Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

És miért nem lehet begyújtani, hogy kiégjen?
Valamelyik kéményseprős dok.filmben pont ezt csinálták.
Nyilván persze óvatosan és hozzáértve kell.
Egyik haver MZ kipufogót égetett ki. Porszívóval nyomta be neki a levegőt, de annyira beizzott, hogy elolvadt és elfolyt :D

000000000

Köszönöm szépen!  
Természetesen a kéményseprőket továbbra is tisztelem.  :)

000000000

hát gondolom, ezért... valami gázolajos rongypamacsról hallottam, de ha első próbálkozásra 3m-nél szétnyomja, vagy csak kirepíti a tisztítóajtót, nem jó buli...

Rabb Ferenc

A kémény begyújtása nem egy életbiztosítás. Nekem egyszer spontán begyulladt.Olyan hangja volt mint egy MIG21-nek maximál forszázzsal.  

Remegett a ház és a család is. A kémény tetején másfél méteres lángcsóva süvített kifelé. Amikor megpróbáltam lezárni a levegőt, elkezdett durrogni és kilőtte mindkét tisztítóajtót. Kb fél óra hosszat tartott a rettenet, de megúsztuk.

A KONIX-ot öcsém használja évek óta eredményesen. Szürke por marad utána, amit a kazánból és a kéményből is ki lehet (és ki is kell) tisztítani viszonylag egyszerűen.

000000000

akkor mégiscsak a csodapor
lehet, hogy a kandalló üvege is tisztább marad, ha nem kormoz annyira

ywathzay

Azért mert akkora hő keletkezik, hogy a kémény többnyire szétreped és használhatatlanná válik. (az MZ pufóval ellentétben) Mondjuk elég látványos mikor 1-2 méteres lángcsóva, akárcsak egy gázégőből süvít az ég felé:))

xg2w6ib9x

Ha betartjuk az ajánlott adagolási előírást, akkor papírforma szerint minden egyes mázsa eltüzelt fához 1 kg konix kellene.
Ez mázsánként 650 forinttal (a nagyobb kiszerelés feltehetően kedvezőbb árú) emeli meg a tüzelő anyagunk mázsánkénti költségét.
Ha figyelembe vesszük a fatüzeléssel járó egyéb macerát (fa behordás, tüzelő tárolás/takargatás, begyújtás/kihamuzás, szünetmentes áramforrás biztosítása az esetleges áram kimaradás esetére, éjszakai felkelés a tűz táplálásához stb.)lassan eljutunk oda, hogy a gázfűtés lesz a befutó.
Legutóbb már a fa beszerzéssel is voltak problémáim, hiába próbáltam időben megrendelni több cégnél is a tüzelőt több mint másfél hónapot vártam rá mire megjött. És ez a helyzet évről évre romlani fog, mert a kereslet egyre csak nő, az erdő telepítés meg csak lemaradva kullog az igények nyomában.
És akkor még vannak egyéb gondok is...

wm94bppdn

Ezt én is eljátszottam, de mivel okosabb kollégáim jó ötletet adtak, megúsztam kis ijedtséggel. A pincében van a kazán, de eredetileg egy fürdőhenger kéményét mélyítettük le oda, és a tisztítóajtót meghagytuk. Egy másik pedig a padláson volt. A nedves fa miatt vastag kátrány lerakódás volt a kéményben, ezt akartam kiégetni. Az ötlet az volt, hogy a padlástéri kaminajtónál gyújtsak be némi olajos rongyot, majd másnap a fürdőben, végül a pincében. Nehezen indult a dolog, de aztán - ahogy mondod - beindult a sugárhajtómű, és én rettegve figyeltem, hogy mikor kap lángra a fedélszék. Végül a kémény felszíne olyan forró lett, hogy nem lehetett kézzel érinteni, de az égés leállt. Másnap a fürdőből indítva már nem féltem annyira, és hamarabb vége lett, a pince eseménytelenül tisztult. Pár évvel később jött a gáz, béléscső, stb. Ja, és a padlástéri kaminajtó tokja apró darabokra esett szét a hőtől, be is lett falazva...

Rabb Ferenc

Ezt az adagolást hol olvastad?

000000000

Nesze neked megújuló energia. :)

xg2w6ib9x

"Fatüzelés estén is az izzó parázshoz kell adagolni a Konixot, 8-10 dkg/ 10 kg-ként, de kátrányosodás esetén emelni kell az adagot. Hatását csak folyamatos használat esetén fejti ki."
http://www.komplett-otthon.hu/index.php?prodid=9349" TARGET=_fnew>Itt a részletes leírás.

Ha jól emlékszem a gyári csomagolásán is valami hasonló mennyiség volt írva, ami alapján úgy döntöttem, hogy én ezt nem győzöm anyagilag. Ráadásul, ahogy Te is mondtad a kémény és kazán takarítást ez nem helyettesíti.
A konix erős szúrós szaga alapján van egy sejtésem, hogy ennek használata sem túl környezetbarát.

ywathzay

Én egy szezonban úgy 1 kg-ot használok el, elég a tisztítás megkönnyítéséhez. Mer tazt úgysem helyettesíti.

xg2w6ib9x

Na és mi van azzal a mondattal, hogy "Hatását csak folyamatos használat esetén fejti ki."  
Vagy nem kell mindent elhinni, amit a gyártó ajánl ?
[#conf]

etc77f5nr

Nyilván azért írják oda, hogy vegyed folyamatosan és használd :)

000000000

Na jó! Elvettétek a játékomat. Gondolhattam volna. Ha valami NAGYON jó, az igaz lehet, de csak annak aki eladja.