Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Zozi gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:08

Előző téma - Következő téma

vjanos

Esetleg a conditionals.h fájlban vedd még kisebbre a 10000-es értéket - hátha.

/**
   * MAX_STEP_FREQUENCY differs for TOSHIBA
   */
  #ifdef CONFIG_STEPPERS_TOSHIBA
    #define MAX_STEP_FREQUENCY 10000 // Max step frequency for Toshiba Stepper Controllers
  #else
    #define MAX_STEP_FREQUENCY 40000 // Max step frequency for Ultimaker (5000 pps / half step)
  #endif

Zozi

Nem a frekvencia a baj, az lehetne akár ötszörös is, a jel hossza adott. Az optocsatolónak több idő kell hogy átadja a jelet.

Zozi

Végül visszakerültek az eredeti vezérlők, Vernyul repertier configját átállítottam a gépre és jött a másodi majd rögtön a harmadik próba. Nem tudom miért, de repertiernél dupla lépésszámot kell beírni egy mm-re különben felezi a méreteket...

Szóval a vezérlők visszakerültek, lehet tévézni / aludni a nyomtatás alatt.
http://kepfeltoltes.hu/151231/DSC_0688_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

a nyomtatófej is szép tiszta lett, itt látszik, hogy csak magát hűti "MÉG"...
http://kepfeltoltes.hu/151231/DSC_0685_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Újból béka jött soron, de félve, hogy elválik a láb ezért inkább egy szoknyát is kapott körbe. Mellette a tegnapi lábcsonk árválkodik. Két mm után megint elkezdett felkunkorodni a has közepe, így kellett egy gyors megoldás. Mellékötöttem a hűtőventinek egy másikat amit szembefordítottam a brekusszal. A rétegek hirtelen kiegyenesedtek, és innentől úgy ment minden mint ahogy elképzeltem egy sikeres próbát.

http://kepfeltoltes.hu/151231/DSC_0687_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

http://kepfeltoltes.hu/151231/DSC_0686_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Maradt még pár megoldásra váró részlet, a hűtést is meg kell oldani, de innentől már akár nyomtathatom is... A száltartó mostani burutálisan egyszerű megoldását is finomítani fogom.

http://kepfeltoltes.hu/151231/DSC_0689_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

0bn8uxmw

[#taps][#taps][#taps][#eljen]
Akkor csak életre kelt a Repetier FW-el.

Szép kis béka lesz első nyomata. Most jön majd a nyomat hűtés kialakítása.
Első körben csavard be majd kapton szalaggal a a fej alu blokját(alul is), hogy a ventik ne hűtsék annyira.
A lényeg, hogy a fuvóka alatt, és körül kell hűteni, nem jó ha távol van a venti. Két 40 vagy 50mm-es venti és megfelelő terelővel elég neki.
Az ultimaker 2-ön szépen meg van csinálva:

http://i.imgur.com/ZZ2GQF9.jpg" border=0>
Vagy egy másik verzió nyomtatva:

http://g01.a.alicdn.com/kf/HTB15CZ_JVXXXXXYaXXXq6xXFXXXX/E3d-V6-hot-end-metal-mount-full-assembly-kit-for-ultimaker-2-J-head-metal-mount.jpg_350x350.jpg" border=0>

Hány fokon nyomod végül ezt a Herz-es turkálós szálat?

Zozi

Életre bizony. Még nincs meg a tökéletes ötlet hogy menjenek fel a ventik mert nem sok hely van neki...

A hőfok érdekes... Marlinban kerek 200 fok, it viszont 220. De itt ugyan ez felel meg a 200 foknak. A szenzort még hozzá kell állítani valószínű.

Zozi

Hogy ide is kerüljön fel valami frissítés.

Gépet építeni jó. Tervezni mindig kihívás. Mostanában egy mini asztali gépet tervezgetek aminek sajnos a lakásba illeszthetőség miatt sok kis kritériumnak kell megfelelni.

