Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

djfgekywd

Nem hiszem, hogy újból fel kell találni a meleg vizet.

PSoft

Azt, én sem hiszem.

Pusztán, csak véleményt kértem erről a megoldásról.
© lazi-nak köszönöm, Ő írt értékelhető, gyakorlati információkat róla.

sasi

„acél tányéros alátétekből kialakított rugóköteg”

Tányérrugó a neve, sok helyen használják, pl. vasúti váltókban, csak kissé nagyobb méretben és darabszámban.

Precízebb beállítás érhető el vele, mint spirálrugóval.

PSoft

Köszönöm!

Ilyen információkra lettem volna kíváncsi.
Mint ahogy az eredeti felvetésben is írtam.
[#wave]

Szalai György

Szerintem itt a tányérrugónak egyedül a célszerűen lapos geometriája van kihasználva.
A többi fontos előnye, mint a nem lineáris karakterisztika, vagy a hiszterézises működésből adódó energia elnyelő képesség, ebben az alkalmazásban kihasználatlan.
Talán megtenné helyette egy gumirugó párna, vagy egy acélgolyó is, amin a tükörtartó lap elmozdulhat.

vjanos

Esetleg vastagfalú gumi benzincsőből vágott karika :)

Csuhás

Szvsz amatőr tükörtartó megoldásnak a legegyszerűbb ha két normál menetes M3 csavarral húzzuk a lapot két szomszédos furatban elhelyezett keményebb spirálrugó ellenében míg a forgáspontot egy csapágygolyó adja. Egy derékszög csúcsán van a golyó és a két száron előbb a csavar majd a nyomó rugó.
( Ez elég stabil és kevés szerszámmal is legyártható )

4ybj8h3c8

Nem igazán jó. Nagyon lötyögős.
5x0,5-ös menet.
De láttam üvegszál becsatolón 0,1-es menetet is, és oda még az is durva volt.

sasi

Az iparban elég régen alkalmaznak gumirugót, mely szilikon gumiból készülnek. A fotón a 90-es évek elejéről származó szilikon rudat mutat, mely 32 mm átmérőjű. Présszerszámokban kidobó rugóknak szurkálták le belőle tárcsákat. Egy rugó több szerszámot is kiszolgál, szinte elnyűhetetlen. Az acélrugó a szerszám élettartamán belül többször elfárad, azaz törik.

Hasonló helyeken, mint a lézer tükör, vagy mikroszkóp lámpa stb. jól szolgál a szilikon lemezből kialakított alátét.

http://sasovits.hu/cnc/vegyes/sg/szilikon-rugo.jpg" border=0>

Szalai György

A nálam lévő ilyen présrugó rudak poliuretánból készültek.

wt8g4i4

https://www.youtube.com/watch?v=hggimhyKJfk
a videón látható gömb esztergáló készüléket szeretném elkészíteni, de ott el akadtam hogy a forgás az hogyan van megoldva.Kottyanás mentesen.  
Az én elképzelésem hogy valahogy csapágyazva van.
 Sajnos élőben nem láttam ilyet :(. valakinek van e esetleg rajza hozzá, mert a kis esztergámra ez a típus férne el

vjanos

http://bedair.org/Ball/ball.html" TARGET=_fnew>Itt nézelődj

Alul vannak linkek a készítéséről, és PDF-ben tervek.

wt8g4i4

köszönön, na ezt nem gondoltam volna , hogy semmi csapágy nélkül ilyen könnyen forog, és nem kotyog  

Devecz Miklós

Szia,
Tettem fel a könyvtáramba néhány tervet.
"Rádiusz eszterga"

kuv5p7226