Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ezsolt74

Gondolom te is egy 4-5mm vastag alumínium lapra fogod ráragasztani a fűtőlapot.
Kíváncsi leszek rá hogy mennyi idő alatt fogja felfűteni.
Szerintem sokkal jobb lesz mint ha 12-24V-ost vettünk volna belőle.

sastas

Ha már heatbed. Ebből láttam üveglapos és alulapos megoldást. Melyik miért jobb?

ezsolt74

A hőálló uveg elég drága, a sima üveg meg nem bírja sokáig, eldeformálódik,ha magas hőmérsékleten nyomtatsz (ABS, HIPS).
Én Alu lemezt preferálom, mert sokkal egyenletesebb lesz a felületi hőmérséklete, mint az üvegé.
Az alu felületén kb 1 fokos volt a hőmérsékleti eltérés, míg az üvegnél 5-6fok.

vjanos

Zsolt jól leírta, nekem is alu van.
Talán az üveg síkabb, meg nehezebben karcolódik.
Keri tiszta zsírtalan üvegre nyomtat, nekem natúr alura nem tapad le...

vjanos

Tényleg, te mit csinálsz az aluval?
Ragasztózod? Lakkozod? Kaptonozod?

ezsolt74

Az ABS-hez kaptonozom, viszont a PLA-hoz Tesa sárga maszkoló szalagot ragasztok rá.
A kapton drága és körülményesebb felrakni ezért a PLA-hoz azért nem használom.

keri

Véleményem szerint a tiszta, polírozott felület a lényeg. Ha felpolírozod tükörre az alut gyanítom arra is ugyan úgy tapadna amint az üvegre, nekem.

keri

Ja és én általában széles BRIM-et nyomtatok, ez tapadókorongként fogja oda a munkadarabot amíg meleg. Próbáltam leszedni még melegen. Láttam hogy leválik az anyag, de mivel a szoknya miatt nem tudott levegő menni be alá, ezért vissza is szívta. Szívás, ha a ventilátor megfújja a szoknyát és felválik a széle, akkor le tudja dobni, ha nincs szerencsém, de erre ügyelek. Kisebb darabok azonban szoknya nélkül is szépen az üvegen maradnak a nyomtatás végéig.

Szalagnak én sima latex-papír festőszalagot használtam. Teljesen jól tapad a forró lapra is, és a műanyag sem jön le róla. Gondolom a spéci tesa szalag is pont ezt csinálja.

ABS-re acetonban oldott ABS híg oldatával leöntöttem a teljes üveget, szép vékony réteget alkotva rászáradt, és erre nyomtattam, ezt nagyon nehéz levakarni, de fogja is rendesen.

Kaptont még nem használtam, de nem is volt rá szükségem.

Sima 3mm-es ablaküveget használok, jobb minőségűt, nem deformálódik, csak attól hogy alá szorítottam a hőmérő vezetékét, szóval annak majd ki kell faragnom a helyét a paraféban hogy ne nyomja fel az üveget, de alapvetően sima marad, és nem okoz gondot neki a meleg. Titka az hogy nem kell a teljes fűtőlapot lefedni, csak ott ahol van fűtőszál, és én még kaptonnal körbe is ragasztottam, hogy ne legyen sokkal hidegebb a perem...ja meg lecsiszoltam a szélét hogy ne legyenek éles részek.

Az igaz hogy az alu egyenletesebb, de én felfűtöm 100 fokra. 80 foktól már jól tapad a PLA, szóval nem izgat 5fok ingadozás. A kritikus részeken a szoknya nyomtatás megvédi a kihűléstől.

Jó persze nem mondom hogy mindig tökéletes minden, de második nekifutásra meg tudom oldani különösebb trükközés nélkül a dolgot üveglappal is, és ilyenkor ezt a hibát már nem követem el többször.

vjanos

Na kipróbáltam.
Kb 25-30 sec alatt fűtött fel 15-ről 60 fokra.
Rajta nem volt semmi, viszont egy bazi nagy hideg öntvénylapon feküdt.
Szóval jó lesz ez :)

vjanos

Tehát 80 fokon tolod.  
Na majd kipróbálom az alut annyin.

A papírszalag jó, csak könnyen sérül, és nem lesz szép a nyomat alja.

keri

igen, ezért szeretem én is inkább az üveget, mert gyönyörű tükrös felülete lesz.

keri

80 fok alapvetően jó, de inkább több legyen mint kevesebb.

ezsolt74

Az jó, akkor legalább gyorsan fel fogja fűteni.
A felület(üveg)hőmérsékletét is meg kell majd mérni infrás hőmérővel.
Mert mivel itt integrálva van a fűtőlapba a thermisztor ,a felületnek kevesebb lesz majd valószínűleg a hőmérséklete.

4umhue7vh

Sziasztok! Van Japán hőálló üvegem, bőven, méretre vágva is, ha valakit érdekel. Majd felrakom az adok-veszekbe.

000000000

Üdvüzlet!

Segítséget szeretnék kérni. Nincs valakinek véletlenül fölösleges PTFE 4/2 mm csőve a dél budai régióból. S.O.S ? Elégett és nem tudok nyomtatni :(