Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ykt6caawj

sarpba, ezsolt74!
Köszönöm a választ alu asztal ügyben!

keri

Nekem önköltség.
Ezért csináltam nyomtatót, meg vettem esztergát, és építek marógépet, mert megelégeltem az ilyen lehúzásokat. A gépeim ára az első két munkánál megtérülnek, utána már csak a villanyt és anyagot számolom. Ez a doboz anyagáron 800forint.
1500-ba már a villanyt, és a benzint is beleszámoltam amivel elmegyek megvenni a szálat, plusz még egy sportszeletre is futja.

Minden amit ezen felül számolok, az a haszon.

ykt6caawj

Akkor pontosítsunk, amiit Te itt levezettél, azt hívják úgy, hogy "KÖZÖSSÉG(SZ)ÉPÍTŐ BARÁTI SEGÍTSÉG".
Persze amikor megveszek egy horgászbotot, én sem számolom ki, hogy hány kiló halat kéne vele kifognom ahhoz, hogy "megtérüljön" az ára...  

000000000

Nálam a z endstop volt rátéve a szervóval mozgatott karra, nem volt külön végálláskapcsoló. Nem is érdemes, mert a firmrawerban (marlin) azt az opciót is be kell kapcsolni, hogy 0 szint alá mehet a pozició. Maximum egy kicsit feljebb érdemes lehet egy vész végállás kapcsolót feltenni baj esetére...

NickE

"Ha csak az önköltséget nézzük, akkor kilónként kb. 10 000Ft plusz nyomtatási idő x 1 500 Ft/óra. Ha valaki hivatalosan számlára elvállalja ennek a háromszorosáért, az még "nadon occó"!"

Szóval ~5000Ft/óra a számlás ár? A lenti doboz 60-80ezer Ft, de ez még "nadon occó"???

Benyomsz este egy SD kártyát a gépbe, nyomsz egy startot és reggel arra ébredsz, hogy kerestél 60-80ezer forintot? Ezt te sem gondoltad komolyan. De ha sok ilyen hülye van, aki neked ennyit is kifizet, küldj hozzám is néhányat :D

Én ritkán nyomtatok bérbe, de ha nyomtatok, 5-600Ft/óra áron szoktam nyomtatni, ebben benne van az anyag is, villany, minden. A lenti doboz így sem olcsó.

it2x8ssdk

nekem a zprobe pinen van a kapcsoló.A z-endstop most úgy van beállítva, hogy kicsit benyomja az asztal rugóit home pozícióban. g32 s2-el megtörténik a kalibráció, de egy nyomtatás kezdetekor a home all résznél ugyanúgy benyomódik az asztal...
Esetleg firmware-ban nincs valami jól beállítva?

000000000

A gkódot hogy generálod? Elvileg bed leveling paranccsal kellene indulni, és abszolut nem kell a z home parancs

Emlékeim szerint:

G28 X0 Y0
G29

De sokkal jobb, ha a Z min-t kötöd a bed levelingre, és akkor

G28-nál bemegy a fej az asztal közepére, szervóval leereszti a mikrokapcsolót, lemegy a 0-ára

Aztán G29-el elkezdi a bed levelinget.

Szóval mégegyszer, nem kell Zmin végálláskapcsoló külön.

it2x8ssdk

A Zmin-t gondoltam használni vészkapcsolónak, a repeier leírásában sem ajánlják bed leveligre használni. Beírtam a g28 x0 y0t a start scriptbe, lehet,hogy ez is bezavarhat:
Z_PROBE_START_SCRIPT "G28 X0 Y0\nG1 Z15\nM400\nM340 P0 S1430\nG4 P1000\nM340 P0 S0"

A gkódot slic3r-el generálom, a print indulásakor alapból home-ba megy majd felemelkedik és elkezd felfűteni.

ezsolt74

Egyetértek veled.
Én nem azért vettem a nyomtatót hogy minél hamarabb visszajöjjön az ára.
A pofátlanság netovábbjának tartom ha valaki egy gépnek az árát néhány munkával akarja visszahozni,mások lehúzásának árán.
Ha valamin nem keresek semmit se ,de tanulok vele, sokszor azzal is nyer az ember (persze nem pénzt)...hanem tapasztalatot...

000000000

Na itt a különbség. Én marlinnal használtam a bed lecelinget. Ott alap volt, hogy a zmin végálláskapcsolót használram erre a célra. A repetier firmwaret nemrég probálgatom.

it2x8ssdk

Szerintem ha nem lenne bekötve a z-min, széttörne az üveglap..., Nemrég próbáltam egy tesztet úgy, hogy egy vékony könyvet raktam ideiglenesen az asztalra, de figyelembe se veszi kalibráció után, ugyanúgy a z-endstopnál van a z- nulla pozíciója.

keri

ÖNKÖLTSÉG. Abban valóban nincs benne a haszon.
Ellenben benne van az anyag, energia, a munkadíjam, és a gép amortizáció.

Én megértem, ha az ember nem akar ingyen dolgozni haveri alapon, és elkér a munkájáért, szaktudásáért, befektetéseiért egy tisztességes hasznot, de vad idegen bérnyomtatós cég is fele annyiért vállalná mint amit te mondtál, akkor azért át kéne értékelned a dolgokat.
Persze ha neked gyors a nyomtatód és 3 óra alatt megvan akkor reális az 1500forintos rezsióradíj. Máskülönben nem vagy versenyképes.

ykt6caawj

Valamint a tevékenységhez használt műhely, vagy üzlet, vagy lakásrész amortizációja, fenntartási költségei, mindezek adóival, járulékaival és egyéb közterheivel együtt, valamint a vállalkozási tevékenység végzéséhez kapcsolódó egyéb költségek valamilyen módon arányosított része.
Amit Te haszonnak nevezel, az az átlag magyar, egyszemélyes, saját munkán alapuló vállalkozás esetében a tényleges munkát végző befektető-tulajdonos "nettó munkabére", ami a vállalási árnak a 10%-át sem éri el.
Az, hogy mennyiért vállalja egy bérnyomtatós cég, az pedig viszonylag gyorsan kiderül, ha kér egy árajánlatot.
Egyébként nem akarok versenyképes lenni, mivel nem ebből élek, sőt nem is vagyok vállalkozó.
Az, hogy nem érdemes homokozólapátot, vagy a tojástartót 3D nyomtatóval, bérmunkában gyártani, az pedig már itt a fórumon is többször szóba került.

keri