Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Haha, akkor jó gazdagok vagyunk már is. :)

Szedlay Pál

nem is rendelted meg![#wink]

0bn8uxmw

Hát nem, ennyi pénzből kb. 2.5 kg filamnetet veszek. Mivel a brekkencs 9 gramm anyagot igényel így pont 278 db-ot tudnék kinyomtatni ha egyébb költséget nem számolok[#vigyor2].
;Amúgy szerintem a matek úgy lenne helyes, hogy anyagköltség X 2 a nyomtatási ár, mivel hozzáadott értékem ez esetben nincsen a nyomtatásnál csak megnyomom a gombot. Ha már modelt tervezni is kellene az már más kategória.

smalla

A nyomat ára 3 részből tevődik össze, amiből az alapanyag a legkevesebb. A gépidő, ami ilyen olcsó hobbygépeknél szintén elhanyagolható. És maradt a mérnökidő. Ami nem túl sok, ha csak be kell tölteni a modellt és meg kell nyomni a gombot, de ha hozzá kell nyúlni a modellhez vagy be kell rajzolni, na azt nem akarja már megfizetni senki, mert az egy-két nagyágrenddel nagyobb mint az előző kettő. Ha üzletszerűen akarod csinálni, akkor erre rájönnek még az áfa és társai. Meg is van, hogy mitől lett annyi a béka.

keri

Általában a hobby gépek gépideje valójában fajlagosan drágább, mert lassú, és nagy az amortizáció.
;Ugyan úgy ahogy a sima nyomtatóknál. Otthoni nyomtató ugyan olcsóbb, de az élettartama alatt kinyomtatott lapok egyedi költsége nagyobb, mint egy ipari nyomtatónál.
;
;A mérnök idejét senki nem akarja megfizetni :) de igazából ez csak egyedi gyártásnál költség, mert ha kis sorozatot gyárt az ember, akkor eloszlik a költség.
;
;Pl, egy ilyen békánál pofátlanság annyit elkérni mintha egyedi darab lenne. Gondolom mindnen megkezdett órát számolnak, de ha 100 békát rendelnél, akkor szerintem már reálisabb lenne a nyomtatás ára...megnéznéd ezt? Mert nekem nincs meg ez a modell, nem tudom kipróbálni a kalkulátort.

3vv2btrhv

Hangsúlyozom , nem rosszindulatból mondom ,de nekünk az a gondunk , hogy nem tudjuk érvényesíteni azokat az árakat amit kint simán elérnek .  
;Mi nem számolunk azokkal a költségekkel amik megvannak : pl ahhoz hogy te nyomtatni tudjál kel egy hej ( műhely , lakás ) ennek a fenntartási költsége ( próbálj meg a szabad ég alatt dolgozni [#eplus2]
;A tudáson , ha magad építetted a gépet ( amig eljutottál idáig mi áramot használtál fel ?
;Na szóval nekem ez a véleményem , bár tudom én sem vagyok képes ezeket az elveket a képkereteimnél alkalmazni ! ( semmi politikai felhang nélküli az írásom ).

2vkx6unz

Azért a kettő között jó nagy lesz a minőségbeli külöbség...
;Az, hogy ABS-ből készül még nem jelenti azt, hogy egy hobby nyomtatóval csinálják.
;Ezt csak úgy tudnág megítélni, ha rendelnél egyet  [#wink].
;

keri

Ez korrekt, de ha havonta egy megrendelésed van akkor arra nem lőcsölheted rá a műhely havi költségét. Elvégre lehet bérelni egy garázst is 20ezerért, amibe 40 gyorsjáratú nyomtató elfér és folyamatosan tud dolgozni, vagy lehet egy luxus lakásod havi 300ezerért, amibe az egyszem rep-rap nyomtatóddal termelsz néha-néha valamit. Szóval felszámolhatod a vevőnek a 300ezret, de ne csodálkozz ha a sufni műhelynek lesz inkább több munkája.

