Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

000000000

Van több is, de nincs eladó. AWI-hoz forgatóként tökéletes. Amúgy most már nem túl drágák, 2x.xxx,- Ft-t kapsz kisebbeket, ha jól emlékszem.

besirkyjh

Itt találsz ugyan azt .Nekem az 56-os tengely magasságuak voltak ( 10:1 csiga ) és fogasléces gépet hajtottam vele .Kicsit trükközni kel vele de jol használgato ( profi belsö : bronz kerék és köszörült acél orso és karbantartás mentes ) A kicsiket 80Euro kürül vettem .

http://www.agisys.hu/" TARGET=_fnew>Hajtás és más

svejk

Nem jó az adok-veszekben levő #32929-es?
Tegnap megmértem, a kihajtó tengely 0,15 fokot "kottyan".
De szerintem a csigakerék tengelyirányu elmozdításával ezt is ki lehetne belőle venni.
Köszörült acél mindkét kerék, olajban nagyon könnyen jár.

besirkyjh

Nálam az volt a megoldás ( és tényleg szuperlett ) kerék fedelének illesztö peremét esztergán kisebbre szedtem vagy 0,5mm-el és igy rátudtam "fesziteni" az orsora .Renszeresen ellenöriztem de 2 év melo után sem volt érezhetö kottyanása .

svejk

Igen ilyesmire én is gondoltam, hogy a behajtó csigatengely egyik, vagy mindkét csapágyfedelét excenteresre esztergálni és úgy csökkenteni a foghézagot.
Ha nem fog elkelni az adok-veszekben így gyári állapotban, akkor lehet kipróbálom.

svejk

Tehát én a piros nyilakkal jelölt két csapágyfedéllel variálnék.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/1_40%20003-1.JPG" border=0>

besirkyjh

Ez is jo de akkor az egyik csapágyat önbeállósra  
kellene cserélni igy a másik oldalrol könnyebb a tengelyt emelni ( persze a peremet itt is esztergálni kel ) .

000000000

Van egy IEF werner gyártmányú forgatóm , azon már kicsit túlzásba vitték a precizitást.
A csiga tengely tűgörgős csapágyakon forog mindkét oldalán plusz nyomcsapágyakkal ami egy speciális anyával előfeszíthető.
Tehát sem tengely irányú sem sugár irányú lötyögés nincs.
Ez a csapágház egy hengertestben helyezkedik el ami excentrikusan lehet állítani amit két kis hernyó csavarral forgatható.
És így állítható kottyanás mentesen a csiga kerékre.
Próbáltam mérni rajta szögirányú hibát , de 125mm átmérőn 0.01 órával nem érzékelhető semmi.

svejk

Hát igen, az olyanra készült.
Ez csak hajtóműnek, de a precízebb fajtából.
A köszörült fogak miatt gondolnám, hogy alkalmassá lehetne tenni forgatónak.

svejk

A leírásod alapján jó volt az elképzelésem az excenterről.

besirkyjh

Szia  

Ez igy tökéletes , de ezt utolagosan meg csinálni nem kis feladat :(  
Vannak azok a hiper szuper forgatok ( 1300Euro környékén ) ott még reklámozzák is hogy olyan 100mm átmérön "csak" 0.01mm a holtjátéka .Lehet kell is ennyi , ha belegondol az ember hogy elötte már miket összeszedhet holtjátékként akkor nem is olyan sok az ( sött nagyon is jo ) .Szerintem nagyobb szerepe van annak hogy mekkora az áttétel ( mennyire önzáro ) mint az hogy 1 vagy 2 század a kottya .

000000000

Az az 0.01mm 100-as átmérőn nagyon gyorsan összejön az biztos és ehhez elég egy sima mély hornyú csapágy tenger irányú lógása.
Mellesleg ez önzáró a maga 40-es áttételével  

9b6n3fn2n

Sajnos én csak használom a gépet,építésbe még nem mertem belefogni. Jelenleg egy háromtengelyes gépem van amit Tibor Gyuriék készítettek. Ahhoz hogy a forgatót is tudjam működtetni, gondolom a mach 3 már nem elegendő, s kell egy másik vezérlő is. Persze ha valaki részletes leírást tud nekem adni és olyan "hülyegyerek" módjára el tudja nekem magyarázni hogyan lehet a negyedik tengelyt beüzemelni akkor lehet bevállalnám.

bznc93pf5

akkor te nem láttad és nem is olvastad nekem hogy működik, én is "hülye gyerek" vagyok,
a Gkód úgy készül ahogy akarod és neked jól bevált kivéve a posztprocesszor mentésnél nem ugyan az mint a 2,3Ds marásoknál, ebben az esetben forgatóhoz valót kell kiválasztani értelemszerűen, és utána kezeli a Mach, persze ott is vannak beállítások, pl. a 4. tengelyt is be kell kapcsolni és állítani ugyan úgy mint a többi tengelyeknél, és még van néhány dolog de arra neked kell rájönni mert mindenkinél másképp működik a gép és nem mindenkinél ugyan az a beállítási adat, eredmény, ezeket önállóan kell beállítani, utána mindig óvatos tesztelés és ha minden ok. akkor mehet a meló.
én kb fél évig tervezgettem ,tanulgattam hogyan kellene végre elindítani, persze ez a fél év nem csak a forgatóról szólt volt közben sok más probléma is amiket meg kellett oldani de mivel én sem vagyok egy láng ész ezért nekem is lassan haladt, és kaptam párszor segítséget is a fórumtársaktól amit KÖSZÖNÖK. igaz most már működik de még mindig vannak finombeállítási munkák.

besirkyjh

Szia  

A forgato és a négy tengely az két különbözö dolog .A Mach3 6 tengelyig letudja kezelni a G kodot .Ha csak forgatot akarsz használni ( pl : fogazott kerék vagy 6 szög készitése vagy amit a "forgácsolo" csinált ) akkor elég az eddigi 3 vezérlö .Ha négytengelyesnek használod ( pl : 3D-s fej ) akkor viszont kel a 4. vezérlö hozzá .Bár a Cut3D hátommal is meg csinálja .
Egy példa : a Gravograph VXC gépeihez ad egy forgatot is amit az Y tengely hellyére lehet dugni mert a specifikácioja meg egyezik azzal .
A négy tengelyes megmunkálásnál esetleg a G kod generálásával lehet gond ( nem is nagyon tudok olyan szoftvert ami tényleg tudja a négy tengelyt Mach3 alá ) .