Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Csendes Pc...

Van olyan 400 wattos tap amiben NINCS ventillator..cirka 35 eFt...
olyan is amiben van uygan de 1 metrrol mar  
nem hallod.... cirka 10 eFt

Van olyan VGA kartya is amin nincs ventillator..akar GT8600 chippel is  
10-12 eFt korul mar 10000 folotti 3DMArk-os VGA karytak elerhetok, 25 eFt korul 20000 folotti 3DMark-al is vannak
(a szokasos olcso irodai alaplapi chipes ill. olcso <10 eFt VGA-k 3-6000 3DMArk-al birnak)

A processzorra szinten lehet rakani <22 dBA zajszintu ventillatorkat cirka 5-8 eFt-ert...
DE a SZABALYOZOTT ventillatoros alaplapok
is leveszik aforduatlott a normal hasznlat kozben annyira, hogy gyakorlatilag nem hallani

Szoval SEMMI akadalya nincs egy csondes pC osszeraakasanak...aminel 1 metrrol mar nem hallani a ventillatorokat!  ..hangosabb lesz a winchester ...es duborgni fog a CD ... :-))

Mellesleg van egyszeru tunning mod is a halkitasra...

Jomagam a proci ventillator kozepso (12 Volt)
es a 8 cm-es tap ventillator piros (12 Volt) vezetekebe egyszeruen beforrasztok egy soros ellenallast.Tipikusan 56 Ohm a jo de neha kell 63 Ohm is. A 12 cm-es tap ventillatorok elve csendesebbek azoknal kisebb ellenallas kell, ha kell egyaltalan 47/33 Ohm. Ellenalalsbol a 0,5 vagy 1 Watt terhelhetosegu eleg egyebkent.

Addig lehet elotte ellenallasozni amig BIZTOSAN indul a ventillator minden bekapcsolas/lefogas utan. Ez tipikusan 2000 koruli also fordulatszamot jelent a gyakorlatban...

Szoval utolagosn ~20 Ft es felora melo...a csendesebb PC ara a tescogazdasagos kategoriban is.

000000000

Én meg parafával borítottam be a PC-m hátzát belülről (még régen)! Az is jó ... [#smile]

Bicska

Tulajdonképpen teljesen mind1, hogy milyenre csinálod a járatokat, egy sima "M" betű is elég lehet, a többi csak dizájn...
A radiátorra pedig nem kell venti, mert elmegy passzívba is.
Olajnak pedig sztem a transzformátorolaj kitünő lehet, persze szerintem ez már túlzás:)

000000000

Mikrostrukturas blokkokat keszitettel mar?
En vegigjartam a szamarletrat a kezdetektol. Csak kivancsi vagyok a velemenyedre...

000000000

Mikrostrukturas blokkokat keszitettel mar?
En vegigjartam a szamarletrat a kezdetektol. Csak kivancsi vagyok a velemenyedre...

mfrfj8vv3

Szervusztok ,

Egy kis offtopic az elektronikához értőkhöz:  

Folyamatosan gondban vagyok a laptop akkuimmal. Én munkára használom a gépet, tehát nekem nagyon jól jön az, hogy az akku szünetmentes tápként tud funkcionálni.  
Ezért nem is szoktam kivenni az akkut annak ellenére, hogy szinte 100 százalékban hálózatról használom a gépet.
Ennek az az eredménye, hogy az akkuim egy év alatt gallyra mennek. Javíthatnám az élettartamot, ha  minden nap lemeríteném majd újra feltölteném az akkut, de azt meg macerás folyton figyelni hogy be legyen dugva amikor szükséges. ( van úgy, hogy órákra otthagyom hadd menjen, előtte viszont nem szabad akkor elfelejtenem visszadugni )  
Összegezve : az volna nekem a jó, ha a gép magától tudná szabályozni az akku töltését olyan formán, hogy amikor teljesen felöltődött, akkor válassza le a töltőt, amikor pedig az akku lemerült mondjuk 30 %-ra (vagy beállítás szerint) akkor kapcsolja vissza.
Tudtok ilyen (hardveres vagy szoftveres) megoldásról ?  
Vagy ha nem ismeretes kész megoldás akkor elkészíteni bonyolult volna egy ilyet?

mfrfj8vv3

Szervusztok,

Csodák csodája ráakadtam itt az oldalon az AkkuManager menüpontra :-)  
Megfelelne ez nekem laptophoz ? Ha jól sejtem rá lehetne akasztani a laptop tápjának a kimenetére és akkor pont azt csinálná amit én ki szeretnék hozni igaz?  

Szalai György

Szia Zoltán!

Meglepve olvasom a problémádat. Folyamatosan laptopot használok, most már kettőt is.
Azért van bennük akku, hogy használjam. Erre találták ki. És tovább üzemképes, mint ha kímélném.

Az alapfelállás, hogy a gépből kihúzom a tápcsatlakozót és gépezek. Most is.
Ha lemerül az akku, akkor a gép úgy is figyelmeztet. Rádugom a tápot és nyomom tovább. Éjszakára mindég tápon van. Soha se jutott eszembe fordítva tenni, azután kiegészítő áramkörökkel ellensúlyozni a hibás felhasználást.

Persze „Aki mások nyomában jár, sosem ér eléjük!”

mfrfj8vv3

Hello,

Sokszor otthagyom a gépet órákra és amikor lehúzogattam akkor mindig az történt, hogy elfelejtettem visszadugni.
Aztán mire visszaértem addigra esetleg már egy csomó ideje le volt állva, mert közben lemerült az akku.  
Ezért aztán leszoktam róla hogy kihúzogassam. Így viszont pusztul az akku...

2vkx6unz

Bocs, de nem értem a problémád. Én 3 éve használok egy HP nc8000 notebookot napi 8-10 órában és nincs gondom az akkuval, még most is megy 2-2,5 órát akkuról. Reggel dokkolóba be munka végén ki, ha olyan a helyzet akkor meg megy akkuról. Szerintm egy valamirevaló netebook töltője megfelelően kezeli az akkut, de amint kiveszed és hagyod lemerülni (mélykisülésbe megy) akkor jelentősen csökken az élettartama. Szerintem jobban jársz ha a gépben van az akku.

e7c897sd8

Srácok! Kellene egy áram szabályozó áramkört építenem. 0-10 A-ig max. 12 Volton (egyenáram) kellene szabályoznia. Tudtok ilyen kapcsolást ajánlani, ami megbízható és egyszerű is? Mivel nem vagyok elekronikai végzettségű, ezért a tervezést elvetettem. Modellező körökben nem használnak ilyen készen vásárolható szabályozókat? Az egyetlen követelmény az, hogy 0-10A-t tutjon egy potival szabályozni.

bmejdz9nu

a conrádban van egybe is és egységcsomagba is...

e7c897sd8

Péter! Mi a neve a Conrad-ban ennek az egységcsomagnak?

e7c897sd8

Megtaláltam! Köszönöm! [#eljen]

mfrfj8vv3

Nagyjából egyformán használkuk akkor, de az enyém mégis évente lehasal.  
3 éves Asusom van most, drága gép volt a maga idejében... :-((