Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Farkas Ádám

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

svejk

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/%c9p%fcl%20a%20Haverom%20g%e9pe/K%e9sz%fcl%20a%20haverom%20g%e9pe%20024.jpg" TARGET=_fnew>Ezen a képen még nincsenek alatt a beállító lábak, de mi sokat tököltünk mire beállítottuk számunkra pontos etalon felületnek a bordák összecsavarozásához. A gépbeállító vízmérték szerint csavarodott az asztal a beállítás közben, értékére nem emlékszem.

svejk

Beállítás előtt pár napig igazodtak a papucsok a műanyag padló(ba)n. :)

svejk

Nem értem...ha az öntvények teteje köszörült akkor miért nem fogatod rá a sínt és inkább az öntvény és az asztal közt hézagolsz?

000000000

Megadod a módját![#eljen]
Az első sínt órával is be tudtad volna állítani a peremhez.

wcsxp0uxa

Jó  reggelt kívánok.
Sajnálom ,hogy kora reggel károgok ,de miért jó az ,ha egy síkba köszörült felületbe nem bízunk ?
Arra a sínre rászorított profil ,akár 0.5mm is kottyanhat (feltételezem ,nem csomagoló ipar számára készült sín-szán kombinációt választottál ,mint itt legtöbben.
az alumínium profil lengedezése is .1 mm minimum). Már többször is írni akartam az órás beméréssel szembeni fenntartásaimról , a gép saját magát marta körbe ,síkba effektusok hibáiról . Én azt csinálnám :
-elfogadnám síknak a köszörült felületeket, tehát az egysíkúságát ellenőrizném , már egészen kis eltérést is észre lehet venni szemre is ekkora méreteknél . (csak egy pontos szál anyag kell hozzá ,és fény)
Amikor megvan az eltérés mértéke , a nem síkba köszörült felületeken korrigálnék .
Amennyiben érdekeltséged van a mérőóra bizniszben ,tekintsd tárgytalannak hozzászólásomat.

besirkyjh

" Amikor megvan az eltérés mértéke "

Ezt hogy lehet a legegyszerübben meg állapitani ?
Mekkora az a " pontos szál anyag " és annak a pontosságát hogyan elenörzöd amit a fény utjába szeretnél tenni ?  
Azért ennyire nem egyszerü ez a szál anyaggal szerintem .
Helyes méréssel , mérési sorrenddel a kivánt paraméterek hozhatoak viszonylag könnyen .

wcsxp0uxa

Rá kell tenni mondjuk a síkba mart felületre ,ha egyenletes a fényszűrődés ,akkor sík a két felület. Tanítóim szerint 0.001mm pontosságot is érzékelni lehet.Ha pusztán ellenőrzésképpen a "mérő" anyagot 180 fokkal elfordítva is jó eredményt kapunk (kicsit mozgatva a lécet) ,biztosan mondhatjuk síkhoz közeli felülettel van dolgunk . Szerintem ide egy méteres darab "eszköz" elég . Persze előtte érdemes mintát venni ,mondjuk a HBM kereszt asztalán ,rá kell állni a szemnek ,mert itt nincsenek skálák ,és mutatók.

besirkyjh

Persze , tudom nagyon jol , csak igy átesünk a lo tuloldalára mert a rud ellenörzéséhez legalább egy nagyság renddel pontosabb " sik " szükséges .Vannak ilyenek de nem az Ádámnál a járolapon :)  
Az ora tökéletes ide , lehet kicsit lassabb mit az általad emlitett modszer de ahoz sok feltételnek kel teljesülnie a vizsgálat elött :(

Lehet egy oskolába jártunk , vagy egy mesterünk volt ? Nekem is igy tanitották annak idején :)

[#eljen]

Farkas Ádám

A helyzet a következő, lehet hogy az asztalban van a hiba, még az elején kaptam kölcsön egy gépbeállító vízmértéket, akkor beállítottam azóta viszont rákerült néhány mázsa.
Most hogy rá van csavarozva az asztalra a két öntvény a két köszörült felület között mérek 3 százas hullámosságot, vagyis hasa van az egyiknek a másikhoz képest.
Két dolog lehet: 1. vagy ilyenek, 2. vagy az asztal húzta el.

Ma felcsavarok minden csavart és ellenőrzöm.  

Az Alu profilos mérés tökéletes, lehet hogy lehajlik a profil, de biztos hogy nem lengedezik, legalább is nem mérhető módon.

Vagy mondjátok hogy hagyjam a fenébe a két századot?

wcsxp0uxa

Itt a legnagyobb baj ,hogy .1mm-es hibákat is belemérhet .Pedig ott van egy olyan pontos felület aminél nem tud jobbat csinálni.
Ha a szánja előfeszített ,tőle 500mm -re a kilengés minimum .5mm . Nem kell ide ufó technika ,nekem is vannak alkalomszerűen kiválasztott darab anyagaim (pl 25-ös csiszolt ezüst acél).
De ennél az órás technikánál az is biztosabb ha távolról belenéz.

wcsxp0uxa

A .03 század az szerszám ipari minőség.
A HBM - marógéped pontossága min 0.05 (a mérési jegyzőkönyvbe meg tudod nézni)

Farkas Ádám

No akkor azon még faragok [#smile]

Szalai György

Lehet, hogy ezt „benézted” szerintem.
Lehet, hogy így tanítják, de hogy így nem csinálják, azt biztosra veszem. Pár ezred milliméteres rést, két összefekvő anyag között nem veszel észre szemmel-fénnyel, mert nem megy át rajta a fény. Átmenne, ha két él között lenne pár ezred távolság. De több centiméter széles felületek között nem megy át, mert a diffrakció megtöri a sugár irányát, és az elnyelődik a párhuzamos felületeken. A mikrométeres méréstartományban, egyenesség és négyszögletes síklapúság mérésére, marad az órázgatás.
Míg nem építünk egy lézer autokollimátort is.

wcsxp0uxa

Nem is állítottam ,hogy felületek közé kell nézni.
A pontosság terén nem velem van vitád .
Ezt a technikát mindenki ismeri aki reszelt kalapácsot ,vagy ovális peremet .
Az igazán precíz gépet így készítik.
Én csak jót akartam Ádámnak ,ez a mérés elvileg is több ponton rossz .Kár lenne ezért a jó kis "húsos" gépért kár..kár..kár
Vasi fecske viszont nem akarok lenni.

sasi

Az egysíkúság ellenőrzésére a gépészetben alkalmazzák a fényréssel történő vizsgálatot, ennek viszont az elengedhetetlen eszköze a precíziós élvonalzó (meg némi gyakorlat), mely nem egy olcsó mulatság, különösen ekkora méretben.