Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

Béni

A "habosra verésről" nekem nem a kasza ugrik be ... [#nyes][#nyes]
Mellesleg, én már kaszát is "vertem". [#eplus2][#eplus2]

Motoros

Nem csak a felület keményítése miatt szükséges a kalapálás, hanem az élszög kialakítása miatt is, ami talán még fontosabb,--szerintem.
Minnél kissebb ez a szög annál jobban visz---lásd borotva.  
A gyári kaszánál is a kalapálás lenne az első, a beüzemelés során.
 Mivel ez a legtöbb esetben elmarad, a felhasználó szidja a kaszát, meg a gyártót, aztán a földhöz vágja az egészet.
Aztán előveszi a motoros berregőjét.
A kővel való fenés során meg a használat miatt is ez a szög növekszik, azaz tompúl.
Ez a készülék zseniális. Apám még tudott kalapálni, nekem már jó lenne ilyen.

Motoros

A mai barbárok flexxel is nekimennek a kaszának, de csak elégetik az élét az első két suhintásig jobb mint volt, aztán annyi.

Motoros

Még valami: ha valaki kedvet kapott a kasza kalapáláshoz akkor nem érdemes a praktikeres rossz kínai kalapáccsal próbálkozni.
Direkt keményebb hőkezelt visszaeresztett kalapács kell. Jó a K1 kalapács is.
A régi kaszakalapácsnak jellegzetes ..más..formája volt. Sajnos már nincsen meg.
Az üllőnek is volt egy fa tuskó tartozéka, azt is kivitték a határba és azt beverték a földbe és azon kalapáltak.

000000000

Na, jó, előkeresem nektek megmutatni...
Először is Szentgotthárd, kaszagyár... megvannak a MAGYAR alak, méret, anyag, stb sajátosságok... Magyar ember szentgotthárdi kaszával kaszál (a szír nem tudom mivel) a kínai sarlóval arat, más sarlókalapáccsal...:)
Visszatérve: a kasza KOVÁCSOLÁSSAL készül(t), nem lemezből hajlítva, mint a kínai.... (nem bántás a kínainak, ha dolgozik vele)
mint látjátok, ásó-kapa is van lemezből, egyszerhasználatos, vegyél másikat...  
Tehát: kovácsolt, életlen, amikor megveszed (csehszlovákiában még gyártanak) az anyaga lágy, szívós.
Az élezése (kalapálás) az anyag tömörödik, forgácsmentes hidegalakítás, hatására a diszlokációk száma növekedik, ettől keményedik (egészen addig, amíg berepedezne) közben nyúlik, vékonyodik az él...
utána jön a fenés...
(megyek megkeresem a még meglévő tárgyakat)
Egyébként a zunió be fogja tiltani a damilos kaszálást mert fáj a fünek... !!!

000000000

...feltünő a szerszámok kiválasztásánál. a lemez egyenletes vadtagságú, a kovácsolt persze, ott ahol kell, merevítés, vastagabbb ezért nehezebb is... persze szempont hogy a szerszám könnyü legyen   :))

b4nm7gjvr

Egy tuskóba beütjük a kaszaüllőt s egy kis-kalapács vékonyítórészével aprókat, finomakat ütünk. Látszódjon meg a kalapácsütés nyoma az élen...
 
 
http://www.imgserv.com/images/2015/09/27/i69TgbJMW.jpg" border=0>

000000000



000000000

http://www.imgserv.com/images/2015/09/27/A8YUztv.jpg" border=0>

sasi

A kaszát, sarlót S91-es anyagból készítették, ez ötvözetlen szerszámacél, 0,8% C tartalommal, így jól edzhető. Az MSZ 13064-84 szabvány írta elő a gyártási és vizsgálati feltételeket, egészen 2003-ig. Ekkor visszavonták, ma már nincs rá szabvány.
 
A keménysége 43 HRC, mint az alábbi, a szabványból származó táblázat is mutatja.
 
A kovácsolt nyilván jobb, tartósabb, de az olcsó tömegtermelés kiszorította...
 
 
http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/MSZ13064-84_.jpg" border=0>

000000000

http://www.imgserv.com/images/2015/09/27/4ydw2.jpg" border=0> http://www.imgserv.com/images/2015/09/27/dCWh.jpg
mint látható, nem fogdosom, nem verem eleget, mert a kukacok már eszik

000000000

http://www.imgserv.com/images/2015/09/27/dCWh.jpg" border=0>

000000000

Ne feledjük az sem hogy a kaszát a használójához kellett igazítani akár átkovácsolással a nyakrésznél illetve a kacs hosszának változtatásával.Megboldogult gazdálkodó szomszédom mondta:kaszát neeem adok kölcsön!

sasi

Szívesen neked adom a kaszakalapácsot, én úgysem használnám soha és örülnék, ha valaki megtenné!
 
Küldj egy postacímet, és elküldöm.