Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Na kép bejött... valami adatok? Mennyiért adják?

35kpazcgr

A képet róla linkeltem be!
Ez az a gép, amit a képen látsz, ezt vettem.
Sok minden van hozzá: állóbáb, mozgóbáb, síktárcsa és egy kis maróasztal, ami a késszán helyére csavarozható fel.  
Az adatai:
Típus MJ 9526
Esztergagép
Csúcstávolság 550 mm
Kereszt szupport 115 mm
Felső szupport 70 mm
Csúcsmagasság 125 mm
Ágy feletti fordulat átmérő 250 mm
Orsófurat 20 mm
Fordulatszám tartomány, 6 fokozat 125 – 2000 mm
Metrikus menet 0,4 – 3,0 mm
Coll menet 10 – 44 Gg/1“
Szegnyereg befogó MK 2
Motor teljesítmény 0,60 kW/400 V
Marógép:
Fúrási teljesítmény acélban 13 mm
Homlokmaró max. 30 mm
Kinyúlás 165 mm
Orsó fordulatszám 0 – 2500 U/min
Orsó befogó MK 3
Forgatható marófej -25° től +45°
Marófej magasságállítása 140 mm
Motor teljesítmény 0,35 kW/230 V
Súly 160 kg

35kpazcgr

Így, ahogy látod: 390 EFt + ÁFA akcióban.
Most katykurálok hozzá egy gyorsváltós késtartót. Rajta gyártom le! :-)
Valami ilyesmi lesz:
http://img1.tar.hu/feherlo/size2/29360847.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Bele a közepébe... mindjárt gyorsváltó... ez igen...
Én is láttam már ilyen kombigépet... ez inkább egy eszterga de ki van egészítve egy kisebb maróval... na persze mindárt van forgató tengely is... a lehetőségek...
A Zgonc.(at)nál láttam ilyet... azt hiszem Erba(.at) volt...

tumnmsi57

Ki tudna segíteni abban, hogy a BF20-nál (esetleg L verzió) mekkora méretűek a beépíthető golyosorsók? Hoszz, átmérő, menetemelkedés, végmegmunkálási méretek, anya átmérő stb. Esetleg rajz van valakinek.

000000000

Ha nem surgos L-es meretekkel tudok majd szolgalni. Ha meltoztatnak vegre meghozni...

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/BF20%20marogep%20es%20Tarsai/" TARGET=_fnew>Itt vannak képek...

De nem túl nagy anyák férnek el benne...

Szerinted 3mm-es emelkedésű és 10 mm-es átmérőjű golyós orsók jók lennének erre a célra? Mert most van pár darabom... és ez is megfordult a fejembe... persze a noniusz skálát cserélni kellene... mert én nem akarom CNC-sre az enyémet...de jó lenne "játékmentesre"
Ilyenek vannak nekem, különböző hosszban 380-680mm között:
http://varsanyipeter.com/cnc/Mini_Golyos_orsok/P1110063.JPG" border=0>

tumnmsi57

Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm! [#worship][#worship][#worship]

tumnmsi57

Szia Péter!

Gondoltam az orsóidra, amikor felajánlottad őket eladásra, de ahogy mondod olyan kellene, hogy a skálázást ne kelljen változtatni. Sőt a manuális megmunkálási lehetőséget is szeretném meghagyni.
A 3 mm-rel az a a bajom, hogy szerintem enm lehet összeegyeztetni a 10-es léptékkel. (1, 10, 100, 1000mm + motor felbontást figyelembevéve )

tumnmsi57

Ja, és igértek nekem egy békebeli marós könyvet, cak még nem ért ide.

bmejdz9nu

A 3mm-el nem lenne gond... ugyis olyan lassan megy amikor tekerem... (gyárilag 2mm)

Már milyen léptékre gondolsz? Az Én kis (volt) német gépembe 12mm/3mm trapézmenet volt...
Ha szegény ezekből kaphatott volna...nem rezonált volna... 20mm/s felett...

Kaptam egy Orosz-t magyarra fordítva... hát messze nem olyan jó mint az esztergályos könyv...
Valami "tankgyártási" ismeretekkel, van tele...
Meg amikor az érdekes problémára világít rá... akkor azt írja: "szólni kell a művezetőnek" - ez pedig nekem nincs... pedíg jó lenne... :)

tumnmsi57

Még nem láttam, de azt mondták magyar, valami tankönyve volt a szakmunkásképzőknek.

bmejdz9nu

Na az kellene... jó magyar cuc... magyaros megközelítésben... Mert a helyzet feltalálási képeségünk szerintem jobb az oroszoknál..

tumnmsi57

Pl:
3mm orsó/400lépés per ford (féllépésben stepper-rel)=0,0075mm/lépés
Ha 1mm-t akarsz haladni, akkor 133,33 lépést kell tenni. Nem jön ki a lépésszám egészre. Valami egészen kicsi tévesztés van, de ez hosszávon esetleg összeadódhat.

bmejdz9nu

Bipolár volt a német gépbe... 1600/ford...  gondolom microstep... ezzel sem jön ki?
Ezen még nem is filóztam... De jól ment...