Épül a gépem ::: sipos8

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

ht0cjk58i

Igaz, a 10-es kazán lemez még nincs felmarva.Ez mér hátra van :)

ht0cjk58i

Urak, valaki tudna segíteni,meg jöttek a 20/5 orsók és anyák, de az anyák külön vannak.Felfűztem 1et, de szorosnak találom, vagy ez ilyen?Esetleg valami tip hogy kellene felfűzni az orsóra?

vyvk7xm7

Szerintem, ha rátetted, akkor úgy kellett felfűzni.
Úgy szokik kelleni beletekerni a menetes orsót az anyába, hogy az orsó szépen tolja kifelé az anyában nyárilag beletett golyótámasztó műanyag hengert. Hogy az összes golyó az anyából ne a padlón kössön ki.

Az új orsó az szorulgathat, hiszen feszítettre készítik.
A gyári zsír általában nem kenő, hanem konzerváló. A zsírzó szemen keresztül át kell mosni, és fel kell zsírozni a gyártó által előirt minőségű és mennyiségű kenőanyaggal. A sok sem jó, meg a kevés sem. A kemény zsír sem jó, meg a szilárd adalékolt sem.

Ha belement valami szösz, spén, porszem, szennyezett kenőanyag, akkor szét muszáj szedni, többször kimosni, szárítani és zsírral összerakni golyónként.
Az jó játék.

A használt, megkopott orsók már nem ennyire érzékenyek, mert eltűnik a „negatív csapágyhézag.” [#vigyor2] Imádom ezt a kifejezést.

ku55dfr0s

"A gyári zsír általában nem kenő, hanem konzerváló."

Ez a megállapítás ÁLTALÁBAN sem igaz..!!

Lehet hogy egyes keleti(kínai) gyártóknál ez így van,(kétlem még ezt is) de...
A magára valamit is adó gyártó, (Rexroth, INA, SKF... stb) biztos hogy az adott termékhez való kenőanyag töltettel hozza forgalomba a termékeit.

Csak gondolj bele, hogy ha veszel egy 1z-s vagy 2z-s mezei golyóscsapágyat mondjuk az SKF-től akkor abban szerinted milyen kenőanyag van?
A golyós-anya is tekinthető egy 2z-s (2rs-s)csapágynak, hiszen van rajta (por)védelem, + a kenőanyag távozása is korlátozott a "porvédők" miatt...

3ztiz2p39

Akkor mond azt, hogy eltűnik az előfeszítés.

vyvk7xm7

Egy mutatványos fórumba biztos azt írnám, mert az „eltűnt” alatt valami megmagyarázhatatlan varázslatot értek.
Műszaki dolgok nem tűnnek el, azok megmagyarázhatóan lesznek valahová.
Bár, ez a fórum is egy kész cirkusz néha. [#vigyor2]

vyvk7xm7

De darabokban vette, nem egyben. [#nemtudom]

ku55dfr0s

Igen.
1-x db golyósorsó, meg külön 1-x db golyós-anya..

ht0cjk58i

Üdv Urak!

Rég nem jelentkeztem,a marógépem még építés illetve anyag beszerzés alatt van így lett egy lézer gép is ami így néz ki jelenleg. :)

ht0cjk58i

Most sikerült be kötni szinte mindent, már csak a fejtartó konzol és a refi kapcsolók vannak hátra.Próba képen ráküldtem a G-ray beállító táblát, mit mondjak elég érdekes zenei hangja van :) szinte muzsikál a gép.Alig várom már diódát.

ht0cjk58i

Helló Urak!

Valaki tudna abban segíteni, hogy a Mach3-ban hogy lehetne a program futás irányát megfordítani?
Értem ez alatt, hogy a kézi mozgatás iránya helyes, a program futása X irányban is, de Y irányban fordítva megy.A referenciára járás is helyes.A Mach-ben a program képénél a kordináta vonalak a bal alsó sarokban vannak, de nekem az kellene, hogy bal fent legyen.  

4ybj8h3c8

Első körben tegyél pipát, vagy vedd ki a port beállításoknál a DIR parancs sorba.

4ybj8h3c8

Na, ez jó szűkösre sikerült.
Szóval Config menü Port and Pins menüpont Motor outputs fül.
Ott az Y tengelyhez tartozó Dir low active cellára böksz egyet, erre fordulnia kell.

ht0cjk58i

Igen, de ezzel meg az a baj,hogy az összes irány meg fordul a program futás az jó.Így se a ref se a kézi irány nem jó.

ht0cjk58i

minden irány jó, valahogy a kordináta rendszert kellene átfordítani, hogy fentről kezdje és ne lentről.