Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Zozi

Nem csak a lin sín/kocsi lehet kottyanás mentes, a jobb előfeszített csapágyak is jók szerintem. Csak nem az ebay verziót kell nézni, hanem az SKF vagy Rexroth csapágyait. A kosarasoknak a tömege is kedvezőbb...

vjanos

Rosszul emlékszel, ezen mindig lin sin volt a mozgóhídon.

vjanos

Tényleg nem akadékoskodni akarok, csak érdekel a tapasztalatod.
Milyen irányban kottyan?

Tengelyirányban ugye a golyóskosárnál nemigen beszélhetünk kottyanásról.
Csavaró, forgató igénybevétel elvileg nem éri.
Radiálisan össze vannak kötve a híddal a csapágyak. Bár nem mérőóráztam, de nem volt kottyanós gondom, illetve kézzel a tengelyen húzogatva, csavarva is megfelelően feszesnek tűnik a kínai csapágy.

Abban igazat adok, hogy a dupla csapágy merevebb, de van-e szükség rá itt?

r5565inr

Az adok-veszekben feltettem egy eladó prusa 3d nyomtatót.

ezsolt74

A nyomtatómnál(nem amit most építek) az X tengelyen csak (8mm-es)1-1csapágy van,több kínai csapágyat próbáltam és mindegyik kottyant, majd vettem műanyag Igus csapágyat és ott is van egy minimális kottyanás.
Így a végén esztergáltattam bronz csapágyat hozzá, az eddig a legjobb de így is érzek egy minimális kottyanás.
Mielött hozzákezdtem Vernyul is azt javasolta hogy dupla csapággyal csináljam mert az ha kottyanna valamelyik irányban akkor be lehet utólag feszíteni.
Az X tengelyemen lineáris sín lesz, ami sokkal erősebb mint a csapágy de még ennél is 2kocsit fogok használni, igaz hogy ennél a szíj felfogatása nem középen lesz így nagy csavaróerő fog hatni a kocsikra.

2f428kduf

Nem hiszem, hogy csinálok ilyen nyomtatót (bár mondják: soha ne mondd...), de születésem óta gyógyíthatatlan kíváncsiságban szenvedek:azt szeretném tudni, miért ilyen "omega"szíj-mozgatást használtok? Mindenhogy két motor kell, a mechanika is bonyolultabbnak tűnik, bár szellemesnek tartom a megoldást.

vjanos

http://corexy.com/index.html" TARGET=_fnew>CoreXY hajtás a neve.

Előny, hogy nem kell a motorokat cipelni.
Elsőre bonyolultnak tűnik, de igazából ha egyszer feltekergeted a szíjat, onnantól egyszerű :)
A motor hajtásnál nem ártana még áttételezni, mert így a motorok elég kis sebesség és dinamika tartományban  üzemelnek.

Hátrány a sok fordító görgő és a relatív hosszú szíj (Nálam összesen majd 4 méter), ami nyúlik, és viszi a rezgéseket. Illetve kell valami ami elmozgatja. A meglevő Arduino alapú firmware-k tudják, gondolom a machot is meg lehet tákolni hozzá, de nem olyan triviális, mint a sima XY eset.

vjanos

A kottyanást úgy érted, hogy lötyög a tengelyen?

ezsolt74

Igen úgy értem, a mozgásirányra merőlegesen van minimális mozgása.
De ami használt 12-es lineáris sínem van az is kottyan, mert már kopott.
Gondolom a jó minőségű csapágyaknál ez nem jellemző csak az olcsó kínaiaknál.

ezsolt74

Én nem Corexy-ra építem(pedig sokkal könnyebb és egyszerűbb lenne megépíteni) Tibor46 lebeszélt erről mert igaz hogy kisebb a mozgó tömege de a hosszú szíj és a sok csapágy miatt nem olyan pontosak.
Kipróbálom ezt a fajta mechanikát ,aztán majd kiderül hogy ténylegesen milyen lesz.
http://mark.mckillen.com/wp-content/uploads/2013/12/Print-heads-and-table.jpg" TARGET=_fnew>Leepfrog

2f428kduf

Köszönöm a választ

ezsolt74

Kipróbáltad már a szilikon fűtőlapot?
Én is megrendeltem már.
Mennyi idő volt neked a szállítás?

vjanos

Még nem, mióta megjött, alig voltam itthon :S
Kb 3 hét.

vjanos

Elég elnagyolt modell.
Nameg akik benne vannak... :)