-Szeretném ha elférne, tehát maximum 2 A4 es lapnyi helyet vegyen igénybe.
-Halknak is kell lennie, mert hát mégiscsak lakásba kerül.
-Tiszta is legyen, ezért zártnak kell lennie a munkatérnek.

Sok firka és terv után kezd összeállni az alap modell, de hogy még egyedibb legyen az elektronika is saját ötlet alapján készül. A léptetők még a jobb meghajtókkal is elég zajt termelnek a nyomtatónál, ezért ezeket ki kellene hagyni. Marad tehát a szervós megoldás ami a kis méretek miatt nehézkes.Az SMC jó öletnek tűnt, de nem volt ideális a tápfeszek és a fordulatszám / enkóder felbontás korlátja miatt,a motorok pedig már megvannak. A gyári vezérlők pedig még mindig drágák, főleg ha a 3D nyomtatót is szervósítani akarom.

Jött tehát az ötlet, kellene egy saját vezérlő.
Az első próbálkozások / próbapanel pókhálók után úgy tűnt nem lehetetlen a feladat, tehát elkészült az első nyák és a teszt környezet is.

Eddig nagyon bízom benne, az első próbálkozások biztatóak.[#vigyor3]

vjanos

Ha elérhető áron lesz, csinálj többet, nekem is vannak ilyen motorjaim :D

A mini gép gravírozó/maró vagy nyomtató lenne?
Ha az első, akkor főorsóra mi az ötleted?

Én is gondolkodom hasonlón... eddig az ER11 szár BLDC motorral szíjjal hajtva tűnik nyerőnek.

Zozi

Ez az egyik kicsi tesztmotor. Eddig 4 motorral tesztelek, ez a kicsi 11W, és van 6W 40W 90W moci is. 6-30V ig és 11A ig nincs baja, csak a finom hangolást kell még megtenni.

A főorsó ER8 és kefe nélküli moci, a szár maga a motor tengelye ha sikerül.

Szalai György

Üres tengelyű (hajtott tömeg nélküli) motorral teszteled? [#wow1]

Zozi

Most még csak üresben, és a kis fogaskerekekkel amiket találtam itthon, de már készül a tehetetlenséget jelentő vas tárcsa. A nagyobb mocin próbáltam egy 6cm-es kb 18mm széles acél fogaskereket, de nem sok különbség volt a végeredményben követésnél, hirtelen irányváltásnál pedig sajnos elfordul. Kell abból is valami jobb megoldás.

Szalai György

Tokmány fordítva? Az sok tengelyméretre passzol és létezik több méretben is.

Zozi

A motor teszt második lépéséhez elkezdtem legyártani az x tengelyt, hogy majd azon próbálgatok, de sajnos egy ellépés történt a marás közben. A hiba feltárása közben kiderült, az árnyékolás nem tökéletes így mikor a kínai orsó változtatja a fordulatszámot hamis jelek képződtek. Sajnos még nincs meg a plusz trafó a teljes leválasztáshoz, de az eddigi szenzorkártyát kénytelen voltam egy újra cserélni. Ez egyből megszüntette a váratlan ellépéseket. A teljes sikerhez viszont egy független szenzortáp kell. Az új verzión már meg is jelent a dupla betáp.[#vigyor3]

Az új nyákot sikerült simán kivágni gravírtűvel, így már magát gyártja a maró....

Zozi

Eltelt egy kis idő mióta ebbe a kis alu tömbbe beleképzeltem egy mini gépet. Most eljutottam a rácsodálkozásig mennyit is "hízott" a kicsike. Ezen lesz kipróbálva a szervó moci vezérlő. (persze ha elkészül)

Zozi

Egy kis előrelépés, bár csak apró változások történtek idő hiányában.

gaben

Húúúú, grat. Ez bizony remek kis masinának néz ki. [#eljen]

Bárcsak én is itt tartanék már. :(