Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: bbalazs

Indította gaben, 2025 február 26, 07:59

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Ha egy kis rezgéscsillapítást is szeretnél akkor:

József

Szalai György

Nekem ez sántít.
Szerintem, ha a motort tartó szerkezet felülete nem illeszkedik precízen a motor pajzshoz, akkor a csavarok meghúzásával mechanikai feszültségnek teszed ki a pajzsot és letörik a merev öntvény felfogató fül.
Ez van gumilemez alápakolásakor és négy távtartó használatakor is.
Csak akkor nem okozol mechanikai feszültséget, ha három csavar alatt kis átmérőjű cső távtartót használsz, a negyedik lyukba pedig egyszerűen nem teszel csavart.
A három lábú szék sosem billeg.

bbalazs

Köszönöm az ötleteket, kipróbálom mindegyiket. Van is használt bicajbelsőm.
Most nem hangos a motor (üresjáratban vagy rajzoláskor), de símán az lehet majd maráskor.

Lehet,hogy ezért törtem le a fület is. Bár próbáltam mindig kicsiket húzni és átlóban. Mindig tanul az ember - soxor a saját kárán :)

TBS-TEAM

A hármas alátámasztás/ felfogatás csak akkor jó ha 120° szöget zár be minden láb.
József

mex

IdézSajnos olyat nem tudok készíteni vasba
De hiszen van esztergád. A motorfelfogató lemezt utána összehegeszted a lábakkal, (mint ahogy most is látszik) és nincs ilyen amatőr hiba.

bbalazs

A gumi alátétnél akkor a középső, vastagabb résszel mi legyen?
kb 1-1.5mm lehet a különbség. Vágjak ki egy kört a második rétegből?

mex

Idézcsak akkor jó ha 120° szöget zár be minden láb.
Inkább akkor az ideális.[#kacsint]

bbalazs

Ez egy ici-pici hobbieszterga. Talán elég, ha a motor teljesítményét megadom: 150W

bbalazs

De van rá ötletem: saját magával fogok készíteni műanyagból motor-távtartót. Már ha végre összeáll, mert a marómotorhoz még tápot kell fabrikálni (50V, 10A, de inkább 12A, akkor nem megy mindig maximumon).
Tényleg, ezeknek a marómotoroknak mikor ekkora az áramfelvétele? Ha lefogjuk? Vagy az átlagos valami mérési ciklus szerint?

mex

Az valóban elég kicsi.
Nekem kemény 250W szaggatja a hámot. készítettem egy síktárcsaféleséget, arra rögzítve a megmunkálandó anyagot, egészen 120mm átmérőig elforog az ágy felett. Amatőr, de még eddig bevált. Ha a fordulatszámot le tudod csökkenteni, akkor szóba jöhet nálad is efféle megoldás.
De nem akarok tovább offolni a Te topicodban.

bbalazs

Síktárcsán is gondolkodtam, mert a kifordított pofával is talán 60mm a max, amit be lehet fogni, míg az ágy feletti tér bírna többet is. De amit igazán szeretnék, a mostani CNC-hez majd forgató/esztergáló feltétet. Helyet hagytam neki.

Nem szemeteled, megköszönöm tanácsaitokat - minden segítség, ha nem kell valamit a saját buta fejem után feleslegesen elkészíteni, majd később korrigálni.

bbalazs

Sajnos eléggé durva kudarc ért.
Elkészítettem a flex-feltétet, kimértem szépen derékszöggel, hogy mind függőlegesen, mint pedig vízszintesen jó, utána ráeresztettem egy 10mm-es alulapra. Ebből lesz majd a merevítés.
Hát, eléggé rondán belegyalogolt az asztalba. A feedrate-t 80-ra vettem pedig - hallom a hangján, hogy nem erőlködik.
Utána már óvatosan 2mm-es fogással kísérleteztem, de ott is lement a vonalról.
Szóval valószínűleg levágom kézzel, aztán majd maró üzemmódban a motorral síkoltatom ki oldalról.

mex

Alut nem szokás vashoz való vágókoronggal gyilkolni. Hamar eltömődik, és utána már megy arra amerre akar...

TBS-TEAM

Alut nem lehet acél vágó koronggal vágni, csak szenvedni.[#eplus2]
József

TBS-TEAM

József