Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Bencze András

Mesterek: Milyen olajat lehet tenni dugattyús kompresszorba? Megfordítva motorolaj pl. 5W40 használható-e károsodás nélkül?

ANTAL GÁBOR

A 70 es évek szlogenje szerint : cipőt a cipőboltból . Kompresszorba : kompresszor olaj dukál . No ilyet nem fogsz kapni csak 200 literes hordóval . Szerintem a motorolaj jó lesz . De ha rákeresnél a neten a k .olaj viszkozitására akkor saccra nagyobb jönne ki

Bencze András

Kinematikai viszkozitást néztem, de nem egyszerű. A komp olajra 40 fokra 36-tól 150 cSt-ig találtam adatot. Gondolom ettől nem lesz melegebb a kompresszorban. A 100 fokos értékek 6-16 cSt (mm2/s). A motorolajnál csak 100 fokra találtam értéket a 20W 5,6 míg a 25W 9,3 cSt. Úgy gondolom eszerint, hogy az említett 5W40 motorolaj túl híg kompresszorba.

keri

És a kék? Mert van olyanom is :D

keri

Lehet kapni literre is.

MoparMan

9hpa53xy

Sziasztok. Úgy látszik bénázós hétvégém van. Tud valaki valamilyen leírást a léptetőmotorok tuningjáról? Adva van ugyanis 4db Minebea 17pm-K502-P1ST léptetőmotor, aminek a feszültsége (egy lengyel fórum szerint) 2,1V az árama pedig 1,5A.

Kínai TB65603V2 vezérlőröl hajtom, de a tápfeszültség 19V. Mi a teendő?

keri

Semmi extra. Áramkorlátos a vezérlő, ezért simán beállítod 1,5A-re  és minden rendben lesz.
Tartó áramnak meg kb 150mA kell, ahol még éppen stabil.

Sz.József

Szerintem az első teendő az lenne, készíts egy 30-35V-os tápot...
Nem vagyok benne biztos, de ennek a vezérlőnek nem minimum 24V-kell?

000000000

A motort simán hajthatnád akár 35 – 40 voltal is.  
De, szerintem minimum 24 volt kellene.  
Van valami gond a működésével?
Vagy csak kérdezted.

000000000

Úgy emlékszem a vezérlő 35 v max .os.
Az azt jelenti, 24 v trafó + 68 volt 10.000 mikros kondi jó lenne neki.  

9hpa53xy

Én azt hallottam, hogy minimum 12V kell neki, maximum 24. Sajnos most csak Noti táp volt a közelben, az 19V-ot köp ki. Problémám nincs, csak melegednek a motorok, és ha nagyon nagy sebességgel akarom forgatni őket, akkor nem forognak csak rezegnek egy helyben. Tulajdonképpen ez a leégett vezérlő, és most tesztelem a javított csatornát ,meg a motorokat is.

000000000

Úgy emlékszem a vezérlőd minimum 20 voltot igényel. Max 35 lehet.
A nagyobb sebesség, magasabb feszültséget igényel. De, kb 900 körül van a max fordulata a motornak, ha minden optimális. De, ezzel a vezérlővel soha nem lesz az.  

9hpa53xy

Akkor kap egy toroidos tápot. :) Decay beállításra van valami univerzális recept?

000000000

Ha, közepesre teszed, nagyot nem hibázol. Ha, jól tudom, van automatikusa is. Akkor arra.
Egyébként próbálgasd, nagyon alacsony, és magas fordulaton is. És figyeld a motor hangját.
Persze, ez terheléssel jobb lenne nézni.