Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Bocs

Indította gaben, 2025 február 26, 07:59

Előző téma - Következő téma

gaben

i4hh37hcw

Kedves Fórum Társak!

Először is szeretnék köszönetet mondani a sok segítségért, amit kaptam, és szintén köszönöm a lehetőséget, hogy bemutathatom.

A gép amit építek már működő képes, ősszel egy hónapig azzal dolgoztam. SW-el terveztem meg, és nagyrészt az alapján készítettem el. Persze menet közben adódnak újabb gondolatok, lehetőségek, akadályok, ezzel mindenki tisztában van. Nem gondoltam, hogy tökéleteset fogok alkotni, de az eredeti szándékomat felülmúlja a gép. Talán nem fogok vele szégyent vallani.

Az eredeti szándékom az volt, hogy asztalos munkában fog segíteni, de a merevsége és pontossága lehetővé tette a vas megmunkálását is. Továbbá célom vagy inkább álmom volt a több tengelyes megmunkálás variálható módon.
Az asztal helyén éktelenkedő lyuk több dologra szolgál. Nagyobb tárgyat is meg lehet munkálni. Mondjuk beteszek egy kész hordót, és gravírozok a tetejére, fenekére. Aztán készítenék egy forgató egységet, ami szintén ide szerelhető. Nincs az a forgács mennyiség, ami problémát okozna, ez már kiderült. Nagyobb tárgyakat egyelőre úgy rögzítek, hogy néhány stafnit leszorítok, és síkba marok. Ez is remekül működik.
Persze koránt sem hibátlan, de miután már most rámutattak a fórum társak a hibákra, ez lelkesít, tehát még jobb lesz a gép, amint a tanácsaik szerint kijavítom ezeket. Csak -mint mindnyájatoknak- legyen rá elég idő és pénz[#taps].
Kezdeném is néhány képpel.

TROMF22

Jó "kis" masszív gépet hoztál össze!
Kicsit a Fórum hőskorát idézi, de nagyon jó, hogy bemutattad.
Manapság tényleg kevesen vállalják fel műveiket, még ha épül is valami.
Látszik a felépítésében, hogy sok megvalósult projektet megvizsgáltál, összevetetted az elképzelt céljaiddal és a lehetőségeiddel, s a legjobbat hoztad ki belőle.
És ahogyan írod is, bőven benne van a tovább lépés, tovább fejlesztés lehetősége.
Belenéztem az adatlapodba is. Különösen tetszik a kitartásod, és az új dolgok iránti fogékonyság.
Sok örömed legyen a masinában![#eljen]

i4hh37hcw

Szia Tromf22!

Miben idézi a fórum hőskorát?
Valóban sok gép és gondolkodás után kezdtem neki. Köszönöm az elismerést! Sokat számít, mert tényleg jobb kedvvel dolgozom rajta.
Folytatom is a leírást.

i4hh37hcw

Megpróbálok valami rendszert vinni a bemutatásba.

A váz
A vascsövekből álló lábakra hegesztett lemezből, és kívül I gerendából készítettem egy alapot. A csöveknél a lemezt kivágtam. Mivel ki akartam önteni betonnal, a lábakba kisebb I gerendákat tettem, az alapba meg 12-es betonvasból hajlítottam hosszú cikkcakkot. 15 cm egyenesek, 90 fokos hajlítások. Ezeket a csúcsuknál össze támasztva hegesztettem be. 4 sor fért be ha jól emlékszem egy térhálót alkotva.Tettem rá egy 10mm-es "fedő" lemezt, az oldalsó részen átfúrva és bele hegesztve az "Y gerenda" csavarjait. Ebben az állapotban öntöttem ki betonnal. A lábakat összekötő zártszelvények homokkal vannak feltöltve.

