Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Farkas Ádám

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Természetesen ez is tud " deformálodni " de nagyság rendileg szerintem az elvárt paraméterekhez képest elenyészö .Ha talál benne hibát az benne is marad , felesleges azért talpcsavarokkal az aljzathoz huzatni .Lehet korrigálni a pici hibákat akár hézagolással is ahogy a Svejk is mondja az asztal és az "Y" lábak között .
Szerintem ez a váz megérdemli hogy még meg lehet felezni azt a mért 0.02mm-t :)

svejk

Hátha kiméri Farkas Ádám.
Én úgy tapasztaltam, hogy az alátámasztástól függően változik a felület egysíkúsága, de nem volt megfelelő technikai hátterem a kiméréshez.

Farkas Ádám

Közben eltűntem, de látom azért minden meg lett beszélve :) Kis türelmet kérek, újra állítom az asztalt és újrakezdem. Jövő héten folytatom addigra megjön az interferométerem :))

sasi

Idézet Beer-Kiss-Párkányné, Fémismeret és gépgyártástechnológia 3. kötetből:

„Sík felületek, sík lapok pontatlanságát az elméleti síktól — a legmagasabb és a legmélyebb felületpontok közötti felezősíktól — való legnagyobb eltérésként adják meg.
Ez az eltérés meghatározható élvonalzóval. Az eljárásnál a vizsgált felület és az élvonalzó közötti fényrést vizsgálják. Az eljárás azon alapszik, hogy az emberi szem sötét alapon a világos fényrést nagyobbnak észleli, mint világos alapon a sötét foltokat. Célszerű a fényrés-vizsgálathoz háttérnek egyenletesen megvilágított papírlapot vagy homályos üveget használni.

A síkfelület vizsgálható tusírlap segítségével is. Ezt a módszert a 2.35. fejezetben ismer-tettük.

A síktól való eltérés meghatározása széles mérőfelületű vonalzóval és mérőhasábokkal is történhet (227. ábra). Ebben az esetben a bázisfelületre széles mérőfelületű vonalzót fektetnek, és azt a két végétől számított 2/9 vonalzóhossznál azonos magasságú mérőhasábokkal alátámasztják. A síktól való eltérést a vonalzó és a síkfelület közé csúsztatott mérőhasábokkal mérik. Így végigtapogatható az egész felület.
Hasonló módon végezhető el a mérés mérőórák vagy finomtapintók segítségével, amennyiben ezeket egy alkalmas készülékbe fogva vonalzón végigvezetik (228. ábra).”

http://sasovits.hu/cnc/vegyes/egysikusag.jpg" border=0>

Farkas Ádám

Megállapítottam hogy az asztalnak ment el a felületi egyenessége. Valószínűleg nem jól sikerült a "hézagolás".  
Sajnos nincsen ilyen nagy élvonalzóm, sem lézeres interferométerem.  

Viszont a HBM marógép asztalát tekinthetném egyenesnek.. ha beállítanám a HBM-et és az asztalt "gépi vízmértékkel" majd mivel elég közel vannak egymáshoz az asztalból kihosszabbított mérőórával pásztáznám az asztalt, igaz, nem járja be teljesen de talán elég lenne.
Vagy a HBM sem elég pontos?

Farkas Ádám

Igaz a HBM-nek 5 századot adnak meg

wcsxp0uxa

Ez nem azért nem jó ,mert nem elég jó.
Képzeld el :
Ha 0.05mm-t kottyan mondjuk 200mm (kereszt asztal)
,tőle 1000mm-re az 0.3mm már !
Szerintem ennek az interferométernek fakultatív a használhatósága ,és nem azért mert nem elég pontos . Hosszú anyagoknál biztos világbajnok ...

Farkas Ádám

Így állok:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/Iron_man/DSC04430.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/Iron_man/DSC04431.JPG" border=0>
köszörült 2842-es szerszámacéllal dolgozom..
http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/Iron_man/DSC04439.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/Iron_man/DSC04440.JPG" border=0>

svejk

Hőhe!
Nem ér elhallgatni hogy mi lett az egysíkúsággal!

Farkas Ádám

A köszörült gerendák egyenesek. Az asztal beállításában volt a hiba. De nem foglalkozom most vele, mert még nincsen a helyén a gép. Ha elkészül úgyis csak darabokban tudom helyretenni, és akkor újra kezdődik a játék.

000000000

kfhhyweby

1.2842???Az nem olcsó mulatság....

Szalai György

Mi okból készítették 2842 szerszámacélból azt az alkatrészt? Él tartónak kellett lennie?
A híd felső szélének lesz-e hátramerevítése?

Farkas Ádám

Bizony nem olcsó a boltban(~6500/kg), de ilyen anyaghoz jutottam hozzá :) Az alkatrész már be van építve a kocsik és a híd közé. (a képen talán látszik).  Most hogy megmunkáltam elküldhetném még hőkezelni, de nem hiszem hogy az még számít akkor tényleg kemény lenne.

000000000

Szerintem felesleges a hőkezelés.