Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

xe44memnh

"Ha valakit érdekel szívesen megosztom a hardver dokumentációját."
Szerintem mindenkit érdekel! [#eljen][#integet2][#papakacsint]

cu7uajmd3

A Mechaduino projektből indult.

Ezt később tovább gondolták. készült hozzá eg Windows alatt futó beállító program és a firmware tartalmaz autoPID lehetőséget is.

Ebből készült az a változat amit én is megépítettem apróbb változtatásokkal.
A Step Dir és Enable bemenetek optos leválasztást kaptak.
Ez a verzió már automatikusan eltárolja a kalibrációs rutin eredményét, viszont nincs benne autoPID.
Természetesen be lehet állítani de semmilyen támogatást nem nyújt.

A hardver:
Kapcsolási rajz.
Layerek.
Kompzit nézet.

xe44memnh

3ztiz2p39

No ezt a topic se süllyedjen el...

Van nekem egy encoder visszacsatolású ECOSTEP200-as vezérlőm és motorom.
(ha jók az értesüléseim más is használ ilyet a fórumtársak közül)

Hogy túróban kell vajon az DIN1-es bementen levő ENABLE jelet kimaszkolni, vagy legalább statikus értékre állítani.

Most nálam egy L->H éllel lehet engedélyezni, és maximum negálni tudom ezt a jelet, de mindenféleképp élvezérelt marad.

7x4dtdpf6

Ecostep 200 szériájú vezérlőknél a Din1-től a Din8-ig jellemzően végállás kapcsoló, referenciapozíció érzékelő van kötve. Alapbeállításban a Din1-Din5 nincs funkcióhoz hozzárendelve, a Din6-Din7 jobb-bal végállás,  Din8 referenciapozíció.  Az Ecostudio programozó progijával az Inputs/outputs menüben egyszerűen inaktiválhatod a figyelését ha nincs rá szükséged. Az Enable bemenetet az X4-es csatin találod, nem az X3-on.

3ztiz2p39

Papír szerint úgy van ahogy írod.
Annyi megjegyzéssel, hogy az X4-es csatin levő Enable csak a végfokot engedélyezi/tiltja.

De itt a valóságban a DIN1 L->H-hoz 01 a H->L-hez 11 van rendelve. A H->L kikapcsolást ki bírom venni de a bekapcsoláshoz kéri az L->H átmenetet.

Ha kinullázom a DIN1 bemenetet akkor sem indul el.

De már beletörődtem, hogy így működik majd legalább hasznát veszem a mozgásvezérlők Enable kimenetüknek.

Egyébként rendkívül utálatos szerkezetnek tartom a szoftvereivel együtt.
1 éve amikor legelőször beüzemeltem egyet nagyon sok időt elvett az életemből.

Esetleg még lehet még egyszer kipróbálok majd egy teljes új konfigurálást az alapoktól, mert ez a bemenet lehet anno a Master encoder bemenet beállításánál került be a configba a DOS-os szoftverrel.

3ztiz2p39

A Communication/ Inputs/Outputs/ Digital Inputs menüben egyébként csak negálni lehet.
A Control/Sequence Programming/Sequences/Digital inputsban lehet letiltani, de akkor meg nem kapcsol be.

Most az ECOSTUDIO ver.: 4.5.0.0 -val próbálkozgatok.
(no ezt is szopás volt elindítani mert a régi verzió cuccait ki kell kézzel törölni a win/system32-ből)

3ztiz2p39

No meg azt kellene még kilőni, hogy ne tesztelgesse már magát motortengely mozdítgatásokkal minden bekapcsoláskor.