Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Farkas Ádám

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

wcsxp0uxa

500mm hosszút kapásból találtam 30e + áfa.

svejk

Ne hagyd!
De én előtte tennék egy próbát.
A zártszelvény asztal egyik sarka alá beraknék egy hézagolót, hogy ekkor megváltozik-e a mért érték.  Ha igen akkor utólag majd a helyén lehet valamelyest korrigálni.
Ha nem változik, akkor pedig mindenféleképpen az asztal és az öntvény közt hézagolnék valamilyen műgyantás kiöntéses, csavarmeghúzogatós technikával technikával.
Feltéve, ha az öntvény teteje,, ahova a sínek mennek tényleg etalon minőségű síknak tekinthető.

svejk

Szalai György

Ha jól értem, még egy DIN 874/00 hibaosztályú lécben is lehet egy méteren nyolc mikrométer hiba. Az ára meg… Akkor az még mindég csak egy szemre ellenőrzés és nem mérés.
Ádám mérése az elérhető pontosság határát feszegeti, és igen becsületére válik, hogy egyáltalán foglalkozik ezzel. Szerintem.
Legalább tudhatjuk, hogy mi az amit még lehet, és mi az ami reménytelen.

Farkas Ádám

Ááá már el is  ment a kedvem az egésztől, mi lesz ha még a közel száz kg-os hidat ráteszem. [#confused]
Most látom hátrányát annak hogy az alap az nem öntvény.

Holnap viszem is ki a MÉH-be :)

Farkas Ádám

Farkas Ádám

Inkább írjatok a meghajtástól.
Adott:  
DC servo 250W SanyoDenk (4db), vagy
AC servo 400W Yaskawa  (3db),
AC servo 200W Yaskawa  (1db),

X,Y Orsó 20/5 dupla anyával.
Z Orsó 16/4

A híd tömege kb 100kg,
A Z tengely kb 15kg

wcsxp0uxa

Szerintem a 0.03mm pontosság túlzás ,ezért most én is túlzásba fogok esni.
Tegyük fel ,felülsz a hullámvasútra a mérőóráddal , és ha a kocsi és a talpfák közötti távolságot egyformának méred , akkor sem egy síkban van a szerelvény ,csak ha a mese hajóra szálltál véletlenül.

wcsxp0uxa

Illetve az a túlzás ,hogy ez nem jó.

Farkas Ádám

Namost azt csinálom hogy a két öntvényt leszedem ráteszem a két sínt a tetejére hézagolás nélkül, majd az öntvényeket talpuknál összecsavarom. Ezután átórázom a síneket, na ha akkor jó akkor akkor nincs nagy baj, ha akkor sem az baj. Vihetem őket köszörültetni..

wcsxp0uxa

Az a baj ,hogy így nem tudod meg hol a hiba.
Ilyen mértékű pontosságnál már az is számít ,ha csak rosszul sorjáztad a furatot.

Farkas Ádám

Valamit tennem kell, de valószínűleg az asztalban lesz a hiba. A sorjára nagyon ügyeltem :)

wcsxp0uxa

Azt könnyen ki lehet javítani.(ha van)
Én azt csinálnám:
-összeraknám csak a szerkezetet ,sín nélkül.
-szereznék egy pontos anyagot , a lehető legrövidebbet ami jó , nem kell méterenként 8 mikron pontosság ,ha van egy 50x10-15-ös lapos anyagod az Alcan -tól (pl) azzal már el lehet indulni.(.02-0.03mm /méter) Fontos ,hogy sarka legyen.(én kör keresztmetszettel is csinálom ha kell)
-Ráraknám a szerkezetre ahány verzió csak eszembe jut.
-megnézném egyezik -e a két oszlop periodikus hibái -ebből lehet következtetni összeadódik ,vagy kiegyenlítődik a hiba mértéke.
- párhuzamossági hibák ilyen távon csak úgy ordítanak (oszlopok függőleges)
Amikor már jól kijátszottam magamat ,és ellenőriztem mindent 3x ,akkor a hézagoló lemezzel próbálkozva lehet javítani a helyzeten.(én elővenném a csiszoló papírt is a végére a hiba mértékétől függ)
Csak türelem kérdése , az órás mérést dupla kocsival (x2 sínen próbálnám) ,de csak ha nem hullámvasút.

Szalai György

Szerencsére a hullámvasút egysíkúságát nem a kocsihoz képest mérem, hanem több, egyenként stabilnak tekintett viszonyítási ponthoz képest. (Pl. GPS műholdak.)
És akkor egyből rá is jövök, hogy annak csak + - 9m-en belül pontos az egysíkúsága. De az oda még pont jó. [#vigyor2]