Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

TROMF22

Mintha a 3D nyomtatás varázsa is kopna.

Talán egy ötletadó:

Régen temetik a hagyományos másoló / gravirozó pantográfokat.
Nemrég láttam egy YT videót.
Egy illető egyedi óraszerkezeteket tervez és gyárt.
Elkészíti az alkatrészrajzokat 2D/3D CAD-ben.
3D nyomtatóval elkészíti az alkatrészeket 2x, 4x, 10x nagyított méretben.
Szükség szerint kicsit finomítgatja.
Aztán a mintát felrakja egy hagyományos pantográfra.
Sárgaréz (?) anyagot teszt a tárgyasztalra, beállítja a méretarányt és a mintát kézzel követve szépen elkészíti a pici alkatrészt 1:1 –ben. Mindezt meglepően hatékonyan.
Gyönyörű alakos, szimmetrikus, pontos méretű fém alkatrészeket készít, akár több egyformát is.
Lehet, hogy az óragyártásban ez régi bevett módszer. Régen bizonyára a mintákat is hagyományos úton készíthették.
Nekem mindenesetre újdonság volt.

Az különösen, hogy egy már majdhogynem lenézett gép és technológia, milyen új lehetőségeket kaphat a CAD és a 3D nyomtatás révén.
Egyszerű gép, egyszerű szerszámok, az alkotás öröme a mester kezében.

https://www.youtube.com/watch?v=zEIiZ8DlMm0&t=8s

https://www.youtube.com/watch?v=21py6ZDP9wQ

N55

Folytatodó fájdalmaim...Sikerült felraknom egy működő firmware-t.(lásd kép melléklet).DE! A fájlok beolvasása még így is kétséges, néha a kikapcs bekapcs segít...
Elkezdi a nyomtatást majd 4-5 réteg után kiszalad a fej a tálca szélére, jó esetben onnan folytatja, de többnyire lefagy a rendszer és csak a kikapcsolás segít. A legfurcsább, hogy ezután a mikroSD kártya mintha átíródna, lesz 4-5 darab 0 kbyte-os állomány fura többnyire egy két karakteres nevű fájlal.  ???
Abszolút tanácstalan vagyok...

D.Laci

" a kijelzője néha rendetlenkedett rendeltem egy újat, kicsértem , működött, ám ötletszerűen olvasta a mikroSD kártyát."

Visrosszaknám a régi kijelzőt és azzal helyreállítanám. Újra csere, ha még mindig rossz akkor egyértelmű a probléma.

Idézetet írta: N55 Dátum 2026 február 19, 09:17Folytatodó fájdalmaim...Sikerült felraknom egy működő firmware-t.(lásd kép melléklet).DE! A fájlok beolvasása még így is kétséges, néha a kikapcs bekapcs segít...
Elkezdi a nyomtatást majd 4-5 réteg után kiszalad a fej a tálca szélére, jó esetben onnan folytatja, de többnyire lefagy a rendszer és csak a kikapcsolás segít. A legfurcsább, hogy ezután a mikroSD kártya mintha átíródna, lesz 4-5 darab 0 kbyte-os állomány fura többnyire egy két karakteres nevű fájlal.  ???
Abszolút tanácstalan vagyok...

vjanos

Sziasztok

Használ esetleg valaki 2.85mm-es filamentet?

Ha igen, előkerült egy originál tekercs Colorfabb Glowfill, sötétben világítós filament.
Azt szivesen odaadnám de személyesen el kell jönni érte BP 16. kerbe

szabad paraszt

Szerintem nem kopik, de mindenkeppen atalakul. Valoszinuleg az x-dik letoltott szobor/figura kinyomtatsa mar kezd unalmassa valni, de mas felhasznalast meg nem talalnak, pedig, mint a peldad is mutatja oriasi lehetosegek vannak benne. En talan egyetlen egyszer nyomtattam ki egy ilyen figurat a kislanyomnak, de azota csak sablonokat, kiegeszitoket a hobbimhoz. nagyon szuper szerintem. oriasi lenne, ha bele tudnek tolteni maradek fem anyagokat (pl. forgacs) megolvasztana es nyomtathatnek alkatreszeket :) ez is lesz valamikor, az tuti ...

Rabb Ferenc

Idézetet írta: szabad paraszt Dátum 2026 február 22, 15:10Szerintem nem kopik, de mindenkeppen atalakul. Valoszinuleg az x-dik letoltott szobor/figura kinyomtatsa mar kezd unalmassa valni, de mas felhasznalast meg nem talalnak, pedig, mint a peldad is mutatja oriasi lehetosegek vannak benne. En talan egyetlen egyszer nyomtattam ki egy ilyen figurat a kislanyomnak, de azota csak sablonokat, kiegeszitoket a hobbimhoz. nagyon szuper szerintem. oriasi lenne, ha bele tudnek tolteni maradek fem anyagokat (pl. forgacs) megolvasztana es nyomtathatnek alkatreszeket :) ez is lesz valamikor, az tuti ...

Áruld el, hogy ez kinek melyik hozzászóllására válasz. Ne kelljen már hülyén meghalnom...

Vetesi75

Idézetet írta: Rabb Ferenc Dátum 2026 február 22, 17:25Áruld el, hogy ez kinek melyik hozzászóllására válasz. Ne kelljen már hülyén meghalnom...
Szerintem "a 3d nyomtatás varázsa is kopik" --> Tromf22.