Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Megtörtént az Elektrocraft motor teszt a mai
nap folyamán H.Józsi segítségével.
Tesztkörülmények:
- 10 mm menetemelkedésű golyósorsós próbapad
- Áttétel: 4.1 mm elmozdulás/motorfordulat
- exponenciális és egységugrás step-dir
  alapjelek DOS speciális teszt programból
- R betűvel kezdődő DC szervo szabályzó,
  6A áramlimitre állítva, DC 40V motor tápegység
Ezek messze nem ideális körülmények, de
hirtelen pár óra alatt ezt tudtuk megteremteni.
Készült pár videó, ezek szerkesztése, feltöltése
folyamatban van.

000000000

Hú de jó!
Várjuk!
Miért 6 A az áramlimit?
Nem 20-at is bírna? Vagy azt Te nem javaslod?

000000000

A 20 A-t beszéld meg azzal, aki ezt írta,
én messze nem értek vele egyet ebben.
Egy ilyen kis motornál tekintettel kell lenni
a műszaki adataira, képességeire, ha a
motorodat még másnap is szeretnéd használni.

bmejdz9nu

ebalint

Köszönettel várom a motorokat, ill. majd küldöm a címet.

ebalint

HJózsi

bmejdz9nu

Most töltöm... de ezek a Hz-ek mit jelentenek?

HJózsi

HJózsi

Az 1 mm-es egységugrás ezekkef a frekikkel megkerhetve...

svejk

Sajnos az egyszerű hobby vezérlők nem alkalmasak arra hogy korrekten lehessen a motort védeni.
Kompromisszumot kell kötni:
egyszerű vezérlőkben általában az áramlimit nem a motor hanem a vezérlő félvezetői megóvása érdekében van.
Ha beállítod a 20 A-t akkor még a motor adatlapjában levő maximálisan megengedhető áramérték alatt vagy.
Természetesen ezt csak pillanatszerűen viseli el a motor, de kell a kellő dinamikához, "egységugráshoz".
Kicsit jobb vezérlőkben már legalább I2t motorvédelem van.
A motorokat célszerű valamilyen hővédelemmel ellátni, de ez sem véd meg a drasztikus, folyamatos túlterheléstől.
Végállás hiba, vagy karambol esetén a vezérlők általában úgy is letiltanak.
üzemi körülmények között nem szokott probléma lenni.
Egyébként legnagyobb terhelést a motor az un. varrógépteszt során kapja, ahol felgyorsulva pár mm után ismételt irányváltások vannak.
Ezt célszerű elvégezni  (egyéb okok miatt is ) és figyelemmel lehet kisérni a motor és a vezérlő esetleges melegedését.

000000000

Tehát, lehet-e 2db ilyen motort tekerni egy vezérlővel?
Én úgy látom, párhuzamosan (6 A-es limit):
40V-ról elbírna akár 3 motort is a 20 A-es vezérlő.
Tudom, tudom, nem elegáns, de lehet?

Vagy sorosan 2*40V=80V Amper pedig???

Szerinted?

És Tibor45, szerinted?

[#nemtudom]

HJózsi

Summárum summum, nagy élmény volt a teszt Tibor45-nél (R*bsy),  -ez úton is még 1szer köszi!!![#wave] -  nem csak azért mert megtudtam mire képes a motor, hanem, mert volt összehasonlítás high quality DC és AC szervo motorral... Kézzel is érezhettem a különbséget a forgórész tehetetlenségi nyomatékaik között... A tesztek alapján jobban megvilágosodott, hogy a nyomaték és a fordulatszám még messze nem az összes figyelembe veendő paraméter, hanem van itt még a már említett forgórész inertia (ez a dinamikába nagymértékben beleszól), ill. tekercselés ellenállása amivel ha jó nagy, jól lehet fűteni ( a sarkvidékkutatóknak pl pont ilyen kell...).
A moci viszont nekem pl. a mini esztergához tökéletes! Kis emelkedésü orsók, gyors irányváltások nincsenek, a gyorsjárati sebességnél sem kell maximumon járatni...
Az árát bőven megéri ( csak maga az encoder is), fejlettebb programoknál bármilyen encoder / áttétel beállítható  pl. Mach  no para... [#wave]

svejk

Erre nem tudok válaszolni mivel nem próbáltam.
Biztos nem túl korrekt megoldás.
De ha már alkalmazni akarod az egyenletes áramelosztás végett én mindenképpen a soros megoldást tudnám elképzelni.

HJózsi

És melyik motor encoderét kötnéd be ? ...