Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

Péter , anyira figyelmetlen vagy hogy az .....
 a feledathoz ez kell !! a rezonancia mentes megmunkáláshoz tömeg kell .  

nem C45-ös acél, hanem valamilyen (talán 1230, de nem emlékszem)feszültségmentesített anyag

Szedlay Pál

Szerintem is egy "kicsit" túlzás, már szerintük is, de nem bánom, mert ártani biztos nem fog a tömeg. Erős szélben is lehet majd dolgozni vele, mert ezt nem fújja el a szél.600Kg
A golyós orsó 16*5.08 as a szánok 15-ek.
Igen az oldala alu ( de azért ki van könnyítve)a többi acél, hogy elég merev legyen.[#wilting]
[#vigyor2]

Szedlay Pál

Nem csak Te esel át a ló mádik oldalára.
Én hiszek abban, hogy egy pontos géphez legalább annyira szükség van egy merev felépítmény mint a 400W-os AC servóra.

bmejdz9nu

Közben gondolkodtam... Megjegyzem az én "gépecskémnél" is az oldal tartók gyakorlatilag 52mm "vastag" aluból lesz...  
... de egy szendvics szerkezet formájában 12+30+12... pedíg (alapban) nincs is ekkora magasssága.
Hát nagyon kiváncsi vagyok/leszek a tiedre is meg az enyémre is... :)
Valahol hasonlóan látjuk (képzeljük:) a dolgot, de a megoldás viszont különböző lesz...
De még nem látom át a gépedet... tervek, rajzokat nem teszel közzé?

A furcsa a szerkezetedben...
, hogy mintha nagyon "gavallérosan" bánnátok a dologgal... azaz a lineáris egységeket "hordozó" váz "kényelmesen" nagyobbra lenne csinálva?

Szedlay Pál

Péter!
Nem lett nagyobb a váz, majd a végén meglátod miért. Még kell rá egy szerszámcserélő, egy negyedik tengely, egy eszterga. Ez mind helyet foglal. Ezért ekkora. Ez egy öszvér.
A teljes dokumentációt közzéteszem ha készen van. Ez is 60mm-es alu, de én semmiképpen nem csináltattam volna 3 darabból az nem olyan merev. Ez nem verseny, mindenkinek van egy elgondolása és azt kivitelezi, anyagi lehetőségeitől függően, de mindenkié működni fog vagy így vagy úgy.

3vv2btrhv

mindenkinek van egy elgondolása és azt kivitelezi, anyagi lehetőségeitől függően, de mindenkié működni fog vagy így vagy úgy.  
NAGYON IGAZ

bmejdz9nu

Nálam T34-es kód név alatt folyik a csigalassú fejlesztés... [#vigyor2]
De akor már értem... Persze... két egyforma gép nincs... és talán nem is lesz! Ez benne a szép!!! Ezért vagyunk itt!

000000000

Egy kérdés:
Mennyire sűrün lehet találkozni ellenfázisú kimenetes encoderekkel(nektek van ilyen?)?
Érdemes erre is felkészíteni egy Servo Vezérlőt?
Bár ez sokkal jobb mint az asszimetrikus, de a gyakorlatban mennyire elterjedt?

000000000

Nekem van pár ilyenem, komlyabb dobozolt
ipari encoderek szinte mind ilyenek.
De szerintem nem kell vele sokat foglalkozni
Hobby CNC alkalmazásoknál, inkább egy jó kis
precíziós analóg pozíció bemenetnek nagyobb
haszna lehetne Nálad is, vagy tachódinamó
fogadásának sebesség szervonál.

svejk

Szerintem nagy gépeknél és pl. plazmánál van igazán jelentősége.
Lényege a szimmetrikus ki-bemenetek miatti nagyon jó zavarelnyomás és a a kis impedanciás meghajtás miatti hosszú kábel(kapacitás) elviselése.
Ilyen esetekben célszerű a hagyományos encoder jelét is szimmetrizálni az encoderen belül majd a vezérlőnél visszaalakítani.

bmejdz9nu

A németeknél olvastam... volt egy nagy munkaterületű gépük... mindíg összeszedett valamit az encoder... volt már páncélkábel meg miegyebek... a végén csináltak az encoder közvetlen kimenetére egy szimmetrizálót és a szervó vez.bemenetére egy vissza alakítót... és jó lett nekik... :)
Tehát... én nem látom különösebb értelmét a szimmetrikus bemenetnek a vezérlőn... bár az új kínai vezérlő is ilyen... :) Talán nem nagy költség volt és jobban eltértek a Gecko-tól... :) és egy elmondható extra :)
Talán kellene gyártani szimmetrizáló és asszimmetrizáló áramkört.... ha kell... legyen alapon. Szerintem.

