Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

Messer

Mire beírtam , megvették. [#rinya]

3vv2btrhv

3vv2btrhv

3vv2btrhv

3vv2btrhv

Egyújabbgépépítő

Tegnap én vettem meg a Marlin F033B kamerát. Ha valakit érdekel az eladónak van még egy db.

2vkx6unz

Én meg lemaradtam a kamerákról? Pedig ilyenre vágytam...

Van objektív is a kamerán? Ha valaki már kipróbálta mit tud a Daviddel akkor írjon!

Egyújabbgépépítő

Nem maradtál le, van még 1. Ha kell megadom az eladó emiljét.

Szedlay Pál

Így is készülhet, de nem tudok embert Mo.-on aki ilyet készítene.

2vkx6unz

Természetesen a nagyobb felbontás jobb eredményt ad.
Sajnos csak korlátozottan tudok költeni erre a hobbyra. Egy 1024x768-as felbontású fekete-fehér kamera 500EURO +áfa egy ennél nagyobb több mint 1000+áfa.
Én most annak örülök, hogy sikerült venni egy használt Firewire fekete fehér ipari kamerát. Szerintem az a néhány fórumtárs akinek még sikerült szintén örül és folytatja a fejlesztést. Egy ilyen kamerával is elérhető a 0,01mm vagy jobb felbontás csak nem feltétlenül a David féle megoldással. Én sokat várok ettől a kamerától elsősorban nem a felbontás miatt, hanem mert minden paramétere igen finoman állítható (zársebesség, erősítés, kódolás, és akár 74fpsst-is tud)

3vv2btrhv

a 0,01mm vagy jobb felbontás csak nem feltétlenül a David féle megoldással.
És az MI ??

Szedlay Pál

Az a véleményem, nem csak az számít milyen a felbontás, hanem az még döntőbb, hogy a pontok mennyire pontosan határozzák meg a tárgy pontos képét illetve mennyire torzul. Tehát nem lesz mérethű.
Ha bármilyen módszerrel valaki hobby szinten ezt az 0.01mm es felbontást eléri max. 0.05mm es torzulással akkor az már profi. A profi scannerek sem tudnak sokkal jobbat.
És ezekkel a kamerákkal ezt meg leeht csinálni.
Drukkolok, ügyeskedjetek, sok sikert, és kérjük a referenciákat. Kedvet a népnek a scanner építéshez.

2vkx6unz

Az alapelv a David és más optikai digitalizáló rendszereknél azonos, alap matematika, mivel a David több az a kalibráció megoldása a kalibráló ábra az optikai hibák, lencsetorzítás korrigálásához a méretarány, és a modell koordinátarendszerbe helyezéséhez kell valamint a  lézer és az optika helyzetének meghatározásáshoz szükséges. A pöttyökre a kalibráció után nincs is szükség. Nem tartom elérhetetlennek a 0,01 mm elbontást de nem szabad elfelejteni, hogy nem egy autó méretű tárgynál! Ilyen felbontás mellett a pontfelhő mérete is irdatlan nagy lesz ezt fel is kell dolgozni! Nem véletlenül kell Palinak is egy erőmű és idő a feldolgozáshoz. Én már 0,1 mm felbontással elégedett leszek ;)
Egyébként a scantech cég berendezéséhez hasonlóban gondolkodok.