Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Art Fenerty nyáron mikor kihozta a magasabb kernelfrekiket, megírta, hogy 100 kHz -hez az 1.3Ghz-es gép az abszolút minimum. Többek között azt is írta, hogy 200kHz-ig sikeresen tesztelte, de csak 100kHz-ig teszi közzé (elégnek kell lennie...). Én mostanában próbálgattam a magasabb frekiket, a 100kHz-t is és a 3.6 GHz-es gépen is bejött a "driver watchdog triggered" üzenet. A gépre csak az XP és a Mach volt telepítve. A hiba mindig akkor keletkezett amikor több tengely is vezérlést kapott. Hozzá kell tegyem az XP optimalizálás "25 parancsolatát" nem állítottam be, feltételezem ez javíthatott volna a helyzeten. Az encoder jelek 4x-ezése + áttétel miatt 4000-t kellett beállítani 1mm elmozdulásra. Megoldás egyébként a szorzásmentesítés volt ... Mások visszajelzése alapján 75kHz-től felfelé még bizonytalan...    

000000000

Ha kicsi a vezérlő programod step-dir jelének
frekvencia képessége, bármit csinálhatsz,
ez lesz a döntő, és ez határozza meg a mozgási
sebesség/felbontás maximumát.
Ha pedig alkalmazkodni kell ezen gyengeponthoz,
akkor az encoder jelet osztani illik,
azaz még az 1X-ről is váltani kell 0.5X .25X
...stb irányba. Ez a műszakilag minőségibb
megoldás a szorzással szemben.
Ettől még persze lehet szorozni, fog működni.
Kockázatosabban, egyenlőtlenebbül, pár ezer
forinttal olcsóbban.

bmejdz9nu

Én is teszteltem a Mach-ot... 3GHz-es gépen... 40KHz felett gondok voltak a kimeneti jel stabilitásával... nem tévesztett, de nem egyenletesen adta ki... (szkópon is látni)
Egyszerűen lehet tesztelni... 40 Khz felett a szabadon futó motornál (igy jobb) hallani is a hangján...

Szerintem egy technikai csoda ... a 100Khz... amire alapozni nem mernék... anno az LPT portot nem erre tervezték... jobb (ha lehet) kisebb ferkin maradni... biztonság :) szerintem.
Persze elfogult vagyok WinPC-NC-hez, mint tudod... tehát... ez amit írtam semmi. :)

bmejdz9nu

Nem ez a "trendi" most...
Amit én írtam... ahhoz a vezérlőnek kb. 250Khz*-es bemeneti jelel is meg kell birkoznia... Ezért nem alkalmazzák...mert állítólag ekkora frekit (bemeneti step jel) feldolgozni nem egyszerű...

Igen a sebesség és a felbontás között kell választani (az optimumot megtervezni) és ez a 4X+szorzás mód a felbontás rovására tudja előállítani a motor számára a max. üzemi fordulatot.

De egy példa...

A step jel azonnal (lassítási görbe nélkül) megszünik a vezérlő bemenetén akkor:

1. pl. 4x-es bemeneti szorzás esetén, 4 (3?) jel (van még a vezérlőben) alatt lassítja le a motort.
2. pl. 1x-es sima jelnél azonnal meg kell(ene) állnia a motornak...
Na persze ez egy szélsőséges példa de ha a 10 szeresét vesszük alapul akkor első példában 40 jelet ad ki még a vezérlő a lassításhoz a másik változatban pedíg csak 10-et!
Talán érted mire gondolok... persze ezáltal az egységugratási teszt 4x gyengébb lesz, de a gyokarlatban ez egy határozottabb végállást jelent ami = a határozottabb (jobb) gyorsítással is!  
A Ramp Time kisebb is lehet, persze ehhez jó szervómotor is kell :)

*24Khz és max x10=240Khz

000000000

Bocsika, de egy printer port DOS alatt
megfelelő alaplap és proci mellett
8 MHz-el is képes jeleket kiadni, vannak ilyen
tesztprogramjaim és méricskéltem ilyen adatokat.
A probléma csak az, hogy a vezérlő programnak
millió más dolga is van (interpolácsió,
adatfeldolgozás, csicsa grafika:))),.., ), és
így a végén a korrekt 25 kHz-nek is örülhetsz.

000000000

Péter és Mindenki más, aki szoroz, és nem lát
minőségi különbséget, gondolkozzatok el a
következőn, melyik a jobb CNC gép:
1. verzió: 1000-es encoder 4X jelfeldolgozású
szervóval.
2. verzió: 4000-es encoder 1X jelfeldolgozású
szervóval.
Mindenkinek a műszaki érzékére bízom a választ.

svejk

Megjegyzés #3310, #3314-re...
Péter te már ebbe belezizzensz :)
Túl liheged az egészet...
Az amatőrök által megfizethető vezérlők 90%-a le tudja kezelni az encoder mind a négy élét (ami a Te olvasatodban a X4-es üzemmód)
de közben a vezérlőben lehet az encoder jelét osztani.
Az a baj hogy le vagy ragadva a geckonál...
Szofware-t nem tudunk írni, vezérlőt nem tudunk csinálni, akkor marad az hogy megfelelő mechanikához megfelelő átttételt és megfelelő encodert választunk.
Ha ez nekünk még kevés akkor lehet nyitni a pénztárcát a profi cuccok világa felé.
(Az hogy az ebay-en van bagóért cucc néha az egy ügy. Én jómagam nem szeretek egyedi cuccból építkezni.)

svejk

A 2. verzió mert a profi cuccok kihasználják a négy él Isten adta lehetőségét, és ezt kár lenne elpocsékolni :) :) :) :)
(Én jómagam nem konyítok a programzáshoz sokat, de biztos vagyok benne hogy megvan a hibaanalízisre mindkét esetben a megfelelő megoldás.)

svejk

És egy fontos dolog még azt hiszem :
Attól hogy mind a négy élet felhasználják az még nem minősül az encoder jel szorzásának, mert ott fizikailag megvan minden adat.

000000000

Ha 2. verziót választod, akkor nagyszerű, velem
értesz egyet, hiszen ott 1X a szervo setup.:)

svejk

Te sem vetted figyelembe a :)-kat  :) :) :)
Én ezügyben nem akarlak meggyőzni, már tudom úgy sem menne...
A jó mechanikus zavarvédelem mindkét esetben alapkövetelmény, mert ha nincs hiba akkor nem kell mit detektálni.
Meg egyébként is  szerintem maradhatnánk abban hogy mindkét eset életképes és erre van is rengeteg példa a gyakorlatban.
Mindig a meglevő tények, igények, árak, stb. döntheti el a kérdést.

bmejdz9nu

Sajnos csak a te DOS progid tudja valószinűleg 100Khz-et.
A CncGraf és PCNC-DOS is kevesebbet tud. De a DOS-os progik egyébként sem elterjedtek a felhasználók körében.

bmejdz9nu

Hát igen! Érdemes! De nem így... :) Azonos pl. 500-as vagy 1000-es encoderrel...

bmejdz9nu

Nem a Gecko-n akadtam meg egy másik új fejlesztésű vezérlőn... linkelem ha majd kellene...
De igazad van: "szőrszálhasogatás" ... De...

bmejdz9nu

Na ez így korrekt megfogalmazás!