Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

robroy007

s73tgf9vg

Ezzel a kis ötlettel valaki 500 millió forintot keresett már most! És még 20 napig jönnek az összegek. Ez a nem semmi..

279nwbpsa

Nohát.Nem kell kínlódni a mechanikák építésével.
;Csak kicsit várunk a fejlesztésekkel,aztán felrakjuk ezt a cuccot a marómotor helyére... :)

000000000

Igen, csak majd ehez is jön az utángyártott műanyag, ami kb olyan lesz, mint a melegragasztó, hogy még percek múlva is nyúlik, meg folyik minden felé.

Rabb Ferenc

Ez ugyan csak 2D, de engem nagyon érdekel!!! Ha valaki tudja, hol lehet ilyen printert kapni, kérem azonnal írjon
;
;http://www.youtube.com/watch_popup?feature=player_embedded&v=7ZzcEVeP_pc&" TARGET=_fnew>;PRINTER;

000000000

Ez engem is érdekel pesze egyszerübb verzioban is elég ha angol fontot nyomható két oldalasan!:)

Lpeti11

Az eléggé érdekes, hogy amikor elővesz két kártyát a zsebéből (1:05) az eurós és usd. Amikor nyomtat az eurós bent a gépben, a az usd átváltozott svájci frankra.(1:28) jól össze van vágva....
;Sokan meg elhiszik, hogy trükk......

80n6rakth

hali, már egy pár napja igencsak érdekel ez a 3d nyomtatás és egyre csak azon töröm a fejem hogy kellene egy nyomtatót csinálni, csak előtte utána szeretnék járni rendesen a dolgoknak, hogy mik a lehetőségek. Szóval lenne egy pár kérdésem: 1. Hogy lehet azt megoldani, hogy a megolvasztott anyag ne lógjon át olyan helyeken ahol egymáshoz közel kell dolgoznia a fejnek (van olyan videó ahol átlóg és van ahol nem)? 2. Ha jól láttam akkor kb 0,2mm pontosságúak ezek az otthon elkészíthető nyomtatók. Ezt a pontosságot lehetne növelni azzal, ha a fogasszíjak helyett mindenhol golyós orsót használok, vagy mivel lehetne még növelni a pontosságon? esetleg tudja valaki hogy a drágább nyomtatók hogy tudnak olyan szép felületeket csinálni?

Szedlay Pál

Én nagyon kíváncsi vagyok arra ki és mit fog válaszolni a kérdésedre.

2vkx6unz

Az első kérdésre csak tiipjeim vannak, ezek a következők:
;pontosan tarttani kell az olvadt anyag hőmérsékeltét, és a környezet hőmérsékletét, hogy az olvadási, szilárdulási körülmények közel állandóak legyenek.Valószínű számít az extruder kimeneti nyíálása mérete
;
;A második kérdésre a válasz még komplikáltabb, mert nem csökkenthető a fúvóka mérete tetszőlegesen kicsire mert nem vagy csak nagyon nehezen teljesíthető az első feltétel. A mechanika pontosságát tudod orsóval növelni, de az ömlesztett anyag viselkedését sokkal nehezebb kontrolálni.
;
;Szerintem ennek a technológiának hobby szinten kb ez a határa és egy profi géppel is 0.1mm pontosságot tartom ezzel a technológiával elérhetőnek. A Z-corporation printerei tudnak 16 mikron alatt dolgozni, talán 8 mikron a min réteg vastagság, teheát ez alá nem mennek le. Minden esetben amikor felezed a rétegvastagságot a nyomtatási idő legalább a duplájára nő, de egy olvasztott műanyaggal működő printer esetében még sokkal nagyobb lenne a különbség. Szerintem ezek csak játékra valók.