000000000

Pont ilyenekre gondoltam én is! Egy szimetrikus jelet sima UTP kábelen (esetleg árnyékoltan) lehet kiválóan szállítani!
Azon filózok, hogy az új servómon mindkét típusra készítek valamilyen átsetupolható bemenetet...
A plazmások egy veszélyes alkalmazás...

svejk

Szerintem érdemes..
egyre több gyári encoder van a hobbysok birtokában..A setupolás pedig gyakorlatilag egy jumper..
jó példa erre a G-rex..

bmejdz9nu

Egyébként átnéztem az encoder feldolgozó "IC piacot"... olyan drágát nem találtam mint amit Tibor használ...(talán neki is át kellene nézni - olcsóbb beszerzlés reményében:) de vannak új fejlesztések is... akit érdekel nézzen utánna... nem drágák...
és kapcsolhatóak 1x-2x-4x üzemmódra...

bmejdz9nu

Mechanikai ötletek:  
#2499-re...(csg67) ez már megint servós téma...

Hiánypótló megoldásnak ha nem volt nagyobb :) :) :)

De egy encoder mind a négy élét feldolgozni nem bűn... :) Persze az incrementális jeladóknak meg vannak a veszélyei... ezt tudjuk...félünk is :)... de abszoulut jeladót hobby vezérlésben még nem láttam alkalmazni... meg nem is "rokonok" a step/dir hajtással... (felejtős nekünk...)

Ez a 4x-es mód sajnos kell (én úgy látom), persze szomorú a dolog, hogy miért...
Egyrészt kell a sok impulzus a motor jó pozicionálásához azaz a tengely pontos tartásához, megállításához (a vezérlő belül számol a négyszeres jelekkel! ez a lényeg!!!)... másrészt ha ilyen sok az impulzus akkor (szinte) alíg lehet Step jelekkel bírni...azaz kimeneti frekvenciával...
Ezért alkalmazzák azt a "szörnyű" megoldást (ha kell), hogy a szoftver kimeneti step jeleit sokszorozzák. A Machnál ha tud nagy kimeneti frekit akkor ez talán elkerülhető, de akkor "nagyon meg van hajtva"... ez is veszélyekkel jár... és talán kevés is...
Akinek a szoftvere csak pl. 24Khz-et tud... (pl. WinPC Economy - vagyis minden más a Machon kivül :) annak nincs más választása. Ennek a sokszorozásnak a korrekt megoldása nem egyszerű, mert a két jel közé pont olyan formályú jeleket kell csinálni mind az alapjel...

Sajnos én azzal sem értek egyet, hogy ezt el lehet kerülni a Mach-al...  
pl.  
1. WinPC Economy = 24Khz kimenete és a kimenet négyszerezése = 96Khz (persze pontosság csak 24Khz-re van továbbra is)
2. Mach3 = 96Khz? Tudja ezt? Hardververigény? Stabilan? Kell e a négyszeres pontosság?

A másik ami a 4X és step jelek sokszorozása mellett szól... sajnos a profi gyári szervómotorok 1000 (néha 2000)-es encoderrel vannak szerelve... tehát nagy kimeneti frekvenciát képes rendszerről hajtották... hajtják... Ennek a bizonyos ipari vezérlésnek a pontosság és sebesség arányát csak úgy tudjuk (nem) elérni, hogy virtuálisan sokszorozzuk a mi "kis ferkvenciás" szoftverjeink jeleit... a sebesség ekkor meglesz... csak a pontosság fog ezáltal csökkeni... de ha jól méretezzük a dolgot akkor ez 0.01-on belülre kerül... és csináljon valaki jobb machanikát a valóságban ha tud!
Most lehet szidni... :) az elképzeléseimet a 4X-ről... :)