Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

Alga76

TBS-TEAM

X4 sorkapocs Analog bemenet.
X5 sorkapocs Előre/Hátra

József

lkatona1

Sziasztok,

SNA 800-as esztergához keresek gépkönyvet. Találtam itt linket, de az sajnos már nem elérhető.

Köszönöm előre is!

Üdv,
Lajos

sastas

Sziasztok!

Kinéztem, de még nem vettem meg egy 1k62-es vörös proletárt (1000-es). Ennek létezik gépkönyve ami nem orosz (vagy legalább nem ciril betűs)? Nem feltétlen magyar, de egy német vagy egy angol nyelvűvel már elég jól boldogulnék. Az oroszból még a karaktereket sem értem....

Gergoke

Idézetet írta: sastas Dátum 2026 július 02, 14:22Sziasztok!

Kinéztem, de még nem vettem meg egy 1k62-es vörös proletárt (1000-es). Ennek létezik gépkönyve ami nem orosz (vagy legalább nem ciril betűs)? Nem feltétlen magyar, de egy német vagy egy angol nyelvűvel már elég jól boldogulnék. Az oroszból még a karaktereket sem értem....
Angolul Tonynak a lathes.co.uk n lehet megvan.
Gergő

sarktibsi

Idézetet írta: sastas Dátum 2026 július 02, 14:22Sziasztok!

Nem akarok nagyon beleszólni de a helyedben én nem vennék 1k62-est ha csak nincs valami nagyon nyomós okod rá. Én dolgoztam rajta nem rossz, de a 16K20-as sokkal jobb, nem véletlen váltották le az 1K-sorozatot. Ha csak azt veszem figyelembe , hogy a 16K20 már légpárnás szegnyereggel van szerelve , ráadásul telitalpas gép, (2.8 tonna) na mér csak ezekért is megéri az újabb konstrukciót választani.   

sastas

Idézetet írta: sarktibsi Dátum 2026 július 02, 20:16Nem akarok nagyon beleszólni de a helyedben én nem vennék 1k62-est ha csak nincs valami nagyon nyomós okod rá. Én dolgoztam rajta nem rossz, de a 16K20-as sokkal jobb, nem véletlen váltották le az 1K-sorozatot. Ha csak azt veszem figyelembe , hogy a 16K20 már légpárnás szegnyereggel van szerelve , ráadásul telitalpas gép, (2.8 tonna) na mér csak ezekért is megéri az újabb konstrukciót választani.   

Egyetlen nyomós okom rá az, hogy relative olcsón találtam. Nem termelni kell, aránylag keveset fogok használni. Nyilván 70 éves a gép, ezt tudom, nagy igények nincsenek, 400 elforduló bőven elég, 1000 csúcstáv bőven elég, tudjon metrikus és colos rendszerű meneteket vágni.
Korábban itt a fórumon kaptam tippeket, hogy hogyan lehet a kopást ellenőrizni, ezt még meg fogom tenni, a gépet bekapcsoltam, nem olyan sima a hangja, de az elmondás alapján 4 éve áll, persze lehet, hogy a fogaskerekek kopottak vagy valamelyik csapág unta már meg a feladatát, de ez persze nem derül ki, csak ha megveszem és szétszedem.

Igazából az a helyzet, hogy néha nagyon jól jönne egy eszterga, (nagyon ritkán kellett volna eddig 100mm-nél nagyobb elfoduló és 500-nál nagyobb csúcstáv), viszont kb 700 ezer ft-ot tudok rászánni, szállítással együtt. Ez kb azt jelenti, hogy 550-600 ez ft-om van magára a gépre.

Helyben van 2-3 esztergályos is, de még a mostani kevésbé melós időszakokban is 2-3 hétre vállalnak munkákat, de van amelyik csak akkor érdeklődik a munka iránt, hogyha legalább 50-60 darab kell valamiből, ezt az időt kívánom lecsökkenteni, hogyha barkácsolnék valamit ne kelljen heteket várni egy perselyre vagy bármire.