Épül a gépem ::: Varga István

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

000000000

Én, szeretem az egyszerű, mindenki számára érthető beszédet.

Sajnos, a CNC  marógép irányok terén elég nagy a sötétség, tapasztalatom szerint. Nevezgetik össze-vissza, de az általánosan elfogadott az alábbi tábla mutatja. Ajánlom másoknak is ennek figyelembevételét.  
Stojka barátunk készítette ezt az emlékeztető táblát, amit az én könyvtáramba ebben a formában megtaláltok.

Más kérdés, hogy a munka, vagy inkább egy meglévő kód miatt fel kell cserélnem a tengelyeket. De ez csak alkalmi dolog.  

http://cnctar.hobbycnc.hu/Daniba/CNC%20IR%c1NYT%c1BLA/Felv%e9tel1.bmp" border=0>    

w25nhezad

1100 kg lett a híd súlya.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Varga%20Istv%e1n/Mar%f3g%e9p%205t/P1010623.JPG" border=0>

c2nsu773m

Kűldök egy híltit meg pár dűbelt hogy a sineket fel tudd rögziteni!!!  
Gratula , ebben van anyag!!!!

000000000

Nem semmi! Várom már, hogy körbe tapogassam és megcsodáljam.

dpzc3uzn

Gratulálok!!!

Hogyan mérted meg a súlyát?

w25nhezad

Nem mértem meg.
Az Solid Edge számolta ki tizedpontosan, de én egy kicsit csaltam és kerekítettem, hátha téved.[#integet2]

t5jvxzhgc

Nagyon egyszerű a mérés!
Egy másfél tonnás targoncára felpakolsz még a híd mellé nyolc zsák cementet,és a targonca orra esik.:))

Tényleg nagyon brutál lett.
Egyszer láttam már hasonló méretű hídat tömör,vibrált vasbetonból kiglettelve,bevakolva,csak az mozgó hídas gép volt.

w25nhezad

Egy kis alapozás.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Varga%20Istv%e1n/Mar%f3g%e9p%205t/P1010630.JPG" border=0>

4um5b65d

István én egyet hiányolok a hidadból.
Nem kellett volna valami combosabb "betonakadó" anyákat elhelyezni a kitöltésben és száradás után külső csavarokkal nekihúzatni a lemezt a betonhoz ?

7snm9r7t

Szia István ! Remélem ez a gép ott készül valahol a közelben!hogy körbejárhassuk!Nagyon szép munka!
A két talplemez hogyan lesz síkba munkálva?

w25nhezad

Szia Laslie!
Nem a betonhoz lessz fogatva hanem 16db M16-os csavarral a #73-n látható alapkeretre.

w25nhezad

A két talplemez egy felfogással lessz megmunkálva a lineáris vezetékek befogadására alkalmas hornyokkal együtt.

4um5b65d

Félreértettél.
Nem arra gondoltam, hogy lecsavarozod az udvar közepén a hidat hanem arra, hogy a hídon levő vízszintes vasakat ahová a lin-sinek kerülnek , annak a környékét neki húzatni a belső betonodnak.
Feltételezem már a száradáskor elvált a belső beton a külső kazánlemezedtől és vele együtt a lin-sínek felrögzítési pontjaitól.

w25nhezad

A lin-síneknél élben merevíti 20-as kazánlemez ami 2 oldalról hegesztve van (#82-es képen talán látszik).

krnj79r9n

Szép napot kívánok mindenkinek. Eddig még nem írtam a fórumba. Ilyen szempontból új hús vagyok, :-) viszont több mint egy éve lelkes olvasója vagyok. Idén én is gépépítés mellet döntöttem nem is annyira hobbi, mint inkább kereset kiegészítés címen :-). Ez a hosszútávú terv, mert rengeteg tanulnivalóm van addig még. Szakmámat tekintve fémforgácsoló és géplakatos vagyok, de a CNC-t még nem nagyon tanultam (kevés CNC eszterga volt közép suliban), viszont nem áll messze tőlem és nagyon érdekel. El is kezdtem építeni egy CNC marógépet, hasonló konstrukcióval és koncepcióval, mint ez a monstrum. A sajátom, ha egyszer kész lesz (sajnos nem sok időm van rá) jóval kisebb és nem 5, hanem csak 3 tengelyes lesz. Nagyon stabil, merev és nehéz gépvázat akarok építeni, relatív kevés pénzből, úgyhogy a sok vas és a beton kezdetektől fogva ott motoszkált a fejemben, már az előtt mielőtt ezt a gépet megláttam volna. Továbbá ehhez nagyban hasonló kizárólag mozgó asztalos, merev hídvázas (ha így hívják egyáltalán) gépben gondolkodtam, mert szerintem ezt tudom a lehető legmerevebbre megépíteni. Még akkor is inkább ezt választom ha azonos munkaterület mellett ez több helyet foglal egy fix asztalosnál. Ez nem volt annyira szempont.
Úgyhogy nagy érdeklődéssel vártam volna a folytatását ennek a topicnak és nagyon sajnálom, hogy már több mint egy éve nem írt ide senki. Úgy gondoltam, hogy egy hozzászólással előrehozom a topicot, hátha valaki tud valamit erről a gépről és/vagy Varga Úr előkerül és tovább publikálja ennek a nem mindennapi gépnek az építését.

Egyúttal rövid bemutatkozónak is szántam ezt a néhány sort. Elnézést kérek mindenkitől, ha ez nem teljesen ide való, legfeljebb átteszitek máshová. De mivel az én gépem is nagyon hasonló konstrukció lesz, úgy gondoltam talán elfér itt.

Üdv: Major Sándor