Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Hát optikában nem vagyok otthon, de szerintem az anyag törésmutatója is fontos. A prizma is azért bontja a "fehér" fényt mert különböző hullámhosszra különböző a törésmutatója.  
Viszont az első cikkben találtam hasznosat, mégpedig a képletet ami alátámasztja a tapasztalataimat. Nevezetesen minél kisebb az írisz annál jobb lesz a felbontóképesség. Lefordítva a webkamerás viszonyokra két esetleg három probléma van a webkamerákkal
1 fix írisz miatt adott a max felbontóképesség szerencse viszont, hogy zöld szín esetén jobb.
2 a nem állítható írisz miatt szinte biztos, hogy szaturációba vezérli a lézer az érzékelőt így hiába a vékonyra fokuszált lézer a kamerán vastag lesz a vonal. A szaturáció káros mellékhatása tovább, hogy az érzékelőnek ki kell pihenni a túlvezérlést.  
3 a kamerák objektíve viszonylag kicsi, rossz fénygyűjtőképességű és van olyan is ami nem fókuszálható.  
Van néhány fejlesztési ötletem, ha igazolni tudom az elgondolásom helyességét és hasznosságát jelezni fogom a fejlesztőknek.

Ami érdekeset még tapasztaltam a Marlinnal kapcsolatban ha növelem a záridőt akkor egy idő után csökken a képek száma -ami normális is, csak azt nem tudom egy webkamera hogy viselkedik mert az enyémen ezt a paramétert nem lehet állítani. Ha próbálja tartani a 30fps-t akkor meg kell emelnie az erősítést ami zajt okoz, és a megemelt erősítés mellett tuti, hogy túlvezérel a lézer. Ezért van az, hogy normál fényerő mellett kell szkennelni. Persze a fejlesztőknek mono kamerájuk van hasonló mint a Marlin [#papakacsint]

3vv2btrhv

Van néhány fejlesztési ötletem, ha igazolni tudom az elgondolásom helyességét és hasznosságát jelezni fogom a fejlesztőknek.  
Velünk nem akarod megosztani ????

2vkx6unz

Nem titok. Egy olyan s szkennelés előtti kamera képét mutató képről van szó ami mesterségesen van színezve megjelenítve a szaturációba került vagy annak közelében levő képpontokat.
A második ötlet szintén a programba a fókuszálást segítendő 2, 3x-os digitális zoom vagyis a kép egy részének (közepének 2 vagy 3x-os nagyítása a fókuszbeállítás idejére.
A harmadik ötlet a fókusz beállításához egy kalibráló ábra vagy ha jobban tetszik fókuszáló ábra. Ehhez a korábbi leveledben csatolt doksiból vettem az ötletet.
Ezeket meg tudom tenni most is de jobb lenne ezt közvetlenül a programból megtenni.
Jó dolog lenne ha a programból lehetne vezérelni egy léptetőmotoros vagy szervós lézermozgató és esetleg tárgy forgató mechanikát esetleg a lézer vezérléssel együtt. Sajnos a Mach3 mellett nem fut stabilan a David, néha elszáll.
Szóval van mivel kísérletezni csak időm nincs elég.

3vv2btrhv

nagyon vad elkébzelés lenne ha cnc-vel marni egy lézerhez való lencsét , Sanyi mi a véleményed ??  
http://en.wikipedia.org/wiki/Fresnel_lens

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/DAVID/mar-disz.png" border=0>
Csak azért rakom be mert végre sikerült megoldanom a kamera fokusz állitásának problémáját . Szétszedtem a webkamerámat hogy megnezzem alkalmas -e a super-8 as objektivemhez . Sajnos nem . mert több alatrész is kiál az érzékerö sikjábol igy nem tudom a film sikjába beleteni . De megoldottam hogy a fokusz álitás közbe ne mozduljon el a kamera .  
Rögtön megszünt a felületi rücskösség !!

2vkx6unz

Ez már sokkal finomabb. Felbontás a maximális? Polárszűrő van?
Van valamilyen simítás vagy utómunka?

3vv2btrhv

1024x768-as felbontás és nincs polárszürö , semmi utómunka , ezért raktam be .

3vv2btrhv

000000000

Változatlanul érdeklőve figyelem a digitalizálás alakulását.
Számottevő fejlődést látok benne a felhasználhatóságát illetően.
Azt azért továbbra is kérném, hogy a 100.-Ft.-on mutassátok be, hogy legyen össehasonlítási alap (a #950 nem mutat sokat, hiszen nem tudom milyen az eredeti).
Egyébbként gratulálok.

2vkx6unz

a #918-ban van egy eredményem a 100 forintosról.
Igaz nem teljes mert nem volt akkora gyurmám, de a lehetőségek látsznak.
Továbbra sem lesz alkalmas ilyen felbontás mellett mondjuk egy repülőmodell szkennelésére, aki erre vár az csalódni fog.

000000000

Igen a #918 nagyon ígéretes!
Azért a repülőmodell szkennelésén túl is van élet.  
Legfeljebb azt másként kell megoldani.

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/DAVID/rc-nek.PNG" border=0>RC-nek ez egy fa faragás ami alapova van az aranyozáshoz .

3vv2btrhv

Elsö probálkozásom a plexibe valo marás biztató eredményeket mutat . Lehetségesnek tartom , hogy tudok csinálni lencsét a vonal elöállitásához .

2vkx6unz

Én inkább vennék... Az aixiznél 2-3 USD körül van egy darab. van 30, 60, 90 fokos.
Postaköltséggel sem vészes.
www.aixiz.com

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/DAVID/rc-rep-1.PNG" border=0>
RC HA FELISMERED az már biztató lehet .