Épül a gépem ::: sipos8

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

p75e6i8vg

Alakul ez :)

De miért betonozod, miért nem csak sóderrel vagy homokkal töltöd ki?
A szabad szemcsés töltőanyag szerintem jobban elnyeli a rezgést, mint a beton.[#nemtudom]

7snm9r7t

Szerintem azért beton, mert itt ez növeli a tömeget, és a merevséget! így lehet létre sem jön az a remegés, amit a sóder jobban elnyelne!

ht0cjk58i

Igen a tömeg növelés és merevség miatt betonozom apró szemcsés betonnal így a remegés várhatóan létre sem jön.Igaz már így is elég merevnek látszik és már súly is van benne bőven.Csak az asztal 10es kazán lemeze van majd 1 mázsa.

ht0cjk58i

Ma megint haladtam kicsit, már van valami CNC kinézete :)

ht0cjk58i

Üdv Urak!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy az Y tengely és X tengely meghajtására kellene szíj hajtás, az Y-hoz HTD 5M-15 18 fogas kerekeket terveztem 1/1 áttétellel.Az X-hez 24 fogast.Namármost a kerekek átmérője 1/1 áttételnél változtat valamit?

000000000

Sziasztok, a rezgéscsillapítás két irányban megy, egyrészt egy barominagytömegű tömbhöz rögzíted a gépet(pl 1t tömörbeton)
másrészt ezt az egészet rugalmasan csatlakoztatod a földgolyóhoz.
Tehát ásol egy gödröt amiben négy (3) gumilábon áll a betontömb a géppel, és nem ér hozzá a gödör falához sem. Valami ilyesmi...

c2nsu773m

3ztiz2p39

3ztiz2p39

No csak hogy ne a Török Tamásnak mondjak ellent, a kerekek nagyságától és a szíj méretétől függően ugyanakkora áttételnél változik a hajtás hatásfoka és a pontossága.

De rossz hír, hogy bár sokszor nekem is jól jött volna, de nem találtam meg az igazi utat az optimális kiválasztáshoz.

t5jvxzhgc

Nah,Sipos Laci...most légy okos!:)  
[#rinya]

8irerv4i

Ha az Y két orsós akkor értem a szíjat . De az x hez minek a szíj ? Toldjad meg az orsót  ?

c2nsu773m

Az lehet hogy dinamikailag van némi változás, de a machban a lépésmegadást szerintem nem befolyásolja.

3ztiz2p39

Ilyen esetben a befordítás miatt védettebb helyre kerül a motor, ez helyigény csökkenéssel és nem utolsó sorban esztétikai javulással is jár.
Hátránya hogy drágább, rontja a pontosságot, de léptetőnél a kissé rugalmas hajtás akár még előny is lehet.

3ztiz2p39

A #68-as válaszomat helyesen ki is egészítetted a dinamika változásával is, köszönöm!

Tehát a kerék átmérője 1:1-es áttételnél változtat valamit, mert ugye a kérdés ez volt.

vyvk7xm7

Azután a kerekek méretével és anyagával változik még a hajtás tehetetlensége is, ami minden sebességváltozáskor energiát emészt.
Ha egymással szemben ható feltételeknek kell megfelelni, akkor nehéz optimálist találni.
( Pl: kis tehetetlenségű – nagy átmérőjű
pontos – könnyen beszerezhető
testreszabott – olcsó )
De azért hobby körülményekre, mellékhajtásnak, meg 1:1 áttételre nem annyira nehéz optimalizálni. Szerintem.
Először is a tengely átmérője és a tengelykötés mérete megadja a minimálisan felrakható kerékméretet. Mert kisebb kerékben nem fér el a tengely.
Azután a minimálisan kapaszkodó hat fog ökölszabálya megadja a fogprofil típusát.
A kerék szélességet pedig megmondja, a szájal átvihető teljesítmény.
Szóval legyen könnyű anyagból, de kemény felülettel. Pl. elektro oxidált alumínium.
Legyen a lehető legkisebb átmérőjű, kapaszkodjon legalább hat fog, és ne legyen szélesebb, mint muszáj.
Szerintem.