolítható. A "B" komponenst NEM SZABAD OLDÓSZERREL ELTÁVOLÍTANI mert beszívódik a bőrbe és komoly irritációt okozhat. Meleg szappanos vízzel többször alaposan le kell mosni.

Az átkeményedett epoxi  - kémiailag - veszélytelen, csak mechanikusan távolítható el vagy munkálható meg.

gaben

Idézetet írta: szabad paraszt Dátum 2025 szeptember 01, 23:06Hideg barnításról szeretnék kérdezni. Ki milyen terméket (oldatot) használ, mi vált be?
Olvasom, hogy az alapos zsírtalanítás elengedhetetlen a sikerhez, erre milyen könnyen elérhető házi módszert javasoltok? Alkohol, mosóbenzin, aceton?

Szia,

ahogy Vadember kolléga írja, zsírtalanításhoz a legjobb módszer az NaOH oldatban (3-10%) történő áztatás.
Én ezt a Ballistol terméket használtam fegyveralkatrész barnításához, így acél esetében tovább maradhat az oldatban, de alunál max pár perc, mert erősen korrodálja a felületet.
Utána desztvízben leöblítettem és egy kis ecsettel felvittem a felületre vagy bemártottam.
Pár perc után ismét öblítés, majd hagyni kell 1 napig kikeményedni és már kész is.

üdv, gaben  wave.gif

szabad paraszt

Mindenkinek nagyon köszönöm a válaszokat! :)

Jozs

Idézetet írta: Rabb Ferenc Dátum 2025 szeptember 02, 08:55Az epoxi ragasztók általában nem tartalmaznak veszélyes anyagokat egészségkárosító mennyiségben. Persze megenni vagy magadra kenni nem kell  ;)

Köszi a választ, én is így tudtam-gondoltam. Bár hivatalosan a veszélyessége volt az ok, de valójában egész más oka lehetett a forgalomból kivonásnak. Lehet kipróbálom ezt a Soudal félét, hátha ér egy kellemes meglepetés.

kgl

Üdv mindenkinek!

Nemrég találtam rá a Carveco maker programra. Szeretném megtudni hogy használja e valaki itt a fórumtagok közül?
Azt már sikerült kiderítenem, hogy az UCCNC-t is ismeri és nincs magyar verziója.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

tekes

Vízvezeték szerelés

Sziasztok!
A házból az udvarra vezetnék hideg-meleg vizet egy zuhanyzóhoz. Ezt szaunázáshoz használnám, télen is rendszeresen. Fűteni nem akarom, minden alkalommal le kellene ereszteni. A cső vonalvezetése kedvező, a lakásból fölállok a padlásra, onnan a zuhanyzóig folyamatosan lejt a cső.
Arra gondoltam, hogy a magaspontokon valamilyen váltó szelepeket építek be, amivel elzárhatom a betáplálást és bevezethetem a levegőt a leeresztéshez. Ezt a váltószelepet motorosan szeretném működtetni a zuhanyzó mellől.

Na ilyen szelepet keresek.
Fél collos méret lenne az optimális.

AKi látott már ilyesmit küldhetne egy linket!

D.Laci

https://szerelvenyuzlet.eu/spd/BRH-669/BRH-motoros-3-jaratu-2-utu-valtoszelep-1-2-os-BB-s?utm_source=argep.hu&utm_medium=cpc&utm_campaign=price_comparison_site&utm_term=BRH-669

Idézetet írta: tekes Dátum 2025 szeptember 28, 10:25Vízvezeték szerelés

Sziasztok!
A házból az udvarra vezetnék hideg-meleg vizet egy zuhanyzóhoz. Ezt szaunázáshoz használnám, télen is rendszeresen. Fűteni nem akarom, minden alkalommal le kellene ereszteni. A cső vonalvezetése kedvező, a lakásból fölállok a padlásra, onnan a zuhanyzóig folyamatosan lejt a cső.
Arra gondoltam, hogy a magaspontokon valamilyen váltó szelepeket építek be, amivel elzárhatom a betáplálást és bevezethetem a levegőt a leeresztéshez. Ezt a váltószelepet motorosan szeretném működtetni a zuhanyzó mellől.

Na ilyen szelepet keresek.
Fél collos méret lenne az optimális.

AKi látott már ilyesmit küldhetne egy linket!

TBS-TEAM

Idézetet írta: tekes Dátum 2025 szeptember 28, 19:03Köszönöm, pont ilyet kerestem!

