Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

iiidyyiy3

Küldtem egyet levélben.

000000000

TROMF22

Keresek olyan fórumtársat, aki rendelkezik 3D nyomtatási lehetősséggel és már túl van a kísérletezgetési fázison, Lehetőleg B.A.Z megye esetleg Budapest és környéke.
100x100x70 mm munkatartományra lenne szükségem.
Héjszerű üreges testről lenne szó, durván mint egy lefelé fordított, szögletes tejfölös pohár csak kisebb magassági aránnyal.
A felső síklapjából (mint kis gyárkémények) kb. 10-12 mm átmérőjű csövecskék állnak ki, négyzetrácsos raszter pontokba elhelyezve 4x4 vagy 5x5 darab.  
Aki eddig elolvasta és érti miről van szó, érdemel egy hangszórót!  
 [#wave]
Elsőre egy prototípus kellene, aztán ha valóban alkalmas a kitűzött célra, 20-50 darabos tétel természetesen nem ingyen.
Rajz lesz hozzá, de még nem jutottam el odáig.
Lehet, hogy a megkeresés a szolgáltatási topikba illene, de itt gyakrabban megfordulhatnak az érdekeltek.

TROMF22

Szia Tibor!
Működhet vajon ez a mártogatós eljárás úgy, hogy egy mintát bemártogatva, akár többször is, képződne egy önhordó, önmagában megállni képes, lefejthető héj, ami úgy nézne ki, mit amit a #7972 -ben leírtam?

ezsolt74

Szia.
A teteje ha vízszintes, akkor üregeset , csak támaszanyaggal lehet nyomtatni, amit utána ki kell tördelni belőle.
Vagy ha megfordítom akkor a (kis csövecskékkel kezdi a nyomtatást ),viszont a külső támaszanyag miatt ilyenkor nem lesz olyan szép a külső felülete.

ezsolt74

Azt nem írtad hogy milyen anyagból szeretnéd?
Mert ekkorát pl ABS-ből már elég nehéz lenne kinyomtatni.

vjanos

Érdekes gondolat, szerintem akár működhetne is. Kérdés a megfelelő anyag, amibe mártogatsz.

A látható technika inkább dekorálásra szolgál, "víz-transzfer nyomás" vagy "vtn" néven lehet róla infót találni.

vjanos

A síklap aljának (pohár belső alja) mennyire kell szépnek lennie?
Két darabból nyomtatás és összeragasztás járható út lehet? (külön a síklap a kéményekkel és külön a palást)

vjanos

PLA-t ti hogy tároljátok két nyomtatás között?

Vagy egy hétig pihenni hagytam a nyomtatót, és magától eltört a szál a tekercs és a görgő közt félúton. Gigamaxos fehér esun anyag.

keri

Én a polcon tárolom :)
Nekem még nem romlott az állaga a BitShapes szálnak. Múltkor írtam hogy törik, de most melegebb időben újra csomót köthetek rá, szóval egyértelműen a hideget nem bírta.

Használat előtt amúgy nedvesíteni kell, vagy szárítani? Mert a pincében legfeljebb ez a kettő gondja lehet. Az UV biztos nem kezdheti ki az anyagot, hacsak nem a levegő oxigénje öregíti.

keri

A mártogatós dolgok nem túl erősek vázanyag nélkül, azzal meg bonyolult.
Inkább sablon + vákuumformázás tetszőleges nőre lágyuló műanyag lemezből. Otthon egy sütővel és porszívóval össze lehet tákolni rá megoldást.

Dakota25

Én is gyakran tapasztalom.
A recék megnyomják, feszültséget visznek bele, az idő pedig megteszi a magáét állás közben. A még "be nem recézett" szállal semmi probléma. Természetes jelenség, bár függ erősen az anyag lágyságától. A Gigamaxos SUN mindig így csinál nálam.
Higroszkópos (PLA), szabad levegőn való tárolás után illene szárítani. Én nem szoktam, hallani is nyomtatás közben némi sercegést-pattogást, néha nyoma is van a munkadarabon.

ezsolt74

A Gigamax-ot megpróbáltam felhívni, azon a számon régebben hívtam, most egy magánember vette fel, tegnap vette a sim kártyát ,és már több hívása és sms-e is volt azóta (A vodafone eladta újra azt a számot) Nagyon durva.

vjanos

Érdekes, hogy olyan részen tört, ahol még nem járt rece :)
De kösz az infót.

s7manbs8

Ha lesz rajz, az emailemre küldhetsz belőle, megnézném én is, tudok nyomtatni, PLA anyagból garantáltan jó.