Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

kw484wg29

Üdv!

A fához hobbi szinten értek, így néhány jó tanács. Általában mindenkinek.
A fehér bükköt nem igazán szeretik megmunkálni, alapvetően könnyen hasad, kipattogzik, ezért vetik alá a gőzölős eljárásnak. A gőzölt bükkben a felpuhult rostok már sokkal könnyebben megmunkálhatók. A faragók a fafelületet faragás előtt általában petróleummal némiképp beitatják, nem hagy nyomott+könnyebb megmunkálást tesz lehetővé.
A lenolaj helyett szerencsésebb a félolajos kezelés, könnyebben szívódik fel, vagy más felületvédő, pl keményolaj használata, bár ezek meglehetősen drágák. Itt érdemes az Auro, Milesi, vagy éppen az olcsóbb Biopin termékekre rákeresni. Én személy szerint az Auro-t használom.
Lenolajnál kezelés után néhány perccel érdemes a felesleget visszatörölni, mert különben kellemetlen, ragacsos maradhat a felület, ha sok kerül rá. A kevés néha több elv alapján.
Végül ha tömbösítésre kerül a sor, érdemes az egyes léceket átforgatni, hogy a páronként álló lécek bütüs végeinek rajzolta egymással ellentétes legyen, a későbbi vetemedés csökkentése okán.

kw484wg29

És még egy. A lenolaj nem száraz olaj, így hosszú ideig befoghat bármit, így asztalra, vagy más, szövetre kerülve, utcanévtábla ért.szerűen kivétel, befoghatja azt.

sasi

Talán annyit jegyeznék meg, hogy a lenolajat max. két rétegben célszerű felvinni. Az elsőt fele arányban benzinnel hígítva, így mélyen beszívódik a rostokba. A második lehet tömény, de csak az első teljes száradása után, ami legalább 24 óra.

3z4pi4rei

Ezek valóban nagyon hasznos tanácsok, hálás köszönet értük!

Én maráshoz a legmegfelelőbbnek a gőzölt bükköt tartom ár/érték arányban. A tölgy nem jó, mert ugyan keményfa, de porózus, mint a csont...
Én is a Zatikban szoktam vásárolni és több ízben is vettem egzóta fát. Komoly az áruk, nem érdemes elrontani az alkatrészt! Viszont annyival nem jobbak, hogy érdemes legyen nagyobb méretben és pácolva ezekből dolgozni.
Én Poak fát vettem többször is. Érdekesen zsíros, mégis tükrösre polírozható. Különösebb védelmet nem igényel, mert kezeletlenül ellenáll a tengervíznek! Régen ebből készítették a tengeralattjáró tömítéseket. Sötét barna és vajszínű az erezete. Kés markolat, ceruza és szerszámnyél készült belőle.

Dezső

Sziasztok.
medvegy69-nek köszönöm szépen a hasznos. jó tanácsokat!
PSoft-nak is elfogadtam a biztató tanácsa első felét és kimartam Turult. Első piszkozat, de még van mit javítani rajta:-)

Szalai György

A togrul nagy, vagy az integer impérium kicsi?

000000000

Nekem, egy ,,igaz" Magyar (rém)álma ugrott be első látásra. A madár S.GY. a terep O.V. Brrrrrr.[#rinya]

sunraw

tfpk6pks3

Alakul ez. Gratulálok.
Esetleg annyit, hogy későbbi "javítgatások" során, talán emelhetnél a kardon, vagy dönthetnél rajta, hogy a faroktollak "elé" kerüljön.

Dezső

Nem lehet minden idő arányos:-)
A következő jobb lenne?

000000000

Ez, már sokkal jobban néz ki.

Dezső

Dezső

Hát igen, "profi" szemmel gyorsan észreveszed a hibákat:-)
Még egyszer nekifutok megfogadva a tanácsodat és korrigálom a hibákat.
Köszönöm a tanácsokat!

Szalai György

Én nem tudom eldönteni, hogy melyik jobb, vagy kevésbé jó. Neked kell, hogy tetsszen.
Tündökletes gondolatok híján azt sem tudom méltón megfogalmazni, hogy én milyennek szeretem látni ezt az országot.

Az érzést ez a régi dal adja vissza leg hívebben.

Tetszik, hogy a madár plasztikus és a tollai kidolgozottak.
De a szárnyszerkezete és kiállása inkább egy megrebbent békegalambé, mint egy fenyegetően fészkét óvó mitologikus vadászsólyomé.

Tetszik, hogy a háttérben ott a legnagyobb birodalmunk, amire a legbüszkébbek lehetünk.
De nem tetszik, hogy élettelenül sík, mint az Uyuni sivatag.
Legalább pár bucka a Pokorny Tódor térképéről, nekem oda kívánkozik.

És ott van a Hunok királyának az istentől kapott kardja.
De nehéz elképzelni azt a modern kard típust Attila kezében, aki ötszáz után nem létezett.[#integet2]

Dezső

Nos, ilyen lett. Kicsit ilyen, kicsit olyan, de az enyém:-)