Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Külön extrudert?
;Akár motor nélkül is?
;Az király, lehet majd én is benevezek egyre, ha jó áron van, és normális szerkezetből áll.
;Amiket láttam, nagyrészt nyomtatott alkatrészekből áll.
;Én pedig csak a mart, esztergált acélban bízom.[#wink][#wink]
;Ahogy én tudom, ha csak rajzolni akarsz a 3D nyomtatóval, akkor fölösleges fűtened, ettől függetlenül érdemes összedobni egy vastagabb üveglap, fútőelem vagy fólia és elektronikus termosztát kombóval, mert hátha térbeli dolgot is akarsz egyszer.
;Én abban is gondolkozom, hogy intarziát készítek így. Fából kimarva, majd műanyaggak feltöltve (elefántcsonszínűvel, ha-ha-ha), aztán ha nem tükörsima, akkor síkba marva.
;Egyet viszont érdemes építeni, ez a filament extruder és daráló. Műanyag hulladékhoz, akár jóminűségűhöz is fillérekért tudsz jutni.
;Ha nem akarod darálni, akkor vehetsz resin granulátumot is, így is olcsóbb, mint a húzott szál.

000000000

Úgy tudom, hogy még azon vekengenek, hogy a Mach3-hoz milyen plugin legyen, vagy valami makró, vagy a megszokott paramétereket mivé kellene átnevezni.
;Talán 200 körül lenne

000000000

Akár névtábla, cégtábla is lehet, vagy akár spec. gomb valami vezérlőhöz.
;Létezik 2 vagy több komponensű fröccsöntés, de rém bonyolult szerszámokat és hozzáértést igényel, tehát drága. Viszont örökéletű a felirat mondjuk azt autó kezelőszervein.
;Mi lenne ha belemarnád akár V maróval, akár horonymaróval a szöveget, logót emblémát, majd ugyanazzal az anyaggal, vagy mással eltérő színben kitöltenéd.
;Megfelelő hőfokon és adagolással, lehetne fényes domború &"embossed&" felületű betűket előállítani, ahogy Corel nagykönyvében le van írva.

000000000

Te reliefet emlegettél a 1326-ban. Ha azt írod, gravír dombort akarsz elsősorban vonalakkal, akkor egyértelműbb lett volna.
;Ettől függetlenül itt Hobby nyomtatókkal csakis egyvonalas csíkhúzást tudok elképzelni 3-4 mm-mél nagyobb betűmagaságokkal, és éles sarok kerüléssel, mert egyébként iszonyat csúnya lesz a réteg-fúvóka durva felbontási, anyagtorlódási, elkenési jelenségek miatt.

000000000

a praktikus az lenne, ha beleolvadva a felületbe, rajra maradna, mint pl tortadíszítés  :)
;(volt egyszer egy feladatom: tiramisu... még árusítják legalábbis errefelé dobozban)
;Szempont lenne az extrudált szín változtatása.

000000000

Minden tiszteletem az övék, de sajnos nekem annyi keretem nem lesz rá.
;Valszeg marad a szabadforráskódú extruder terv letöltése, és fémből történő kimaratása.
;Csapágyat, motort veeszek hozzá, plugint meg szerzek valahogy.
;De elvileg lehet venni fém fogaskerekeket is a megfelelő méretben.
;http://reprap.org/wiki/Metal_Gear_System_Extruder&" TARGET=_fnew>;Itt egy terv a teljesen fém extruderre, valami ilyesmiben gondolkozom.;
;Ettől függetlenül érdemes megnézni a kész cuccot is. Aki jobban el van engedve anyagilag erre, netán eladásra dolgozik, annak persze hogy jobb és gyorsabb lehet a gyári.
;Lehet, hogy behozza addigra az árát, mire összeszereli az ember és összevadássza az alkatrészeket.
;Nekem hobbi célra lesz, inkább időm van, mint pénzem.

000000000

Na jó. Egy betű is lehetne &"relief&", nemcsak ló, mint pl az öntött felszögezhető alu szobaszámok.
;A kék fórumon mindenki lót készít, amit reliefnek neveznek.

000000000

Akkor neked érdemes lenne egy többszínű (mondjuk 3) extruder építése.
;Mindent meg tudsz építeni hozzá CNC-vel, egy kisebb stepper motor kell hozzá, meg fűtés + fűtésvezérlés.

000000000

Persze... továbbgondolva: ha elkészíted, gyárthatsz majd vele extruder(alkatrészeke)t...azok szintés...és így tovább  :)

000000000

Cégem fél millárt vett 50X200 mm-es táblákat kan-ban ládák feliratozására. (500 db volt)
;Annyi pénzért savállóba lézerrel feliratoztattam volna, és a fele pénz még meg is maradt volna.
;Csak ez műanyag tábla volt, és egy kulcsmásoló, gravír cégnél megrendelve.
;Szóval szerintem van piac, csak meg kell keresni, nagy az isten állatkertje.

000000000

Na mégegyszer, kiütötted a gondolatomat:  
;Pár nap mulva remélem, megtudjuk, mit adnak mennyiért, ismerve őket keveset, sokért.
;Tehát a Te változatod a reális.

000000000

Két hónapja alkudoztam egy céggel 42 ért, 200*200*250 kb munkaterülettel (valami licensz járt most le, azért lesz olcsó

000000000

000000000

Különben meg miért nincs még feltalálva a &"színes&" nyomtatás, csak 4 alapszínű cérna kellene és egyszerre a színösszetételnek megfelelő sebességgel továbbítani öket, tiszta additív színkeverés...  
;Vagy most találtuk fel?

000000000

Pont így csinálják, komplett nyomtatott gépek vannak fent eladásra kínálva.
;Visszatérve a dolgodra, én láttam más megoldást, autóiparban láttam.
;Az extruder feje érinti a felületet, a az extruder kúpja egy oldalon meg van nyitva.
;Ezt úgy képzeld el, mintha a sziloplaszt kinyomó henger csúcsán az egyik oldalon picit levágnád a palástot. Így ha nyomod az anyagot akkor egy szabályos u profil jön oldalt ki.
;Ahogy húzod, akkor a kivágott profilnak megfelelő alakú ragasztó fog állni a felületen.
;Az autószerelők is ilyen módszerrel adagolják a megfelelő mennyiségű ragasztót szélvédőcsere esetén.
;Na amit láttam, az CNC vezérlésű volt, és forgott is a fej követve a mozgás irányát, mindig a megfelelő irányba állt.
;Ülésfütés-hütéshez így kenik fel a ragasztót megfelelő mintában és profilban.