80n6rakth

köszi a választ. tehát akkor célszerű zártra csinálni a szerkezetet a környezet hőmérséklete végett. Így jobban megnézve a komolyabb nyomtatók zártak és ha jól láttam akkor kinyitás előtt még csinálnak egy hűtést. Nincs véletlenül valakinek egy komolyabb gépe? kíváncsi lennék rá, hogy mennyire melegítik fel a környezetet, illetve hogy ez a hőmérséklet változik e a különböző rétegvastagságok mellett (persze ha jól szűrtem le a videókból és melegítenek is odabent). Apropó: golyósorsóval milyen gyorsan lehet mozgatni a dolgokat, el lehet érni ugyanazt a sebességet, mint a szíjnál? illetve ezek milyen gyorsan kopnak el (egy kicsivel többet kell mozognia mint pl. egy marónak)

2vkx6unz

Az orsó nem fog korlátozni semmiben, de szerintem teljesen felesleges! Nem az orsó képessége határozza meg a nyomtatás sebességét hanem az a műanyag amit használsz. Nem lehet nagyon felmelegíteni mert nagyon folyékony lezs, ha meg nem folyik úgy mint a víz, csak úgy mint a méz akkor nem haladhatsz túl gyorsan mert &"elszakad&" a szál amivel nyomtatsz. Továbbra is az a véleményem ,hogy ez csak játékra jó, használati tárgyat nem lehet vele gyártani hacsk nem egya szoborról van szó.

keri

Szerintem egy extruderes géphez felesleges pénzkidobás a golyós orsó, nem ez a pontosság korlátja.
;Szíjjal is bőven teljesíthető a kívánt felbontás, ahogy több maró/gravírozó gépen is használják itt.
;
;Alapvetően 3 féle elven működnek ezek.
;
;1. extruderes, ami lényegében egy 3 tengelyes lineáris CNC, extruder fejjel, ami nyomja a műanyagot. Ennek a megvalósítása visznylag olcsó és reális.
;2. Poros technika amikor rétegekben teríti a port, és tintasugaras technikával elég jó felbontásban rányom ragasztót, vagy valami oldószert (pl víz) amitől a por összeragad a megfelelő helyen. Házilag ez elég nagy kihívás.
;3. Aztán a fényre keményedő gyantás, ahol rétegenként megvilágítja az anyag szeleteit, és húzza ki egy tálcából. Sajnos ennél a megvilágító berendezés a problémás mivel projektorok még nem olyan jó felbontásúak, és a gyanta sem olcsó valószínűleg, de hobbi szinten még ebből van fent pár a youtubeon.
;
;illetve régen volt még olyan ahol fólia, vagy papír rétegeket vágott ki késsel/laserrel, és azt laminálta egymáshoz.
;
;Végülis a poros technika is megvalósítható. Tintasugaras nyomtató (HP biztosan) képes tiszta vizet nyomtatni. A por pedig finom gipsz, és keményítő keverék...volt régen, manapság nem tudom mit használnak.
;
;Persze a gipsz/keményítő tényleg nem jó semmire, csak dísznek, a műanyagos géppel azért lehet kínai játék szinten akár használható fogaskereket is gyártani, meg szerkezeti elemeket.
;
;Ha extruderest csinálsz akkor ott a fej a kritikus, a mechanika (ahogy elnézem) nem kritikus mivel nincs számottevő terhelés a szerkezeten.
;A fúvókára egyébként én is néztem, 0,05mm a legvékonyabb fúró amit lehet kapni, (talán nekem van is otthon, de 0,1-es biztosan. de ezt nem asztali fúróba találták ki :) Megfelelő precizitású CNC-vel és főorsóval lehet csak használni, különben törik.
;
;A fúvóka méretcsökkenésével az olvadt műanyag viszkozitását is csökkenteni kell, mert ahogy mondták máskülönben nem tudod átpréselni rajta, de amúgy nem lehetetlen, mert a nejlonszövet szálat is így gyártják.
;
;Van még pár kipróbálatlan ötletem erre, de összességében 0,1mm pontosságnál jobbat aligha lehet elérni ezzel a technikával. Ez kb a 100-as csiszolópapír felületi minősége is :)

Devecz Miklós

Így néz ki egy extruder fej, a fűtőellenállás és a hőfok érzékelő még hiányzik, mert nincs hőálló ragasztóm.
;A túlmelegedés miatt hűteni kell.
;Zárt térre nincs szükség, mert minimális a hősugárzása, csak helyileg kell leszigetelni a fejet.
;
;http://cnctar.hobbycnc.hu/Devecz_Miklos/3D%20nyomtat%f3/DSCF7557s.JPG&" border=0>;