Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Miki2

A pittler fej a sorozatgyártás  fontos eszköze...volt régebben.
A befogott fej egy, a szegnyereg, vagy a revolver fej előtt elhelyezett űtküzőt elérve elkezd kicsúszni a belső hüvelyből.
Mikor eléri a retesz szélét, a pofák szétnyílnak, és egyszerűem lehúzhatóvá válik a menetről.
Nem kell (sőt nem szabad) a gépet visszafelé forgatva lejáratni a menetről, ezért lényegesen meggyorsúl a művelet.

Van egy 1-es, és egy 2-es fejem. ezek ha jól emlékszem M8-ig, illetve M16ig használhatóak.
Csak akkor vegyél fejet, ha be tudod szerezni a hozzá való késeket.

jsugc4fsx

kösz késeim vannak M8 tól M16 ig.azért gondolkodom a fejeken.

4um5b65d

Vaterán, 8-15 közt kapsz már fejeket, de a boltban úgy 10 éve, 175 ezret mondtak egy 4-es fejre.

000000000

Tehát (~0.06x4)x50000/min?[#circling]

kmajer

A matematika mai állása szerint.

000000000

xkbv3nx0d

Sziasztok.

EMI filter ügyében kérnék tanácsot... különböző rendszerekhez raknék...
1. Frekvenciaváltó, ami egy marómotort hajt
2. toroidos táp ami a léptetőknek ad áramot

Van-e értelme egyáltalán és ha igen hova.

A betáp oldalra gondolom... jól gondolom?

Szedlay Pál

Azért majd tegyél fel egy videót a kedvemért amikor 50000mm/min előtolással marod.
A megdöntött szerszám jó ötlet, ha van rá lehetőség( geometria határokat szabhat)
Inkább 1-2 élűvel próbáld meg sokkal előbb célt fogsz érni. Vannak kifejezetten műanyaghoz fejlesztett szerszámok. Az 50000-es fordulatot szerintem hőre lágyuló műanyagoknál pedig felejtsd el, próbáld felével, negyedével először.

xkbv3nx0d

szerintem ez csak 12000mm/min az előtolás, hiszen a fordulata 50krpm...

de minek az 50e fordulat?

hőre lágyulónál 1 élű datron szerszámnál nincs jobb, kb 1 hónaponba és 20e ft-ba került mire kipróbáltam minden rosszt...

Mondjuk erre a példára a G-wizard kalkulátora elég érdekes számokat ad...

000000000

Reliefet marok vele műanyagba.
Próbáltam ABS kétrétegű gravírozó anyagba és polistirol lemezbe is.
Az 1-es gömbvégű marót a simitáshoz használom 0.2 - 0.3-at visz...
50.000-et pörög a szerszám, nagyon szép felületet ad!

Az előtolás jelen pillanatban 3-4000 mm/min.
Az érdekel, hogy ez a szerszám milyen maximális előtolást visel el.

...abban maradtunk, hogy ~12000mm/min...:-)

Most készül egy bordásszíjas mechanikám...
Szükség lenne egy igen dinamikus Z tengelyre is, hogy ne fogja vissza a megmunkálási sebességet.

000000000

...a Z tengelynek a hasznos max mozgása 6mm + 10mm kell a biztonságos anyag felletti közlekedéshez. Felbontásnak(legkisebb elmozdulás) elég a 0,0125mm.

Ennek nagyon gyorsan, dinamikusan kéne dolgoznia...

Erre valami mechanikai ötlet?

xkbv3nx0d

jó lenne tudni mekkora a szára a szerszámnak és mekkora az 1mm-es átmérő kilógása a szárhoz képest... illetve hogy a fogásmélység 0.2-0.3mm de mennyi az oldallépés...

de amúgy a számoló program szerint ha ez egy mondjuk carbid marószár akkor 4000mm/min az optimális kb

xkbv3nx0d

ja ha TiAlN bevonatos carbide szerszámot használsz akkor lehet 5788mm/min is

svejk

Golyósorsóval is el lehet érni a 20m/s2-et.
Fontos adat, hogy mekkora tömeget kell mozgatni a Z-nek.
Ajánlanám neked is azt az elrendezést, hogy a Z vízszintesen mozog, már többször ajánlottam itt a fórumon, amikor látom hogy 10kg-os fejeket emelgetnek reliefmarásnál. Előnye még, hogy a forgács is lehullik.  

Én ilyen megfontolásból szereztem egyet az adok-veszekbeli 44401-es mechanikából.
Megpróbálok egy barátom kérésére egy gyors reliefmarót összehozni.

svejk

Mekkora X-Y munkaterületben gondolkozol?