Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

v2vhwz32z

Miért miből készült a Yoda mester?

3z4pi4rei

yngzzfg0z

Ma elkészült az első. 50cm*35cm, cseresznye és éger, méhviasszal felületkezelve.

sunraw

RJancsi

Nekem úgy tűnik, mintha egy darabból lenne. Mi a cseresznye és mi az éger? [#fejvakaras]

yngzzfg0z

Éger a szalag és a kis kör, amin a helyezés van. Ezt kereszt irányban ültettem a cseresznyébe azért, hogy ne görbüljön a díj, és ne törjön le a szalag vége.

RJancsi

Így hogy mondod már látom. Szép munka! [#taps] (Ezt írhattam volna már az előző hozzászólásomban is.)

yngzzfg0z

pv6cdvuc7

Szia Brusz! Nagyon szépek a munkáid,mint ahogy ez is-de ezt már mondták neked.
-hogy szinezted, festetted be ?( páccal?)Lehet erről valamit tudni?-hogy tanuljunk valamit.
A cseresznyébe hogy lehet negatívot marni a díj számára méretpontosan, milyen progit használsz?

yngzzfg0z

Szia Sutyko. Mivel én csak autodidakta CNC-s vagyok én is tanulni járok ide már évek óta.
A faragást aspirevel modelleztem fényképről, az  inlay insert/pocket eszközzel készült az összeillesztés. A felületkezelés pác, lenolaj és méhviasz.

pv6cdvuc7

Szia,köszönöm válaszod!Gondolom alkoholos pác?
Tehát lepácolod, törlöd  majd lenolajzod és végül méhviaszt kensz rá? Nem kenődik el a pác az olajtól?
Bocs hogy ennyit kérdezek.[#smile]

yngzzfg0z

Adler pozitív  vizes pác. Azért szeretem mert nem fordítja meg a fa erezetét, leginkább luc fenyőn jó. Lenolajjal bőségesen telítem majd 2-3 óra múlva letörlöm a felesleget.
Ekkor szoktam szivaccsal koptatni, és felhordom a méhviaszt ezt is hagyom 2-3órát száradni. (végig ventilátorral szellőztetem különben 6-12óra)
Itt is visszatörlöm a felesleges viaszt és ha matt felületet szeretnék készen is vagyok, ha selyem fényűt akkor hőlégfúvóval kicsit megolvasztom a viaszt és hagyom száradni kb 15perc.

pv6cdvuc7

Köszönni tudom csak válaszaid!
De mivel nem ilyen szakmában dolgozom azt még elmondanád?.-hogy terpentinben olvasztod a méhviaszt, milyen állagúnak kell lenni? A lenolajtól ill ettől a viasztól nem lesz más színű a fal, nem fogja meg?
Na meg még egy hülye kérdés ha pácolod először és utána olajzod, akkor a pác nem ívódik be nagyon, hogy azután amikor letörlöd nem alakul ki világosabb -sötétebb felszín? Mert a fekete bajszos bácsi a hobbi cnc-s találkozókon aki reliefeket szokott hozni ő azt mondja előbb viaszozza és utána pácolja, és akkor ott nem fogja meg a pác.( vagy így is jó, meg úgy is?
Köszönöm még 1 x türelmed és válaszaid!

yngzzfg0z

Nincs mit. A viaszt én készen bekeverve veszem. De nem mindig viaszolok, bútor frontot inkább lakkozni szoktam. Kültérre meg lazúrt használok.
Szerintem  némelyik oldószeres pác lesz foltos a bükk és a cseresznye fán.
Ahogy az Attila bácsi csinálja szerintem úgy is nagyon jó!