Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

VighLajos

Szerencsére, nem messze tőlünk volt egy rézműves, aki rézzel beforrasztotta a kilyukadt lábasokat, fazekokat. A szegecselt edényekre nem emlékszem.

VighLajos

Mit is mondjak... Saját korában is ritkaság volt a drótostót...
Én is lefényképeztem volna.
Ő a törött, repedt agyagedényeket fonta körül dróthálóval.

PSoft

Dédanyám szokta(nekünk)énekelgetni...

Nem biztos hogy így volt a pontos szöveg, de...valahogy így.

Túl a Nagykrivánon, Zólyomi határon,
erdős völgyes bércek között, van az én hazám.
Onnan indul útra, a drótos tarisznya,
bejárja a fél világot és így kiabál.
Drótovác, drótovác, hej...
Dejtemicki drótovác...

http://www.fsz.bme.hu/mtsz/dalok/dal0213.htm" TARGET=_fnew>Közben  megtaláltam, kottát, szöveget is.

PSoft

Köszönöm a kutakodást!

KoLa

Nálunk gyerekkoromban járt drótostót! de később rájöttem hogy, ez, egy helybeli cigány volt, aki alu alátéttel és alu szegecseléssel csirízelt kivitelben(mint tömítőanyag) fódozta' a magyarok kilyukadt kotlijait! nem is tudom már hány forint volt egy vagy kettő!? 65-be!
Végül is nem használtuk utána sose!
Gömböc nevű kutyámnak lett az ivóedénye!68-ba!
Mivel a drótostót' a nyálával nemesítette a csirízt az alátét alá!...

KoLa

KoLa

Vissza felé olvasok!
De szépen leírtad![#eljen]

000000000

Eszméletlen, mi értékes technologiákat összegyüjtöttetek...
A szegecselt fót az tökéletes, nekünk is volt/van, a nyálat mint technologiai anyagot 2 hete tudtam meg pontosan: éhnyál   :)
ez mindenre jó, a vízvezeték szerelő ezzel keni a kócot, cigarettasodrás ragasztó, pókhálóval vagy anélkül sebgyógyító, és síkosító anyag is

000000000

De volt valami drótos is, aki az összetört cserépfazekat összerakva dróthálózással összehúzta, még most is befonják dróttal, összetörés előtt... gyárilag (fazekasilag)

KoLa

Az öreg drótostót aztán a munkatársam lett a GySGy - nél ahol dolgoztam! asszem, mint anyagmozgató segédmunkás, vagy ilyesmi volt, de irányított mindenkit! ehhez volt szokva mint mester ember, egész életében, csak hogy fejlődött a edénygyártás és már nem lyukadnak...
Pár év múlva ment nyugdíjba, hogy odakerültem, és aztán vége is lett a pályafutásának...

000000000

...magas faláda volt a hátán...
kár érte...  
kihaltak a szakmák és az emberek akik akartak valamit tenni... most sorbaállnak a segíjér, és szavaznak...
én hiszek még benne (nagyon nehéz) hogy vannak még akik akarnak tenni valamit, és vannak még dolgok/tárgyak amit lehetne kézzel KÉZZEL készíteni

b4nm7gjvr

fpd0kbd4

Hali PSoft!

A segítségedet kérném.Hozzájutottam egy Turbovac 50-hez,és szeretném letesztelni.Az #1042"-ben lévő boncolós képeid már nem elérhetőek.A kérdésem:mivel hajtattad meg 1200 Hz-en és mire kell vigyázni,mert a doksi szerint óvatosnak kell lenni.Egy pár lényeges képet ha újra tudnál tölteni megköszönném.

PSoft

Szia Frédi!

http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1240156960&order=reverse&index=27&azonosito=hobbycnc#1042" TARGET=_fnew>Ismét láthatóak a #1042 képei.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Boncol%C3%A1s/TURBOVAC%2050/" TARGET=_fnew>Mégtöbb képet, itt láthatsz a TURBOVAC-ról.

Nem hajtottam én azt 1200Hz-en!
A hozzájuk gyártott spec. frekiváltóból/szabályzóból, nem sikerült "szereznem" egy példányt.:(((
Így csak egy "mezei" frekiváltóval(talán, Fuji-xx) tesztelgettem, 400Hz-ig.
Aztán...abbamaradt a "projekt".:(

Ma már, tudnám 1200Hz-el is hajtani, igaz, az is csak egy "mezei" frekiváltó lenne.

A #1042 környékén, 'anno eléggé "kiveséztük" ezt a Turbovac-ot, olvass vissza, van ott sok infó, a mai napig élő linkeken.

A #1044 képei is ott vannak a TURBOVAC 50 könyvtáramban.
[#wave]