Épül a gépem ::: Zozi gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:08

Előző téma - Következő téma

kfhm8gav9

Nem csak nyomtatni szeretnék majd vele. Ha elkészül euen szeretném a kis nyákgravírozásokat és fúrásokát is csinálni.

000000000

Egy stabil, jó gép csak jó alapokra épülhet.

p75e6i8vg

Ez igaz [#eljen]

Csak elsőre furcsa volt, hogy a képen látszódó fémet megmunkáló gép T-hornyos asztala, mintha vékonyabb lenne.

kfhm8gav9

Igen elsőre csalóka. Az is 30mm a szélén, viszont jó kis öntvény, és az alja bordázott. Mindenesetre nem sajnálom belőle az anyagot, nem fog ugrálni... Rengeteg ötletem van amit ki szeretnék próbálni, ezért próbálok egy erős és fejleszthető alapot kialakitani.

kfhm8gav9

Lassan el kell kezdeni összerakni az elektronikát, ezért kis "gyakorlás" jelleggel elkezdtem orvosolni a központi zár távirányítóját. Sajnos az eredetit sikeresen leamortizáltam, és az Ebay ről rendelt nagyon hasonló kulcsház belseje nem fogadta a régi nyákot. Ezért nem volt mit tenni, új nyák kellett, ami befér az új házba és végre nem kell naponta újratekerni szigszalaggal a régit. (tudom a gyorskötöző tartósabb lett volna, de nagyon kiállt volna)
http://kepfeltoltes.hu/150905/DSC_0551_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

http://kepfeltoltes.hu/150905/DSC_0553_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Végül nem is sikerült olyan vészesen, és a házba is beillik. Jó tudni, hogy a fólia évek múltán sem megy tönkre.

cdswcrkpn

Szia! A második képen látható zöld gyanta pontosan mi és hogy vitted fel a nyákra?

kfhm8gav9

Forrasztásgátló lakk. Van sokféle megoldás rá, én a tekercseset használom, egy lakk fólia, két áttetsző fólia között. A matt oldalát kell lehúzni, felragasztani a nyákra és vagy sokáig simogatni, vagy átengedni egy nem túl meleg laminálón. Utána egy nyomtatható fóliára kinyomtatom a két oldalról a pedeket, és ráteszem, levilágítom egy UV ledekkel, lemosom ahol nem szilárdult meg és kész. Nem keni össze a forrasz a nyákot és a vezetősávok se oxidálódnak el. De van ecsettel felhordható verzió is sok színben. Lötstop fólia vagy lakk néven keresd. Levilágításra én két fél wattos ledet használok és kb 3-4 perc elég de napon a fele is bőven jó, viszont pont ezért óvni kell a fénytől a tekercset. (rajztartó papírhenger) előhívás / lemosás pedig sima mosószódás víz kb egy evőkanál két dl vízbe. egy puha ecsettel segítve. utánna sütő vagy ki a napra egy délutánra és bírja a pákát.

cdswcrkpn

Köszi szépen! Ma is tanultam valamit. :)

ks46twg3x

Szia,

Tetszik ez a fóliázás: profi kinézetet ad a nyáknak. Rákerestem a neten, nem találtam itthon üzletet ahol lehetne venni.
Tudtok ebben segíteni? Hol kapható idehaza?

kfhm8gav9

Ez ugyan az a lakk mint ami a gyári nyákokon us van, csak mivel kicsi a nyák és összefogdostam nem lett egyenletes. Venni nehezebb, én már jó pár éve vettem többekkel összeállva egy teljes tekercset (100m) az volt felszelve 5-10m es darabokra. Kis darabokban is árulják de úgy szemtelenül drága.

http://www.ebay.com/itm/Dry-film-solder-mask-Dynamask-5000-0-3m-x-1m-/271593896905?hash=item3f3c41fbc9

de van festhető verzió is, az talán gazdaságosabb:

http://www.ebay.com/itm/1x-PCB-UV-Curable-Solder-Mask-Repairing-Paint-Green-100G-good-cheap-/251606147249?hash=item3a94e520b1

De az UV lednél mindenképp nagy sugárzási szög kell, hogy ne legyen átmenetes.

kfhm8gav9

Annyi a különbség, hogy ha festékeset használod mosószóda helyett gázolaj oldja le a nem kívánt részeket.

kfhm8gav9

Épp a szál extrúderemet tervezem és belefutottam egy elmélet/gyakorlat kérdésbe, amit hátha valaki már kipróbált és meg tud válaszolni.
A szál átmérője 1,75mm re van megadva, kis szórással. Azok a fejek amiket láttam pedig mind 4mm-es levegőcsövet használtak az extrúdertől a fejig. A 4mm es cső belső átmérője 2,5mm. Na de van 3,2mm es cső is aminek 2mm a belső átmérője. Ezzel a szál tolás és visszahúzás elméletben pontosabb lenne, mert nem tud "kígyózni" a csőben. Viszont mennyire kell az a kis átmérő többlet, hogy könnyen fusson rajta végig a szál? A másik ötlet pedig a cső teljes végig vezetése egyenesen a réz végdarabig. (van 250c° ig használható cső ami szépen bírná is a kiképzést)

ks46twg3x

Szia,

Tefloncsövet használok, 4/2mm méretűt. Tökéletesen működik.

kfhm8gav9

És milyen hosszban? mi a minimum hajlítási sugár?

p75e6i8vg

A munkaterülettől függ a hossz főleg, hogy ne törjön meg, feszüljön sehol...  
Egy átlag bowdenes hajtás 50-60 cm.

De ha más ilyen masszív gépet építesz, szerintem nyugodtan tehetsz rá direkt extrudert.