Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

A 908-as képen látszik a piros hossza !!

3vv2btrhv

Nagy csalodás a zöld lézer , nagyságrendekkel rosszabb eredményt kapok . Egyenlöre visrosszakom a vöröset és ha lessz gyári zöld diodám fokuszálhato lencsével folytatom a kisérletet .

3vv2btrhv

2vkx6unz

Sziasztok! Mint ígértem elárulom, hogy sikerült a 100-asról viszonylag jó szkennelést készíteni.
Használt eszközök:
AVT Marlin kamera egy adapterrel gömbcsuklós állványra szerelve
Aixiz vonallézer egy léptetőmotoros lineáris mozgatóra szerelve
Kalbráló ábra 10mm osztással

A lézert viszonylag közel kell elhelyezni a céltárgyhoz, a lehető legvékonyabb vonalra fókuszálni, ezt célszerű a kamera képén ellenőrizni. A felbontást 480x640-re állítottam vagyis a kamera 90°-ban elforgatva majd szoftveresen megfelelőre korrigálva (ezt tudja a kamera szoftvere)
A 100-ast egy kék színű gyurma szerű anyagba nyomtam lenyomatkészítéshez. Ez a lenyomat jól szkennelhető mert úgy nyeli el a lézerfényt, hogy nincs erős másodlagos szóródás az anygban, vagyis a fénysugár vékony marad.
a gyurma szintén egy állványon van. A kamera fókusza a céltárgyra állítva, a céltárgy a kalibráló ábrához közel van felállítva.
A Davidet kalibráltam az ábrához, úgy beállítva, hogy a lehető legkisebb legyen a "keret" a kalibráló ábra körül. A céltárgy behelyezése után az íriszt csökkentettem, erősítés 0, záridő  is kicsire állítva úgy hogy a lézer vonal kb. 1 pixel széles legyen, szigorúan szaturáció mentesen. Ez is ellenőrizhető a kamera programjával.
Ez után szkennelés a megszokott módon.
A feltett kép egy minimális utófeldolgozáson esett át mégpedig a következőn: A sík felületek helyett bekapcsolt szoftveres simítás, színek átállítása, megfelelő fényforrás és színezés kiválasztása, hogy vizuálisan jobb legyen a megjelenés. Nincs adatom arra vonatkozóan mennyire torzult a kép, bár maga a gyurma (valójában ez egy többször felhasználható ragasztó) is torzult mikor kivettem belőle a mintát.
Mielőtt valaki nagyon merész álmokat dédelgetne némi megjegyzés az eredményekkel kapcsolatban:
1 csak kisméretű tárgyak szkennelhetők ilyen felbontással (kb 2x3 cm méret), nagyobb tárgyaknál a felbontás romlik
2 nem az első szkennelésre sikerült így kb. 15 különböző kísérlet volt igaz többnyire direktben a pénzről.
3 figyelni kell a dióda elhelyezésére a vonalgenerátorhoz képest, mert megfelelő elhelyezéssel vékonyabb vonal érhető el.

A lényeg számomra az, hogy elérhető a kívánt felbontás, csak megfelelő kamera és kialakítás kérdése, a technológia működik. Ez alapján érdemes továbbfejleszteni. A David használható csak ismerni és elfogadni kell a korlátait.
Ha van még megválaszolatlan kérdés szóljatok.

000000000

Koszonjuk!

En szemely szerint most gondolkodom egy olyan targyon, ami az en igenyeimet tukrozne es nalad, nalatok is megtalalhato. Tenyernyi meretrol van szo.

3vv2btrhv

szia Sanyi.
Engem a felbontás mérete lepett meg 640x480 , mert én a legnagyobb beállitáson probáltam .

2vkx6unz

A Marlin max felbontása kicsivel nagyobb mint 640x480, tehát nem tudok nagyobb felbontásban szkennelni. Cserébe a webkameráknál sokkal széleskörűbb állítási lehetőségei vannak.

3vv2btrhv

3vv2btrhv

A sík felületek helyett bekapcsolt szoftveres simítás,  
ezt hol állitotad be ??

2vkx6unz

A képet nem a Daviddel simítottam, hanem Meshlabbal. Ott a megjelenítések gombsor közül a jobb szélső az. alapból a háromszögeket mutatja én csak átkapcsoltam és így nem olyn darabos a kép.

Aszbolit van már elképzelésed mi az amit szkennelni kellene és neked is é nekünk is rendelkezésünkre áll?

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/DAVID/ZBrush%20Document.png" border=0>
ennél jobbat nem tudok  1 euro

000000000

Amire gondoltam:

- pc-s billentyuzet numerikus resze
- sharp, casio szamologep (http://www.storenet.hu/irodanet/ebimg1/n270-0150.jpg" TARGET=_fnew>tudomanyos)
- mobiltelefon (nem flip-es, pl: se k750i)

A billentyuzet lenne a tokeletes, csak problemas lehet rogziteni.

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/DAVID/zoldike-2.png" border=0>
Zöld lézer dioda eredménye .

3vv2btrhv

a 905 ős képen van cserélve a vörös dioda zöldre .

3vv2btrhv

Afényvisszaverdés
és a fénytörés törvénye vektorosanhttp://www.emt.ro/kiadvanyok/firka/2003/firka6-2003-2004.pdf" TARGET=_fnew>fénytörés
Sanyi , ebböl ki lehetne következtetni az üvegrud átméröre ?? amit a zöld lézerhez lehetne használni .