Az Y gerendák fehér cementtel kevert epoxi gyantába lettek ültetve, ez látszik kívül rendetlenül világos csíkként. A fő alkatrész 100x300-as U profil, 85 kg/db ha jól emlékszem. Merevítő bordák, végzárások. Na de az egyik poénom, hogy a felső részébe ólom tömböket öntöttem, majd beragasztottam szélvédő ragasztóval. A célok:
A gerenda súlypontja közelítsen a rá szerelt sínekhez, a rezgés csillapítás úgyszintén. Továbbá így védelmet nyújtson a golyós orsónak, és Szürke Gandalffal egyetértve én is kerülni akartam a 2 tornyot. Így ugye a munka tér nem csökkent, nem szórja ki a forgácsot, és az X Y sínek szinte össze érnek mellőzve az erőkart, ami a szokásos gépkialakítást jellemzi. Szerintem hatalmas merevséget kölcsönöz a gépnek, amit a szerelő idomos gépeknél is könnyen lehetne használni.

i4hh37hcw

A munkatér 2 vége nyitott, így hosszabb munkadarabok is elférnek. Ez nagyon hasznos volt, amikor 2 méteres lemezből kellett alakos munkadarabokat vágnom.
Az egyik végén ugyan van egy összekötő fogas szíj, de az biztonsági szinkronizálás a 2 Y motor közt, ha nagyon muszáj egy mozdulat levenni.

Az Y gerenda rejtekében kitűnően elfértek a léptető motorok.

TROMF22

IdézMiben idézi a fórum hőskorát?
Abban, hogy nem merültél el az apró részletek finomítgatásában. Felvállaltad az anyagválasztást, a kivitelezésben hátráltató korlátokat és célirányosan haladtál. Ezt én igazi, pozitív értelmű hobby CNC-s hozzáállásnak tekintem.

Nagyban hozzájárult a sikerhez, hogy jó koncepciót választottál.
A mederágyas kivitel szerintem a legmerevebb gép kialakítás,
ami hobby viszonyok között megvalósítható.
A z magasság korlátait pedig egy huszárvágással
(üres ágyközép) áthidaltad.

Ezzel kapcsolatban azonban mégis lenne egy megjegyzésem:
A hengeres csövek helyett szerencsésebb lett volna valamilyen hasáb alakú lábforma pl. nagy keresztmetszetű, vastagfalú zártszelvény (tudom drága és ritka), vagy HEB (HEA) tartó, vagy végső soron összeforgatott MH "U" profilpár.
Ezekhez könnyebben tudnál illeszteni négy darab olcsó trapézmenetű orsót és körbehaladó bordásszíjjal, egy központi tekerentyűvel máris lehetne egy komfortosan mozgatható asztalod, akár a padlóig leereszthetően.

Persze ez a cső-lábak közé is berakható, de az említett profilok közé könnyebb lett volna.

ANTAL GÁBOR

Szia két "apróság"
A lineárok bázissíkjai milyen módszerrel lettek elkészítve?  Egy extém nagy ipari marógépen egy külső cég  felsíkolta?   A hegesztett szerkezet lett fesztelenítve?

i4hh37hcw

Köszönöm!

Eredetileg zártszelvény lett volna, csak egy ismerősöm megvetette velem ezt a csövet, majd a nyakamon maradt. Utáltam állandóan kerülgetni, így pozitívra fordítottam a negatívumot.

Na egy újabb lehetőség. Tetszik az asztal ötlet, megvettem.[#eljen]

i4hh37hcw

Szia!

A bázis felületekre sajnos nem találtam elég nagy géppel rendelkező műhelyt, így kézimunkáztam vele. Egy 150 kg-os elég egyenes H gerendára rögzítettem csiszoló szalagot, és azt tologattam rajta. Ezzel másfél hónap alatt leadtam vagy 5 kilót. Az X gerendát én hegesztettem, de gépműhelyben marták és köszörülték mind a 6 oldalát. Ezt használtam a befejező munkához. Csiszoltam is vele és ellenőriztem is. A vége felé amikor a 0,05-ös résmérő már sehol nem ment közé, illetve alátéve sehol nem lehetett kihúzni, még tovább csiszoltam, és átvilágítva néztem a rést. Egy alkalommal pihenés közben az anyagon volt a kezem, majd csodálkozva láttam, hogy megváltozott a fény áteresztés. Először nem is értettem, hogy mi ez, aztán eloszlott a hő, és akkor jöttem rá, hogy már ennyi hőtágulás is látható. (Neked talán már írtam, de jó ha más is olvassa.)
A két oldal párhuzamosságát lézeres vízmértékkel ellenőriztem. A lézer pontot a géptől 7 méterre berajzoltam, és a másik oldalt hozzá állítottam. A köszörült darabbal is ellenőriztem, később gépbeállító vízmértékkel.

