Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Jó nagy nagyothalló készülék, jó párszor kellett javítani, amikor Gelkás voltam.

PSoft

"Keresgélés közben a kezembe került..."

Így jártam én is a napokban.:)
Az én példányom, talán kicsit...fiatalabb lehet?[#nemtudom]

jani300

Spellman dc busz ,inverter boncolása

ANTAL GÁBOR

Boncolós kollégák segítségét kérem . 3 napja meghibásodott a fűtő kazánom : a jelenség az hogy nincs normális keringés

Szerte szét szedtem és semmi hibát sem találok . A keringető szivattyút is szétszedtem ( forog , nincs leszakadva a lapát , jó a segédfázis kondi )   Grundfos UPS 15 a típusa
 Egy számomra furcsa dolgot találtam : A saválló kupak mögötti forgórész axiálisan kissé kottyan , vagyis a forgó lapát egy kicsit el tud távolodni az állórész síkjától
Minthogy ez egy centrifugálszivattyú az emlékeim szerint erre nem kritikus de kínomban már erre gondolok
És a kérés : ha valakinek van ( pl tartalék ) szivattyúja akkor 4 csavar kicsavarásával megnézhetné nekem hogy annál is van e az axiális játék . A szivattyú tipusa nem kritikus ( Grundfoss Danfoss Vilo  is igy van felépítve

PS  természetesen tudom hogy ha nem sikerül a korrekt légtelenítés akkor nincs keringés , de már mindent kipróbáltam  ( egy vízóra  ideiglenes beépítését fontolgatom )

PSoft

Jó, hogy szóba hoztad ezt a fűtésszivattyút!:)

Az elmúlt fűtésszezonban, én is tapasztaltam hasonló jelenséget, mint Te.
Én is kevésnek ítéltem a keringtetést, vagy legalább is úgy tűnt, mintha...
Ott a polcomon a másik, tartalék szivattyú, mondom...-majd kicserélem.
Aztán, a mondom, csak...mondom maradt.:)

Téged olvasva...
Ma délután jött el az ideje a "szivattyú vizitnek".
Az enyém is Grundfos mint a Tiéd, csak az enyém UPS 25-40-es.
Kivettem...szétszedtem, kitakarítottam.
Mint ahogy Te sem találtál a szivattyúban látható/érzékelhető "rendellenességet", úgy én sem.
Kivéve azt az axiális "kottyanást", amit Te is említesz. nem mértem, de úgy 3-4mm lehet.

Kíváncsiságból szétszedtem az ugyanilyen, szinte vadi új tartalék szivattyúmat is.
Annál is megvan az axiális mozgás, hasonlóan, mint a kb. 15 éve futónál.
Így, visszatettem...a régit a rendszerbe, az újat meg, a polcra.:)

PSoft

Még öt kép a Grundfos-ról...

jani300

A kottyanás szerintem sem hiba . A Grundfos kerámia tengelyes  szinte örökös . Ütésnek nem szabad kitenni , és ne járjon szárazon . Amit gondolok hogy hiba lehet az a füstgáz -víz hőcserélő esetleges elvízkövesedése , keresztmetszet csökkenése . Esetleg leragadt a váltószelep .Egyel nagyobb fokozatra tenném a szivattyút ha esetleg lehetséges . De úgy emlékszem régebben írtad hogy kiherélted belőle a melegvíz ,cső a csőben dolgot .
Működik az átváltás rendesen ?

ra8nsmk6w

Nem tudom, hogy milyen fütés rendszered van. Nálam is előjött (szintén 2db grundfoss van a rendszerbe)
Én egy napos munkával átmostam a rendszert és most jó.
Szinte hihetetlen mennyiségű vasiszap és egyebek voltak benne (200négyzetméter! A kazán és az osztókig menő csővek vasból) Padlófütés!

Szalai György

Iszapleválasztó nincs?
Kérdem, anélkül, hogy értenék hozzá.

jani300

Ez jó kérdés volt . Utána is néztem mindjárt .
Egy tizesért is van már .Ennek ellenére még sosem láttam beépítve ilyet .
Habár leginkább öreg rendszerek , kórházak , klinikák fűtéseit üzemeltettük .
Én a jó kiépítésben , és a megfelelő keresztmetszetben bízom . Persze az új technológiák evvel szembe mennek . Összevissza tekergetett műanyag csövek , a rézcső pedig húzós .

ra8nsmk6w

Iszapleválasztó nem volt, most sincs, de tervezem a beépitését. Venni biztos nem fogok. Készitek egyet igény szerint.
Ugyanakkor a csőveket is ki kell cserélnem mielött elfogynak.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm a megnyugtató választ Tegnap éjjel egy percet sem aludtam ... annyira aggasztott
Ma du 7 kor beindult ( kivettem a 3 utu szelepet és a helyére (csak a fűtési szisztémára csináltam egy ideiglenes csövezést és beépítettem egy vízórát . A szivattyú direkt kötést kapott és azt dugdostam a konnektorba
Sikerült lelégteleníteni a rendszert ( kb 10 perc volt )

Sajnos most sem tudom hogy mitől javult meg mert 2 dolgot is bevetettem : Az eredeti segédfázis kondi elvileg 2 u . Most 1.5 nek mértem , és egy kis kapszulában volt még egy feltehetően PTC ellenállás ( 160 ohm hidegen ) és egy 4007 es soros dióda .A komplexum párhuzamosan volt kötve a kondival .
A PTC egy kb 8 mm es kerámia tárcsa a két homlokfelülete felgőzölve . Lábai nem voltak , egy rugalmas lemezpár közé lehetett becsúsztatni  ( tipikus tervezett elavulás )
Valószínű valahogy besegített az indításba
No én nemes egyszerűséggel kidobtam a kondit és a kapszulát és tettem be egy 2.5u ost .( nemcsak az elkók öregednek , a metál papír kondik is mert egy esetleges  átütést követő öngyógyulás elpárologtatja a fémet és így csökken a fegyverzet
 Sajnos nem csináltam fordulatszám mérést a régi és az új verzióval de szemre talán gyorsabban pörög ..   Arra tippelek hogy ha kevesebb az üzemi kondi akkor nagyobb szippel forog a motor

A másik pedig hogy a levakolt  ( mert kilyukadt ) cső a csőben hőcserélő  vakolásait  kiegészítettem légtelenítő csavarokkal , és azt is légtelenítettem .

Most megy , holnap visszaállítom az eredeti állapotot ( a használati meleg viz egy külső lemezes víz víz hőcserélőben képződik . A váltást egy 3 utas motoros szelep végzi

Azt hiszem a visszatérőbe fixen beépítem a vízórát .

ANTAL GÁBOR

Neked is külön köszönöm a megnyugtató sorokat .  Az elsők között ellenőriztem le az átváltást Az rendben volt  A többi dolgot leírtam eggyel lejjebb

Szalai György

"Készítek egyet igény szerint."
Áramlástechnika szempontjából nehéz optimálisan kitalálni és megépíteni házilag.
Sok üledéket megfog, ami nélküle valahol máshol ülepedne.
Nálam hasznos.

ra8nsmk6w

Nem kivitelezhetetlen. Jó néhányat láttam már szétszedve is. 30-100ezer között.
Ha belegondolsz áramlástechnikai szempontból melyik komplett fütési rendszer optimális. Tegyük fel pl az osztó-gyüjtő vagy egy 3 járatú szelep kialakitását.