Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

0bn8uxmw

[#eljen]Látom megszenvedtél vele mire feljött az asztalról.[#vigyor2]

s7manbs8

Vékony végű csavarhúzóval szoktam felpattintani, le szokott jönni aránylag könnyen.

Azért is szeretném, ha minél pontosabb lenne, mert pl. az a Maker Faire robot is úgy nyomtatható ki rendesen, meg ha van valami kész stl file, akkor ne kelljen már mingid módosítgatni valahogy, hogy pont jó legyen a mérete.

Devecz Miklós

A recés kerék eltömődésének több oka is lehet:

1. előfordulhat, hogy többet visz az extruder motor, mint ami át tud folyni a fejen.

2. hideg a fej, nem tud rendesen átolvadni.

3. túl erős a recés görgőnél az összeszorító erő

4. nagy a nyomtatási sebesség a fej hőmérsékletéhez képest

Válaszd ki, nálad melyik áll fenn. :-)

s7manbs8

Kösz.

Még egy képet mutatok, a nyomóerőt rögzítettem, most így ahogy jónak néz ki, egy kis nyák darabkával, az extruderen, pont befért a résbe a tetején, ahogy a csavart meghúzom.

http://kepfeltoltes.hu/150718/PICT2647_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

s7manbs8

A tengelyek felbontásánál mennyi lehet az amíg a Marlin firmware elboldogul lassulás nélkül ?

Steps/impulzus érték.

Nálam az Y tengelynél ez tényleg túl sok, 196 ... azt csökkenteni kéne, de vajon mennyire ?

vjanos

Erre gondolsz?

#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT   {160,160,800,99}

vjanos

Vagy túl gyenge az összeszorító erő, és "elköszörüli" a szálat ha több visszahúzás van egymás után :)

s7manbs8

vjanos

A bal oldalán a fodrozódást hívják jerknek?

vjanos

Nálam ma volt a napja, hogy csináltam alubol egy extrudert, a nyomtatottat meg elhajítottam...  

https://lh3.googleusercontent.com/-pSqazP7QkfE/Vaq8aYNJP7I/AAAAAAAAEiU/L0n9CICCa5Y/s800-Ic42/20150718_170255.jpg" border=0>

Nem szép, de az eddigiek alapján jó...

A másik újítás a csapágyon gördülő filament dob tartó.  

s7manbs8

0bn8uxmw

A jerk az egységugrás mértéke tehát milyen sebesség különbség esetén ne legyen gyorsítás csak simán "ugorja meg" a kívánt sebességet ennek a sarkoknál van látványos eredménye minél nagyobb az értéke annál "élesebb" lesz a sarok kisebb értéknél pedig kerekíti a sarkokat. A gyári 20-as érték megfelelő általában ha nem kell túl nagy mozgatott tömeget ugráltatnia.

A hullámosodás a gyorsulási értékek miatt van általában (acceleration) és elég sok próbát igényel az eltüntetése mire megtalálja az ember a megfelelő értékeket. A Marlin gyári 9000-es max és 3000-es alap értéke kicsit sok a legtöbb gépnek, érdemes addig a felét venni amíg nem tűnik el a hullámosodás majd szépen emelni amíg elfogadható marad.

Hogy mennyi a jó (mikro)lépés szám? Amennyinél kört nyomva nem torpan meg gép. De inkább az LCD-t érdemes levinni frissítésben és nem a lépésekkel szenvedni de 160 step/mm felett már lehetnek problémák ha két tengely mozog egyszerre.

vjanos

Ahh, én azt hittem a hullámosodás a jerk érték miatt van... köszi

s7manbs8

A Marlin nem inkább lelassul amennyire kell, és nem kerekít ?

s7manbs8

Nekem is csapágyon gördül a dobtartóm, nem sok erő kell hogy elforduljon rajta.