0bn8uxmw

Végigszámoltattam vele:
;10,50,86 db -ra (ennyit enged max 5000 EUR a limit ahogy látom)
;
;
;http://kepfeltoltes.hu/view/140508/brekk2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg&" TARGET=_fnew>;http://kepfeltoltes.hu/thumb/140508/brekk2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg&" border=0>;;
;http://kepfeltoltes.hu/view/140508/brekk3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg&" TARGET=_fnew>;http://kepfeltoltes.hu/thumb/140508/brekk3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg&" border=0>;;
;
;Tehát 10 db-nál kb. 9000 Ft a darbár
;50db-nál 7550 Ft , 86 db-nál 7115 Ft
;
;
;

3vv2btrhv

Arányosan kel beleszámítani .
;Csak egy példa az idegek borzolására : Tárgyaltam egy befektetővel a nyomtatom finanszírozása ügyében . Azt mondta , ha az első munkával megkeresem a nyomtató árát ad pénzt , ha nem akkor ez az üzletág nem rentábilis . Persze , hogy nem tudom megkeresni  az árát .

LittleSV

Jelenlegi tudásom szerint nincs olyan gép a piacon, ahol az első munkával meg lehet keresni egy gép árát. OK, egy pc/laptop lehet kivétel. MEg lehet az is kivétel ha az első munka nem 1 db-os, hanem 100,000db-os megrendelés..

ra8nsmk6w

A pénzember igy beszél! Ha megforditod a sorrendet, hogy Te járj jól abból is ő fog jól kijönni.
;Egy megoldás van a hozzáállást kell megfordtani. Téged csak a pénz érdekeljen a másikat meg csak a munka[#nevetes1]
;Te döntesz!

NickE

Ha jól látom, ez nem a hobbi szálas nyomtató, hanem poros és azon belül is igen high-quality, színes-szagos...
;
;Persze így sem olcsó, de nyilván nem ugyanaz összerakni 100-150ezer forintból RAMPS-os menetes száras technikát, vagy venni 30millióból egy masinát, amibe 40ezer forintnál indul a por kilója, meg tényleg nagyon top szakmérnököket kell alkalmazni, ráadásul Belgiumban, és ezzel sem kis idő a nyomtatás, előkészületek, utómunkák, stb...

keri

Pedig mint befektető igaza van.
;A gép csak egy szerszám. Ha nem tudsz hozzáadni annyi értéket, akkor neki nem éri meg, nem fog finanszírozni, mert jobban jár ha államkötvényt vesz.
;
;Ezt magadnak kell megfinanszírozni, saját lakásodban kell csinálni nyomott árakon, és az így termelt bevételt visszaforgatva lehet hosszútávon rentábilissá tenni a vállalkozásodat (ha szerencséd van)  
;
;Nem könnyű, és kockázatos, de ugye az IBM is egy garázsban kezdte.

000000000

Ezen nem kell meglepődni, elég tisztában lenni a fix és változó költségek mibenlétével.
;Ezt nem tudtam sokszor megmagyarázni a munkahelyen sem az igazgatónak.
;Egy német cég nem fog 30 ezer forintért sem egyedi gyártás, sem meglévő szerszámmal új gyártást elindítani, akármennyi az anyagköltség.
;Az is előfordulhat, hogy 50 db drágább, mint 300.
;300 darabot már pl. szériaáron adja, míg az 50-et proto áron, ami 250€ + darabár.
;Vagy hiába akarsz 153 méter kábelt venni, drágább, mint a 2500 méteres dob. (250 € + méterár, a komplett dob meg 200 €)
;De az OBI-ban is lehet venni 12 db csavart lefóliázva 1000 db árán.
;
;Visszatérve Magyarországon is lehetne indítani olyat, mint az amerikai Kickstarter.
;De szerintem előbb-utóbb beindul nálunk is a business angel finanszírozási mód.
;USÁ-ban majd az összes nagy dot.com cég így indult el.  
;Hasonlóan kell elképzelni mint a standupot.
;2-3 business angel (befektető) a néző, és 20-30 ötletgazdának van 5-5 perce előadni, mitől korszakalkotó az ötlete, és mennyi pénz kellene hozzá.
;Ott a helyszínen döntés születik.