Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

000000000

Szóval, lép egyet a léptető és utána fizikailag megáll. Nem viszi tovább a lendület, hogy már ne nulláról kelljen indulnia. (a holtjátékot leszámítva)

svejk

De itt ne "LED"-ben gondolkozz, hanem "hagyományos izzó"-ban, aminek a fénye egyenletes(ebb) mivel annak van hőtehetetlensége, esetünkben a motornak és a mechanikának tehetetlenségi nyomatéka.

Ha egy útmérőt felszerelnénk a gyorsuló lépetőmotoros mechanikára és letárolnánk az adatokat akkor csak valami monoton emelkedő függvényt látnánk, míg az ideális a szigorúan monoton emelkedő lenne.

000000000

Én éppen azért a ledet hoztam példának, mert az izzónak van tehetetlensége, ami még jobban meghamisítaná a példát.
A léptető motor sem forog tovább a tehetetlensége okán!

A mechanikában "nem fog tárolódni" helyzeti energia!

Valódi "rámpa" szép, érthető kifejezés a hullámforma módosításával válna lehetővé.
Ami ugye most nem fog menni.
Ezt majd az én vezérlőim fogják tudni. [#nevetes1]

svejk

Az írásodból visszafelé gondolkozva az is következne, hogy minden egyes step lépésnél a motor és vele együtt a mechanika eléri a maximális sebességét.
Ez aligha van így, szerintem gyorsuláskor egyre feljebb "pöckölgeti" magát.

000000000

Szerintem, ha valami elindul egyáltalán, még nem következik belőle, hogy eléri pl. a fénysebességet. Mert hát a maximális sebesség fogalma nagyon relatív és pláne nem definiálható.

A kérdés az, hogy a forgórésznek hagyunk -e időt ahhoz, hogy teljesen "kipörögjön".

A gyorsulásnak minden hókusz-pókusz nélkül lesz egy görbéje, amit muszáj figyelembe vennünk.

000000000

"Pöckölgetni" meg nem tudja magát, mert nincsen az előző lépésből "tartalék". Mivel, mindig nulla "sebességről" kell indulnia.

000000000

Biztosan lehetne egy ilyen előtolást találni, de azzal nem biztos, hogy lehetne forgácsolni.

svejk

És az utolsó mondatoddal vissza is jutottunk oda, ahonnan kiindultunk... Ámen.

000000000

Nem hiszem, hogy ez baj lenne.
Legfeljebb nem tudtuk egymást meggyőzni a magunk "igazáról".

svejk

000000000

Léptetőmotort analog módon is meglehet hajtani, ha a kétfázisú léptetőmotor két tekercsét mondjuk a névleges áram amplitudójú szimmetrikus egymástól 180 fokban eltolt színuszos áramjellel gerjeszted, akkor forogni fog. Ha a két áramgenerátorod képes arra, hogy a szinusz görbe bármely adott pontján megálljon, akkor a léptetőmotorodat végtelen felbontással tudod pozícionálni, a legkisebb egység nem a lépés lesz. :)
Persze mindez elméleti megközelítés, a gyakorlatban értelemszerűen nincsen végtelen felbontás, vannak korlátok, de akár néhány ezer mikrostep is megvalósítható..

000000000

"És nem a mach3-ból indulok ki, hanem a fizika alap törvényeiből, amik sajnos ellent mondanak annak amit állítasz, párszor már felírtam neked az F = m*a képletet..."

Viccelsz velem? Azt hiszed, én nem ismerem ezt  az általános iskolai F=m*a képletet. Viszont deriváljad már ezt az egyenletet, és a diffrenciál elméleti összefüggések alapján vizsgálódjál már a t=0 időpont környezetében egy kicsit!

A lényeges gond ott van, hogy a már többször leírt mechatronikai rendszert paraméterekkel nem számolsz, vagy talán azt hiszed, egy CNC rendszer eredője végtelen merev testmodell?

Unos untalanig csak végtelen erőkről beszélsz itt, na de mi az igaz a helyesen alkalmazott elmélet kapcsán a gyakorlatban?
Ha van kedved, légyszi számold már ki, konkrétan, hogy egy 10 kg-os szánt (ez már nem is kis gép) egy 600 mm/min egységugrás kezdősebességgel megindítva álló helyzetből léptetőmotoros fogazott szíjas hajtású mechanikánál mekkora erő keletkezik? Hogy hivatkozhatsz egy ilyen esetben végtelen erőre, ha majd már a helyes eredményeddel a példa kapcsán ezt összeveted a végtelennel?

korbendallas

Azt a 10 kg szánt először fel kell gyorsítani 600mm/min sebességre. 0 idó alatt nem gyorsul fel

m6j2vsrdz

Hozzátok most már kell egy kávé.   [#nevetes1]

000000000