Ez nem alkalmas erre a feladatra magában mert fűtési rendszerekre tervezték és nem zár
100% nyomástartóan.
József

tsigu

Sziasztok!
Nem nagyon értek a dologhoz, ezért is szeretek kérdezni.
Jó játéknak tűnik a lézer gravírozó gép.
Vettem egy K40 gépet és kicsit átalakítottam.
Nade a lényeges kérdés...
5mm plexi lemez vágásnál mi a trükk?
Eddig próbáltam lassan kis és nagy teljesítménnyel.
Gyorsan kis és nagy teljesítménnyel.
Nekem valahogy nem akar működni.
3mm-t tökéletesen viszi, de az 5mm-nél csak olvad és nem akarja át vágni.
Köszönöm segítségeteket!

tekes

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 szeptember 28, 20:12Ez nem alkalmas erre a feladatra magában mert fűtési rendszerekre tervezték és nem zár
100% nyomástartóan.

Ez mit jelent? 6bárnál csöpögni fog mindkét irányba, ami lassan belefagy a csőbe?
Van olyan, ami alkalmas?

Ha nem muszáj, nem tennék be két pár motoros golyós csapot, egyet a nyomásra, egyet a levegőre, mert azt "bonyolult" lenne időszinkronban vezérelni, nőne a költség és a hibalehetőség.

TBS-TEAM

Idézetet írta: tekes Dátum 2025 szeptember 29, 16:29Ez mit jelent? 6bárnál csöpögni fog mindkét irányba, ami lassan belefagy a csőbe?
Van olyan, ami alkalmas?

Ha nem muszáj, nem tennék be két pár motoros golyós csapot, egyet a nyomásra, egyet a levegőre, mert azt "bonyolult" lenne időszinkronban vezérelni, nőne a költség és a hibalehetőség.

Én egy sima mágnesszeleppel egy T elág és egy rugós visszacsapóval oldanám meg.
József

kgl

Idézetet írta: tekes Dátum 2025 szeptember 29, 16:29Ez mit jelent? 6bárnál csöpögni fog mindkét irányba, ami lassan belefagy a csőbe?
Van olyan, ami alkalmas?

Nekem 2007-2010 környékén fagyott be a vízóra aknában 1 m mélyen lévő golyóscsapba a víz, szétnyomta a jég a golyóscsapot és párszáz m3 víz elcsordogált mire sikerült kicserélnem a csapot -15 fokba. Azóta be van tekerve rongyokkal, polifoam szigeteléssel a cső az aknában, de vízóra fedelét szabadon kellett hagynom, hogy le tudják olvasni. Jó ronda megoldás, de működik azóta. Igaz nagy fagy sem volt olyan azóta.

A műhelyem fürdőszobájában amit nem fűtöttem ott is szétnyomta a golyóscsapot a falban a csempe alatt, pedig el volt zárva a műhely mellett lévő leeresztő csap, tehát elvileg nem lehetett benne sok víz.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 szeptember 29, 18:54A műhelyem fürdőszobájában amit nem fűtöttem ott is szétnyomta a golyóscsapot a falban a csempe alatt, pedig el volt zárva a műhely mellett lévő leeresztő csap, tehát elvileg nem lehetett benne sok víz.

A golyóscsap ilyen gonosz.
A csap elzárásakor a golyó belselyében lévő vizet bezárod, ráadásúl nyomás alatt marad.
A víz megfagyásakor szétfeszíti a csap oldalfalát.
Kültéren használt golyóscsapkat félig nyitva kell hagyni, hogy ne fagyjanak szét.
József

PSoft

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 szeptember 29, 19:38A golyóscsap ilyen gonosz.
A csap elzárásakor a golyó belselyében lévő vizet bezárod, ráadásúl nyomás alatt marad.
A víz megfagyásakor szétfeszíti a csap oldalfalát.
Kültéren használt golyóscsapkat félig nyitva kell hagyni, hogy ne fagyjanak szét.

Ez bizony, igaz! :(
Pár éve, "későn" engedtem le a kerti IBC-ből az esővizet.
Az első fagyos éjszakán/reggelen meghasadt a kétcolos olasz golyóscsapom az IBC-n.
Pedig, alig-alig volt fagypont alatt a hőmérséklet, talán 1-2 fok lehetett mínuszban.
No persze az is igaz, hogy másnap a szétnyílt csapot nézegetve...pár tized mm csak a falvastagsága annak a szutyok olasz golyósnak.
A következő tavaszon szétszedtem, csak úgy kíváncsiságból kalapáccsal összeütöttem a meghasadt testet, és lágyforrasszal megforrasztottam a repedést.
Visszatettem az IBC-re, és a mai napig használom, az van rajta.
Persze azóta, -ha el nem felejtem- időben leengedem a vizeket.  :Q