Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

kozo

Köszi szépen az elismerő szavakat mindenki felé!
Sajna muszáj voltam csak 1000mm/perc sebességen hagyni a masinát mert a főorsó motor csak 10.000rpm el forog percenként .
Jó kis maratoni teszt volt a masinának , jól vizsgázott (ezt még az asszony is engedi(né) ki tenni a lakásba [#smile] ) .

bznc93pf5

9npx2xk89

Nem találok 3mm vastag aránylag kemény fát. Próbáltam bútor hátlapot, de az puha. Forgácsoló lámpáját akartam megcsinálni.
Minden darabja megvolt, csak nagyon szöszös volt a bútorlap, és pont az egyik láb kint maradt, hogy lecsiszoljam, a kutya meg megette, de ebből is látszik milyen puha anyag. Nem tudtok valahol itthon ilyen 3mm-es lapot valahol?

9npx2xk89

Natúr HDF-et tudtam itthon 3mm-esben venni, forgácsoló meg külföldön él.

eivmhrm04

vjanos

000000000

6mm-es 30-fokos gravírtűvel, 0.1mm-es fogás szélességgel egy fogással ki tudnád marni.

9npx2xk89

Ahhoz az összes rést át kéne rajzolni 4-esre. Ne tudd meg mennyi van rajta.

bjam28

ArtCam-ben ez egy pár mozdulat csak. Ne kérdezd hogyan, de Merkel Géza ezt megmutatta a tanfolyamon. Meg szerintem ha DXF-ben van a rajz akkor is egyszerű átméretezés. Pycam is tud ilyet.

vjanos

Vagy reszelővel résenként pár húzás... :P

9npx2xk89

Közben találtam 3mm-es rétegelt lemezt, az talán elég kemény lesz.

bznc93pf5

annyira azért nem puha, én is 3mm-es böl csináltam  jó pár hete és még nem tört el semmilyen alkatrész belőle pedig a műhelyben használom  és nem kímélem, már többször is leesett a földre és még semmi komoly baja, eltörni még nem tört el egy alkatrésze sem de az élei egy párnak megnyomódtak az esés miatt.

bznc93pf5

egyszerűen is lehet, kijelölöd az egészet és megnyújtod addig amíg a rés el nem éri a 4mm-es anyaghoz a rést, ez talán 10 másodperc, utána ismét pályagenerálás és mehet a marás. igaz evvel a módszerrel kicsit nagyobb lesz az alkatrész de 1mm-es nagyításnál nem lesz olyan nagy különbség

bznc93pf5

az hogy nagyon szőrös lett a darabod az lehet hogy vagy vizes az anyagod vagy életlen a marókés vagy kicsi a fő orsó fordulat van nagy az előtolás, ha ezeket ellenörzöd és korrigálod a hibákat jobb lesz az eredmény

Rabb Ferenc

Szerintem a sima "nyújtás" nem az igazi 4/3=1,333. Vagyis az egész lámpatest 33%-al lesz nagyobb, és ez azért nem elhanyagolható.

Kisebb az eltérés, ha akár AC-ben, akár ACAD-ban kijelölöd az alkatrészeket, aztán 0,5 mm-es offsetet adsz neki belülre. Ettől a rések 4 mm-esek lesznek, a darabok pedig mindössze 1 mm-el kisebbek.