Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

VighLajos

[#eljen]
Igaz, ez nem akkora, mint a vbodié.

t334wehtf

Hmm, a g simán kimaradt, viszont a szó végi m/n-ben nem voltam biztos.

hostya

A témával kapcsolatban írtam a Semleges csevegőbe, nem akarok ide szemetelni...

b4nm7gjvr

Szerintem a témához kapcsolódik! Elfér a bötü itt is szerintem!

000000000

http://www.youtube.com/watch?v=Z7Ilxsu-JlY" TARGET=_fnew>Alumínium VS Higany Videó

Ezerszer durvább a hatása mint akármilyen savnak.
Míg a sav legyengül és nem marja tovább az anyagot, ez mint a futótűz terjed tovább magában az anyag belsejében is.  
Utána kis erőbehatásra is szétporlad.  

ebalint

Semmi okom a haragra.

Annyiból jól jöttünk ki ebből, hogy egy-két dologra fény derült.
Mindenki annyit tesz belőle magáévá. amennyit jónak lát.

Szedlay Pál

Nem keverék az, hanem oldat.

VighLajos

Az egyszerűség kedvéért nevezzük ötvözetnek.
[#wink]

ANTAL GÁBOR

Külföldön voltam amikor itt a higanyról beszéltek. Csak egy kiegészítés : Alkalmam volt  BVK ban a klórüzem területén sok sok higanykutató fúrást lemélyíteni ( Akkoriban a mi GMK nk csinálta a legtöbb fúrást. A magmintából saválló kávéskanállal szedtük össze a higanyt  Hát volt bőven... ( azóta is ott van ...)

PSoft

A #1509-ben,én is egy ma már nem működő,(rekultivált????)klórüzem területéről beszéltem,ami itt,a közvetlen közelemben volt.

Nem túlzás,hogy a több méter mély "gödörben" higanyt lehetett facsarni egy maroknyi talajból.:(

" ...Hát volt bőven... ( azóta is ott van ...)" a túlnyomó része.:(((  

Más...

Volt a Nitrokémiának egy föld alatti erőműve/alagút rendszere.
Ma már csak a hangár méretű hatalmas,üres csarnokai vannak,nekem még volt szerencsém látni lent a működő erőművet is.:)
Lent járuk a föld alatt,kb.55-60m mélyen.
Nos,ott lent,a mai napig "csordogál/csepeg" két kis apró higanyforrás.:((

Pár éve mi csináltuk az alagútrendszer "újravillamosítását" természetesen,csak egy álltalános világítást,de az is több hónapos project volt.:)

Abban az időben fedeztem/fedeztük fel a két kis "higanyforrást".
Amig lent melóztunk,rendszeresen,pár naponta/hetente kis üvegcsébe gyűjtöttük a stabilan,és biztosan cseppenő higanyt....aztán,vége lett a projectnek,és vége lett a higany gyűjtögetésnek is.:((

Azóta is járok le,pár hónapos/féléves rendszerességgel,és elsétálok a két kis higanyforrás felé is az üvegcsével.

Minden alkalommal van újabb "begyűjteni" való.:((((
Hatvan méterrel a föld alatt!!!

Az egyik kis csepegő higanyforrás a http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7UGi9p1rpN4#!" TARGET=_fnew>VIDEÓN 3:20-nál van,ahogy az operatőr kamerája átmegy az átjárón.

4:12-től...a csorgadozó kis "patak"...
Vajon mi lehet az a fekete,ragadós szutyok,ami a falból jön!!!????
Közvetlen közelről "vizsgálva" nagyon büdös,...de nem tudom melyik vegyszer szagára emlékeztet...:(((((

VighLajos

Más:
Holnap délután Paloznakon leszek, napóraavatás. Ott lesz egy királyszentistváni csillagász kolléga is, Kocsis Anti.
Ismered esetleg?

VighLajos

Nitrokémia: 1973 nyarán, mint második osztály végzett debreceni vegyiparis, ott voltam egy hónapig szakmai gyakorlaton a "D" üzemben, Dikonirt nevű gyomirtót gyártottak.
Fenol, ecetsav-anhidrid, klór...
Tényleg eléggé büdös volt...

PSoft

Sajnos,...csak futólag találkoztunk.:(

Faterom,....valamilyen "távcső alkatrészeket" esztergált/talán mart? már Neki.

Holnap délután,Paloznak közelében leszek én is,:)van egy medencegépészet/vezérlés Felsőörsön,meg egy Arácson,amit "össze kell hozni" a napokban.:)

Jah,...üdvözlöm a kollégádat/földimet!
Jó szórakozást,a holnap délutánra![#wave][#worship]

VighLajos

PSoft

Ha időd engedi,holnap,vagy máskor....

Menj tovább az északi parton,legalább Örvényesig.
Térj be a ma is működő vízimalomba.

Keresd a vízimolnárt,Pál Imrét,nagyon kedves régi barátomat,volt kolegámat.

Mesteri fokon gondozza,ápolja a malmot,és ma is működő berendezéseit.
Élmény Nála,és a malmában eltölteni egy röpke órát.