Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Nem a ti szoftvereteket kritizálom, csak a Tiborét dicsérem, ott le van nála írva miket tud a honlapján nehogy félre értsétek.

s7manbs8

A léptetőmotor is tud nemcsak lépésenként mozogni.

000000000

Én befejeztem a munkát, a szoftver része elkészült, P.Balázsnak van még egy két apróság vissza, amin dolgozik...

Start stop frekinek továbbra se látom értelmét belerakni, nem mintha bonyolult lenne megcsinálni, de ha nincsen értelme akkor minek?! Párszor meg is indokoltam, hogy miért nincs...

D.Laci

Sok értelmét egy forgácsoló gép szétrázásának én sem látom. Lehetnek és vannak cél gépek amelyek esetén kilehet használni az egység ugrást de a legtöbb hobby gépen biztos nem lehet...

https://www.youtube.com/watch?v=ip7IX4E09SA" TARGET=_fnew>https://www.youtube.com/watch?v=ip7IX4E09SA

s7manbs8

Ferritgyűrűs memória készítő gépnél lehet előny lenne.

svejk

Akkor neked beírhatjuk az 5-öst?

000000000

Szerintem te érted félre az egység sebesség ugrás jelet. A step/dir rendszer alkalmas rá. Gondold végig, hogy a step frekvencia mondjuk legyen 0Hz ami azonnal megváltozik mondjuk 10Hz-re, ez egy valós valós egység sebesség ugrás.

Lehet itt ilyesmiket mondani, hogy "buta digitális rendszer", de ennek a mondatnak semmi műszaki tartalma nincsen, csupán érzelmi alapon próbál hatni az olvasóra, és hát a fizika alaptörvényei és az érzelmek nem egy és ugyanaz. :)

És nem a mach3-ból indulok ki, hanem a fizika alap törvényeiből, amik sajnos ellent mondanak annak amit állítasz, párszor már felírtam neked az F = m*a képletet...
hiába a léptetőmotor start/stop frekvenciája, mivel az a névleges nyomaték mellett értendő, de F=végtelen, ha a gyorsításod végtelen, így értelemszerűen valós egység sebesség ugrásra a start/stop frekvencia alatt akkor is csak zéró tömegű szánnal lenne képes a tengely.

000000000

Hááát, egy 5-ös alát minimum. :)

000000000

Ennek most mi köze a témához?
Lehet villanymotor állórésszel is világítani. [#nyes]

000000000

Nem, nem értettem félre, csak azt kérdeztem, hogy mi az a nagyon jó dolog, ami neked annyira tetszik Tibor szoftverében? Gondolom, hogy te is az ő szoftverét használod, ha ilyen jó véleménnyel vagy róla? És kíványcsi vagyok, mit tud, ami ennyire tetszik. Abban a reményben kérdeztem csak, hátha mi is tanulhatunk a ezekből és esetleg beépíthetjük ezeket a szoftverünkbe.

s7manbs8

"Mivel a léptetőmotor már ha arról van szó), szakaszos mozgást végez. Mozgásában a legkisebb egység a lépés. A lépésen belül pedig semmit nem lehet változtatni. "

s7manbs8

Nem, én csak olvastam róla, már 20 évvel ezelőtt is. Gondolom azóta nem visszafele fejlődött. :)

svejk

Ha a step frekvencia alacsony, vagy a step frekvencia változása -azaz a gyorsulás- alacsonyabb mint amit a motor le tud követni akkor a motor valóban minden egyes lépés után megáll.

De ha ez a frekvenciaváltozás épp akkora mint amekkorát a motor-mechanika együttesen le tud követni akkor a mozgás szinte egyenletesnek tekinthető.
Ez lenne az optimális gyorsulási beállítása a gépnek.

Ha nagyobb a step freki változás akkor van lépésvesztés.

A mai microsteppes hajtásokra főleg igaz a majdnem egyenletes járás, itt már a tekercsek közel sinus jelet kapnak.

Lehet nem teljesen jó példa, de gyerekkorodban biztos pörgettél csengőtrafóról bicikli "dinamót".
Ha rákapcsoltad csak remeg, de ha megpörgeted felveszi a szinkron fordulatot és szépen egyenletesen forog, nem áll meg minden nullátmenetnél.
Pedig csak 1 fázisú nem is 2 mint a léptetőmotor.

Szerintem... copyright Szalai György. :)

000000000

"Ha a step frekvencia alacsony, vagy a step frekvencia változása -azaz a gyorsulás- alacsonyabb mint amit a motor le tud követni akkor a motor valóban minden egyes lépés után megáll.

De ha ez a frekvenciaváltozás épp akkora mint amekkorát a motor-mechanika együttesen le tud követni akkor a mozgás szinte egyenletesnek tekinthető."

Ez az eset akkor állna fent, ha az előtolást a motorhoz, tehát ehhez az állapothoz igazítanánk. De nem így történik.

"A mai microsteppes hajtásokra főleg igaz a majdnem egyenletes járás"

Itt a majdnem a probléma.
Ötven "hercen" a led is folyamatosnak fénye is folyamatosnak látszik, de ez csak a szemünk tehetetlenségének tudható be. Minden egyenáramra méretezett eszköz rögtön "kiszúrja" a különbséget.
Szerintem ez esetben nem hagyatkozhatunk az érzékszerveinkre.

000000000

Szerintem, te még most sem érted.
De én feladom.
Tudni tudna, csak valamiért nem akar. [#nevetes1]