Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

No problemo asta la vista baby . :)

s7manbs8

Termisztor terminátor szöveg ... :)

s7manbs8

Most rendezkedtem kicsit a műhelyben, itt pakolom, hogy az  ArduinoMega2560-at is, meg a többit, hogy összedugdossam valahogy.

s7manbs8

Az a jó, ha vagyunk páran aktívak meg tudjuk beszélni a tapasztalatokat.

0bn8uxmw

Szerintem bele kellene nézni a Firmware-be is a fej PID értékeire fókuszálva, lehet nem enged neki elég fűtést de a termisztornak ettől függetlenül is mutatni kellene rendesen a hőfokot. Mivel már mindent cseréltél a fejben, így a termisztor beállításod a problémás valószínüleg.

wa76ftbim

erről a PID-ről hallottam már de még sose állítgattam hol találom ezt meg?
;

0bn8uxmw

Nézd már meg a ramps-en működés közben, ha lehúzod a termisztort  és megméred a két lábat a ramps-en (THERM0 és GND) mekkora az ellenállás 4.7k vagy 1k?

rbbhbyvfs

A PID-hez csak akkor érdemes nyúlni, ha a hőntartás nem megy vagy nagyon ingadozik avagy instabil.
;Ha eleve nem is tudja, hogy hány fokos a fej (vagy azt hiszi, hogy annyi) akkor felesleges hozzányúlni. Ha nagyon el van állítva, akkor max nagyon lassan fűt fel, de felfűt előbb-utóbb.

0bn8uxmw

Ezt keresd a configuration.h-ban (Marlin firmware) a bang max/pid max a nállad is 255? :
;// PID settings:
;// Comment the following line to disable PID and enable bang-bang.
;#define PIDTEMP
;#define BANG_MAX 255 // limits current to nozzle while in bang-bang mode; 255=full current
;#define PID_MAX 255

wa76ftbim

felfűtés nélkül, ha össze van kötve a géppel és megy a táp is akkor nem tudok mérni rajta ellenállást. Egyik mérési tartományba se mutat semmit csak &"kiakad&" a digit multi. Viszont ha megfordítom a &"polaritást&" akkor meg -670kOhm-ot mérek ami elég érdekes... A termisztor meg szobahőmérsékleten 80 kOhm-ot mérek 2000K mérési tartományban.

0bn8uxmw

Az asztal fűtésed/hőmérsékleted rendben van?  
;

wa76ftbim

az igen, attól eltekintve, hogy nem tud felmelegedni rendesen 80 fok fölé de szerintem az a gyenge tápom miatt van. Az értéke 11kOhm szobahőmérsékleten ami okés mert ott 10K-s termisztor van.

0bn8uxmw

Holnap nem érsz rá? Kimenék hozzád és kiötlenénk mi baja van.

wa76ftbim

Nem sajna holnap meló. Csütörtökön van egyedül szabad napom a héten vagy vasárnap.

KBalázs

A nyomtatófej Alu vagy (sárga-)réz, aminek az emissziós tényezője nagyon eltér a műanyagokétól (PEEK), ezért lehet totál rossz értékeket mérsz IR hőmérővel.  
;Vagy ragassz rá valami matt matricát a fejre, vagy fesd be ahogy Keri is írta mattra, és mindenképp az egyik lapjára merőlegesen mérj.