Épül a gépem ::: bbalazs

Indította gaben, 2025 február 26, 07:59

Előző téma - Következő téma

bwm784wiu

5000-12000 -ig. Mindegyikre rá van írva a max. megengedett fordulat.

afjybsise

Hmmm, eszembe nem jutna ilyesmit használni. Van egy parkettás nálunk, sikerült neki egy ilyen akcióval leválasztani négy ujját, egy menetben.
Értem én, hogy ezeket árulják a boltban. Láttam már olyan tárcsát is, amin lánc volt körbetekerve, valami ágvágó alternatíva. Agyrém.

xw705sph

A piacos tarcsat en sem mernem hasznalni, de pl a szomszed muhelyben evek ota lapszabasszal vagjak az alu lemezt. Mondjuk nem egy arkategoriaba tartozik a ket lap.

afjybsise

Persze, arra alkalmas faipari gépekkel elméletileg lehet alumíniumot megmunkálni.

34an0tg9

Győzelem ül sisakunkon!
A vizsgaidőszak kezdetével volt időm foglalkozni vele, így épült rá egy kis dobogó, amire egy bútorlapot csavaroztam, az lett a sík (ez a sikk! :) ) és arra különböző anyagokat próbáltam meg felfogni, felcsavarozni majd megmunkálni.
Az elsők egyike, amit már meg merek mutatni, az egy bambusz fakanál nyelének gravirozása volt.
De éppen ma készült főnökömnek egy szép nagy házszám plexibe.

34an0tg9

A szerszám egy törött finomfúró szára kihegyezve és félbeköszörülve. A plexit maró szerszám egy 5.5-ös HSS törött fúró flexszel vágva és kicsit köszörülve.

34an0tg9

Sajnos úgy tűnik, hogy alumíniumot nem fogok tudni ezzel megmunkálni. Vagy a szerszám nem jó. Viszi többé-kevésbé, de remeg, visít, nem szép a felszín. Az is lehet, hogy a beállítások nem jók. Rögzítés: a pozdorjához két facsavarral odacsavarozva lyukon keresztül, csavarok süllyesztve, ezzel párhuzamosan középen a megmunkálás. Próbáltam a szélén is..
pl. 0.2-es fogásmélység, S8000 (ez a max.) f50-100, D4-es négyélű maró. Felrakódások vannak az élen. Próbáltam kétélűvel is, u.a.
Próbáltam sima puha aluval, 6082-essel és 7075-össel is.

Mit tanácsoltok, mit lehetne még változtatni/kipróbálni?

vyvk7xm7

Használhatnál alumínium forgácsoláshoz való élgeometriájú és forgács elvezetésű HSS szerszámot, hűtés-kenés mellett, magasabb vágósebességen.

34an0tg9

Köszönöm, pont ma reggel gondoltam a hűtésre valamivel.
Sima olajos víz elég lehet?
A vágósebesség csak a szerszámátmérő növelésével megy, a szerszám már útban van...

34an0tg9

Az előtolással és fogásmélységgel kapcsolatban jók a számok kb?

vyvk7xm7

HSSE8 ALU, DIN 844K Alumíniumhoz és könnyűfémekhez optimális gyorsacél maróhoz ajánlott 200 m/min vágósebességet 8000 n/min fordulatszámon a D=8 mm maróval éred el.

Élenkénti előtolás és fogásmélység a táblázatban.

Olajos víz helyett célszerűbb lehet egy flakon NICRO 860 plus fúró-vágó folyadék.

afjybsise

Izopropil alkoholról hallottam, csak legyen szellőzés a helységben gondolom.

3wc337ax5

Ha nem tudod a hűtést-kenést megoldani, akkor felesleg tovább emelni a vágósebességet. A legnagyobb bajnak én azt látom, hogy a leválasztott(?) anyagkeresztmetszet (forgácsvastagság) túl kicsi, mikronos nagyságrendbe esik az elvárható min.1-2 század helyett - nincs határozott vágás. A vágóélek számát csökkenteném, drasztikusan.

3ztiz2p39

Mint ahogy írtam a [#t283p4#]-ben ez a gép nem lesz az alu barátja.
De ugye próbálkozunk...

Szerszámügyben DATRON 1 élű maró ha az is kudarc akkor mondj le az ilyen megmunkálásról ezzel a géppel.
(lehet a kínai utánzatokkal is próbálkozni, -10 éve még használhatatlanok voltak- de talán már fejlődtek)

Az iparban aluhoz ALKONEK B-t használnak minimálkenéssel.
De a bőséges 2-3 %-os fémipari emulzió is nagy segítség.

A legfontosabb ne vegye el kedvedet semmi!

34an0tg9

Köszönöm az ötleteket, kipróbálok mindent.
Még a dobogó is lehet gond meg a túl hosszú szerszámnyak.
A dobogó egy magasítás, ami alumínium vázon bútorlap.