Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

gaben

Nyugodtan, itt már hozzászoktam. [#vigyor][#crazya]

Ez a fotel nem a lomtelepről van, hanem a dolgozószobából.
Iszonyat kényelmes, de sajnos vedlik a műbőr, ezért landolt a műhelyben. ;)

gaben

Boldog új évet kívánok, minden kedves hobbista fórumtársamnak! [#wave]

Bízom benne, hogy sok egyedi fejlesztést és megannyi tartalmas eszmecserét tartogat nekünk az újév.

Remélhetőleg én is befejezem ezt a forgatót, melyet még 2018-ban kezdtem el tervezgetni, aztán az ősz/tél folyamán belehúztam és gyakorlatilag komplettre varázsoltam, már csak pár apróság van hátra a tesztekhez.

Illetve még tavaly csináltam egy kis összefoglalót az elmúlt évek terméseiből, fogadjátok szeretettel, talán megjön másnak is a kedve a művei publikálásához. [#awink]

[yt]qugXdwX808Y[/yt]

gaben

Sziasztok,

a vákuumasztalom már régóta megvan, de nem igen használtam még  célzott feladatra, talán tesztelés volt csak.

Most viszont kellett csinálnom egy kulcsot, amivel picit erősebben lehet meghúzni a tompítót a pukkán.

Szerencsére maradt egy elég nagy felületű 10mm-es alu lemezem és ez tökéletesnek bizonyult a feladatra.
Pár perc alatt készen volt és a vákuumasztal is jól működött, persze hagytam rá plusz 1 tizedet, hogy nehogy átszaladjon az anyagon.

A rézfog egy maradék zsírzógomb-ból lett kimarva és frankón illeszkedik a paláston lévő furatokba.

gaben

Sziasztok,

az alumínium eloxálás és színezés engem is foglalkoztat évek óta, ezért aztán rengeteget kutakodtam a témában.
Egyelőre tesztelés volt tegnap és azt kell mondjam jól is sikerültek az első darabok, bár a feketének vásárolt festék a Temu-ról, nem éppen fekete lett, hanem zöld. [#vigyor]
A kéket viszont szépen sikerült az RGB színskálának megfelelően és hozta az elvárt eredményt.

ihvhgd64x

t5jvxzhgc

Hiába nahhh...
Van akinek minden elsőre sikerül! [#eljen]
Évekkel ezelőtt én is "játszottam" a témában, de...sokadszorra se volt olyan, mint a Tied elsőre. :(

gaben

Köszi Béla,
 ez így jól is hangzik, de ahogy írtam is, baromi sok utánajárás, keresgélés, olvasás előzte meg a sikeres teszteket.
Most jön majd a színek próbálgatása, hogy valóban azt kapjam, amit szeretnék.

Üdv és kellemes hobbizást kívánok! [#wave]

vyvk7xm7

A folyamat részletei már ipari titok?
Felület simítás hogyan, mechanikai, elektrokémiai, milyen lében hány kanál?
Zsírtalanítás elektrolitos, vagy lúgos, vagy mi? Milyen fürdő, hány fokon, mennyi ideig?
Eloxálás milyen fürdő hány fok, mekkora áramsűrűség, mennyi idő?
Festés, milyen festék, hány fokon, mennyi deig?
Póluszárás, elektromos vagy parafinos, milyen paraméterekkel.
Réteg milyen vastag lett? Kemény, kopásálló?

gaben

Szia Gyuri,

mondhatjuk így is, mivel ezt az utat magam jártam ki és a finomítások is hátravannak még.

Ezeknél a daraboknál a rétegvastagság elvileg 10 mikron, de majd készítek vastagabb eloxált réteget is.

[#wave]

vyvk7xm7

Pedig ez már elég finomnak látszik. Így, hosszú lére engedve is.
Kitartást a folytatáshoz.

zadtvxh38

Minden szavaddal egyetértek , én főleg vezérlésben próbálok előrébb haladni. Általában sikerül is (na nem mindig elsőre) ha megkérdezik, mit és hogyan csináltam. Ere csak annyi a válaszom: Internet , sok-sok doksi sok-sok gyakorlás-próba , a sikert nem adják ingyen.[#nyes]

Amúgy szép munka.

wvs6cpz09

Ennyit változott a fórum tizenkilenc év alatt. És nem vált előnyére... [#rinya]

xw705sph

Ha veletlen kihagytad volna, [#1875@KucseraP] topikjaban reszletesen le van irva a folyamat.

gaben

Én is sokat kaptam ettől a fórumtól, de úgy érzem adtam is, illetve ha tehetem akkor most is segítek bárkinek.

Korábban ugye én csiszagépeket építettem és annak a komplett tervét megosztottam a nagyérdeművel, szóval rólam ne mondja senki azt, hogy én csak a kezemet nyújtom. [#awink]

Ez az eloxálás téma egy másik dolog, egyelőre nem kívánom megosztani a részleteket, mivel még most is folyamatban van a részletek kidolgozása, csiszolása.

Évekig tartó kutatás, keresgélés, fordítás, leírás elkészítése, excel táblázatok gyártása, anyagok beszerzése, stb., stb., áll a háttérben, ami mondanom sem kell, nem jött ingyen nekem sem.

Mindenkinek hasonló sikerélményeket kívánok! [#wave]

zadtvxh38

Pont ezt írtam én is INTERNET. Szerencsére rengeteget tud segíteni. De szerintem a gyakorlat a legfontosabb.