Feszültségmentesítésre csak annyi lehetőségem, tudásom volt, hogy gázpörzsölővel felmelegítettem 2 hasonló vas közt benntartva a hőt, majd lefedve, becsomagolva hagytam kihülni. Ez ösztönből ment, hogy jó-e, azt nem tudom.

i4hh37hcw

X gerenda

Az X gerenda ugyan abból a 100x300-as U profilból készült, mint az "Y váz". Szerettem volna rezgés csillapítást, ezért azt találtam ki, hogy kialakítok üregeket homok feltöltéshez. Ez teljesen saját ötlet, később tudtam meg, hogy az iparban is használják. Azért, hogy az így megnövekedett tömeget csökkentsem, de közben a merevség ne szenvedjen nagy csorbát, kitaláltam, hogy az U profil aljából kivágok darabokat, de úgy, hogy a homok üregekkel egyben merevítőket alakítok ki. Az össze hegesztett darabra már találtam gépműhelyt, ahol minden oldalt síkba martak és köszörültek, továbbá kialakították az X sínek és az Y kocsik illesztő felületét.

Egy érdekes hozzáállás:
Amikor kifizettem és beraktuk a kocsimba az impozáns és már drága darabot, a műhely vezetője közölte, hogy a kocsik felületét az egyik embere trehánysága miatt 0,25 mm-el elrontották, ennyire nem egysíkú a két oldal. Most már kivenném a kocsiból, és közölném, hogy akkor ideje befejezni az elkezdett munkát. Akkor úgy gondoltam, hogy nem balhézok, fontosabb a jó kapcsolat. Már nem gondolom így. Ez a kicsinek tűnő eltérés durván megfogta a kocsikat, amint lehúztam a csavarokat. Szétszereltem, és a korábban használt lézeres trükkel bemértem a hibát. Egy nap alatt sikerült egy síkúra csiszolni az én mérési lehetőségeim határáig. A vissza szerelés már könnyebben ment, mint először, és a végén könnyedén gurult a szerkezet.
Ekkor húztam le az Y síneket sok méréssel, és a guruló X gerenda által beállítva. Eltoltam az egyik végére, lehúztam finoman 1-1 csavart. Át a másik végére, és ott is. Be középre, ott már a gerenda 2 oldalán, és így tovább. Amikor rendben volt, középről kifelé haladva lehúztam az összeset. Persze ha gépműhelyben marják a fészket, az haladósabb, merevebb. Hát et kézi munka eredménye, nem szégyenkezek miatta.

A gerenda azért van fekvő helyzetben, mert úgy gondoltam, hogy elég erős ahhoz, hogy elbírja így is a Z mechanikát, a gyorsításkor, fékezéskor a fekvő helyzet kevésbé leng, az X és Y sínek így közelebb vannak egymáshoz, növelni tudom az Y kocsik távolságát. Mindez jó döntésnek bizonyult.

A képeken az elrontott munka javítása látszik. A háttérben egy pingpong asztal, amin a ragasztó csíkokon rajzoltam körbe a lézer jelét. Persze közben matekozás. A munkadarab 300 mm, a távolsága a pingpong asztaltól mondjuk 6 méter, 6000/300=20, tehát 1 mm elmozdulás lefelé 0.05 mm süllyedést jelent a munkadarab pingpong asztalhoz közelebb eső szélén. És működött. Ugye nem a vízszintet mértem, hanem a különbséget a 2 oldal közt.

ANTAL GÁBOR

Gigantikus munka , Gratulálok

xg2w6ib9x

Szia !

Csak azért szólok bele, mert tudom, hogy a topic írójának is más érzés, ha tudja, hogy többen figyelnek a publikációjára.
A szakmai dolgokhoz érdemben nem nagyon tudok hozzászólni, saját CNC gépet eddig még nem építettem, viszont amit eddig írtál és mutattál az nagyon tetszik. Élvezettel olvasgatom az írásaidat.
Gratulálok a munkádhoz! [#eljen]

Üdv: István

i4hh37hcw

Köszönöm! Engem is meglepett a pillanat, amikor megmozdult. "Tényleg elérkeztem idáig?!"[#taps]

i4hh37hcw

Szia!

Köszönöm, ez kedves!
Remélem azért nem csúszik át a határon a grafománia felé.
A vállalkozásban is simán visszabontom amivel elégedetlen vagyok akár veszteség árán is, a cnc gépnél is így van. Később lesz erre is példa a jelenlegi segítségek alapján, bár az X gerenda most is ilyen példa.