Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Most meg csináltam egy próbát egy 608-as csapágynak egy kis fészket, és meglepődtem nagyon, mert 22 mm helyett 21.6 lett kívül a 26 mm az jó lett, FreeCAD-dal csináltam utána stl, majd Cura, na vajon ilyenkor mi lehet a baj ... mindig felbosszant valami.

s7manbs8

Csináltam kódot ugyanilyet OpenScad-dal, azt is kinyomtam, az is belül csak 21.7 körül van, kívül pontos, az stl generálás jó nagy felbontással csinálva, az nem lehet az oka, mert többszáz szeletre osztva generáltam a kört, így ott szinte ezred mm se lehet a hiba.

Ez vajon mitől lehet ? A CURA generálna így a kódot ilyen hibásan ? Bár ha megnézném a g kódot ott látszik, hogy a kódban a belső falnál vajon a két szélső érték közt mekkora a táv, mert ott a 22 mm plusz a fej furat fele kéne legyen, hogy ha úgy megy a fej, akkor beül se kéne ekkora hibának lennie, lehet valami más kód generálót is meg kéne nézni. Na, de ez nagyon bosszantó. A gépnek nincs ekkora hibája az kizárt, nem lötyög semmi rajta, minden feszes pontos.

000000000

Nekem is feltűnt már hogy sokkal rosszabb tárgyak készülnek mint amit a gép mechanikus felbontása enged, a Slic3r nem használja a G02, G03 kódokat minden ívet G01 ből akar kirakni, bár az Sprinter firmware tudná de csináltam egy tesztet ha kicsi átmérőjű körívet ( r<2mm) akarok rajzolni akkor az Arduino/8bites/float dolgok miatt már ki sem tudja rajzolni a körívet , csak nagy méretű körívet tudna jól rajzolni.
Ezért gondoltam mach3 mal nyomtatni de ehhez sok átalakítás kellen hardware és software szinten is.

vjanos

Ha megméregeted az átlókat, mindenhol ugyanannyi?

Tegnap én is nyomtam csapágyhelyet, ott húztam az élén egyet sorjázóval, utána szépen belecuppant a csapágy...

000000000

s7manbs8

Beállítottam a pontos tengely méreteket, azzal nem lehet gond, mer minden irányban egyforma, X és Y irányban is egy kis hibahatáron belül, és az a furcsa, hogy kívül miért jó a méret, akárhogy is csal, belül azért egy 0.1 mm-en belül kéne lennie, szép lassan is van nyomtatva.

Most tegnap még kitaláltam, hogy nyomtatok egy négyzet alakú falat is, ami kívül 26 belül 24 lesz és azon is megnézem, mert ennek nagyon nincs értelme.

Ha a csapágyat bele pattintottam, azért bele tudtam sajtolni satuval, akkor meg a külsejét utána megmérve az 26 helyett felment 26.4 körülre, nem egy kis sorja van benne, hanem az egész annyival tényleg szűkebb.

A g kódot is néztem, ott szerintem jó helyen megy a fej, a belsején is.

Még egy olyanra tippelek, ahogy az anyag belül mivel befele fordul, és az anyag adagolást ahogy számolja a CURA vagy esetleg más szeletelő is, nem a kihagyja a számításból, hogy azok a hurkák olyankor lehet kevesebb anyag kellene mivel a belső sugara rövidebb és befele feltorlódik ? Tehát rosszul számolnak ?

De ha ez így lenne akkor nem jó ez a generáló ... ha meg mégse nem tudom mi oka lehet.  

Ha kinyomom a négyzetes falat majd meglátom ha ott jó lesz a méret, akkor a CURA a felelős, ráfogom.

rf63unrk7

Talán az Extruder több anyagot nyom, és befele rakja le. Mondjuk nálam is gyakori ez a probléma, én azt hittem ez természetes, és eleve úgy méretezem a dolgokat, hogy ezt figyelembe veszem. Plusz ott a hőtágulás probléma. Azt is rá szoktam számolni az anyagra, és nagyobbra tervezem anyagtól függően (PLA ABS, PP).

s7manbs8

Eddig én is mikor láttam, hogy egy méret nem annyi, a terven módosítottam, de ha egy kész valamit nyomtatnék, ami netről van, az már akkor semmi se jó emiatt, az lenne a normális, ha amekkora akkora jönne ki, itt valami hibádzik.

Egy alu marásnál is, ha a terv annyi amennyi, annak kell kijönnie, ez a normális. Akár hobbi akár nem, legalább elvileg így kéne működni a dolgoknak.

s7manbs8

Vagy ha a 3dhub-on jelentkezik valaki hogy nyomjak ki egy dolgot, akkor az akkora legyen már, amekkora a terv, mikor megkapja és nem megy bele amit akar, akkor mi legyen ...

s7manbs8

Itt van, ami nem jó nálam, belül csak 21.6-21.7 körüli lesz a nyomat, ha ezt valaki kinyomná, megmérhetné, hogy nála mennyi.

http://data.hu/get/8941858/csapagy_608_tesztnyomat.stl" TARGET=_fnew>608-as csapágy méretre gyűrű

s7manbs8

Ha ez másnál is probléma, ez a méret nem egyezés, akkor a nemzetközi angol fórumon is valahol ez felmerült már ?

s7manbs8

Ez se lett jó, még rosszabb, mint a kör gyűrű, de eztán megnéztem a tengelyek motorjait és felfedeztem, hogy az X tengelyem léptető motorja olyat csinál, hogy bizonyos pozíciókban tudok rajta 0.2 mm-t mozgatni, nem stabil mechanikailag az állapota emiatt lehet 0.2 mm hiba is akkor benne, most kicserélem egy másik motorra átszerelem, bedugtam egy másikat az nem mozog kézzel próbáűlva mozgatva, mikor meg van hajtva ... hátha ezzelé megjavul.

0bn8uxmw

21.93 és 25.97 a méretek nálam.

s7manbs8

Ebben a pillanatban lett meg, hogy mi az oka enneka  mérte különbségnek.

Képzeljétek el az, hogy 230 fokon nyomtattam ezt aBlue Green PLA anyagot és anynira szétfolyik emiatt, hogy most véletlen 200 fokra levittem nem is tudom miért, csak mondom megnézem úgy mi van, és megjavult a méret 0.05 mm-en belül van falvastagságom 1.99 mm lett.  

Teehát minden jó, ha jó a vége, ez most két nap kinlódásom eredmánye. Hátha más is jár majd ilyen cipőben, akkor ez jusson eszébe.