Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Nemes János

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

sanyi84

Egy  ipari gépen 2.8 kW os AC szervó hajtotta a Z tengelyt, direktbe 20 as emelkedésű az orsó, több száz Kg ot kell mozgatnia B tengelyestől, palettástól, minimum 250 Kg ami a Z-n van és a paletta súlya . Mindezt gyorsjáratban maximum 60 m/perccel, és meg is tud állni ha kell-40 m/perccel hajtottuk a koszos sinek és kocsik miatt. Ebből is lehet levonni következtetést.

000000000

Elég gyenge motort raktak bele a közölt adataid alapján egy röpke fejszámolás alapján ehhez nem elég a 2.8 kW-os motor.:)
Tudod az elméletben egyébként meg az a szép, hogy ha a helyes képletet használod, annak tök mindegy, hogy mega vagy mikro W a végeredmény, ettől még igaz az adott esetben és mérvadó.
Ezt kellene talán végre Neked is megérteni, és általában olyan Hobby CNC gép példákat felhozni, amik itt zömében előfordulnak és reálisak. Ezért illeti köszönet sokadszor Jánost, mert Ő végig tesztelte nekünk méréseivel a gépét, és tényszámokat közölt. Valami ilyesmit, csak még inkább megdöbbentő mérési eredményt szerettem volna publikálni, egy ideig el is jutottam ebben a topikomban, de aztán elment a kedvem azon szemlélet kapcsán, ami sugárzik a Te és Mások írásaiból ezügyben.

may47wb

Múltkor nem nagyon foglalkoztam vele, de most olvasva kicsit fura.
Pedig a géphez is gratulálhatnál!  
Az én tervezésem és elég jól sikerült, az elvárásaimat is túlszárnyalta.
Könnyű, dinamikus kis gép, és már bizonyított is azt hiszem. Elég szép munkákat csinált már nem?  
Hisz nem attól cnc egy cnc, mert 500kg.

may47wb

Lassan készül az új vezérlő, Vagyis csak a dobozolás lesz az új.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Nemes%20J%e1nos/Vez%e9rl%f5/SLA7062%20%daJ/100_7264_resize.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Nemes%20J%e1nos/Vez%e9rl%f5/SLA7062%20%daJ/100_7268_resize.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Nemes%20J%e1nos/Vez%e9rl%f5/SLA7062%20%daJ/100_7269_resize.JPG" border=0>

may47wb

A régi tápot fogom használni, de nem tudom hány wattos. Pár adatból tudna valaki saccolni?
100*120mm a vasmag 1,5mm vezetékek, és ez volt a vasmagon.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Nemes%20J%e1nos/Vez%e9rl%f5/SLA7062%20%daJ/IMG047x_resize.jpg" border=0>

svejk

svejk

A vasmag középső keresztmetszete számít, amin a tekercs van. Az alapján lehet elég jól saccolni.

svejk

Ilyen méretekben egy elég jó közelítés az EI lemezelt trafóra:
A vaskeresztmetszet (négyzetcentiméterben) négyzete a trafó teljesítménye...

may47wb

Köszi Svejk!  
Amin a tekercs van 5*5,5*3cm. Akkor ez kb 700 wattos lenne?

Sz.József

Szia!
Ebből melyik 2 a keresztmetszet, mert az számít... (5x5,5 vagy 5x3 vagy 5,5x3)
Ez így térfogat.
Ha 3x5 akkor 15x15=225W (közelítő adat...)

svejk

may47wb

:)
Akkor csak 200W-os lenne. Ez elég lesz 4*3A-es vezérlőnek?
Azért érdekel ez most, mert ezt a dobozt frankón megakarom csinálni.  
A mostani motorokhoz bőven elég ez a táp, de ha véletlen lecserélem az 1A-es motorokat 3A-esre akkor vajon elég lesz e ez a trafó?
Meg még egy kérdés: belerakjam mind a két 10000uf kondit, vagy elég lenne egy is?

svejk

4 x 3A = 12A
200 W / 12A = 16V
ha 16 V-os a trafód akkor igen...

Viszont írtad hogy 1,5 mm-es a vezeték a trafón, az csak úgy 5-6A tud..

Szóval kevés a megadott adat, a képen pedig sok a drót...

may47wb

A trafóból ~8_11_20V jön ki 1,5mm-es vezetéken, 2*27V 1mm-esen és 12V 0.8mm-esen.
Én a 20 és a 12V-ot használom ebből.
Ettől már csak gyengébb trafóm van sajnos.
Ha nem tudok szerezni olcsón nagyobbat, akkor ez lesz beépítve.  
Most jut eszembe hogy mértem én ezt vaalamikor, de a 3A-es motor hajtásánál nem vett fel 3ampert a vezérlő.
Na méricskélek majd egy kicsit.

jv7pu3a5p

Szia János!

Egy kicsit ellent kell mondjak svejk-nek. Valóban nem vesz vel 3A, az csak a fázisárama. Effektív értékben jóval kevesebb. Persze vannak áramcsúcsok hajtás közben, de arra hivatott a jó nagy puffer kondi, hogy kiszolgálja.

Én esetem 3 db 3.1Nm moci 4.2A fázisárammal. Ha mindhárom tengely mozog 1.5A a max áramfelvétel 48V-on. Mindössze egy 160VA tr van rajta 20000uF pufferral.